Drámai visszaesés a magyar ingatlanpiacon - Elértük már a mélypontot?
Ingatlan

Drámai visszaesés a magyar ingatlanpiacon - Elértük már a mélypontot?

Meglehetősen göröngyös úton haladt az elmúlt évben a hazai és a nemzetközi kereskedelmiingatlan-piac. A bizonytalanságokkal teli időszakok után viszont kezd változni a hangulat, és talán a befektetési volumen is elérte mélypontját. Hogy mi pörgetheti fel újra a szektort, mennyire tisztult a kép az egyes szegmensekben, és túl vagyunk-e a legrosszabb időszakon, arról az ingatlantanácsadó cégek vezetőit kérdeztük. Nézzük, mire kell figyelnünk és mire számíthatunk az előttünk álló évben!

Az év első felében kifejezetten gyengén teljesített a hazai ingatlanbefektetési piac:

alig 160 millió euró értékben történt tranzakció, ami egyértelmű negatív rekord.

A csőben ugyanakkor elég komoly tranzakciós volumen van, ami bizakodásra ad okot az év végét vagy a jövő év első felét illetően - mondta el Kibédi Varga Lóránt, a CBRE Hungary Managing Directora.

Magyarországon 2024 első félévében a befektetési volumen drámaian visszaesett a tavalyi év azonos időszakához képest, mindössze 160 millió euróra zsugorodva. Románia is lehagyott minket: Kelet-Közép-Európában a befektetések 15%-a (413 millió euró) hozzájuk kötődött, míg Magyarország mindössze 6%-kal kullog a mezőny végén.

A hazai piacon gyakorlatilag nincs új külföldi befektető, a jelenlévő magyar és nemzetközi szereplők is alig mutatnak aktivitást,

sőt, inkább a régióban keresnek hasonló vagy jobb megtérülést kínáló lehetőségeket - erősítette meg Salamon Adorján, az ESTON International vezérigazgatója.

Kiemelte, hogy a piac európai szinten stabilizálódik mind az aktivitási szintek, mind az árak tekintetében. A becslések szerint az európai ingatlanbefektetési volumen 2024 második negyedévében 44,5 milliárd eurót tett ki, ami 18%-os növekedés az előző negyedévhez képest. Az első félév befektetési volumene 74 milliárd euró volt, ami nagyjából megegyezik a 2023 első félévében tapasztalt szintekkel.

Mazsaroff Kata, a Colliers Magyarország ügyvezető igazgatója hozzátette, egyelőre mind a vevői, mind az eladói oldalnak nehézséget okoz az értékek és az árak megállapítása. Ez globális jelenség, mely természetesen az itthoni helyzetre is igaz.

Amíg érdemben nem emelkednek jelentősen Nyugat-Európában a tranzakciós volumenek, addig nálunk is korlátozott szinten marad az aktivitás.

Ilyen időkben jellemzően a befektetői kör összetétele és a keresett eszközök köre is változik. Az az atipikus befektetői kör, aki a csendes időkben mozgatja a volumeneket, ezt érdemben most nem tudja megtenni. Mindezek hozzájárultak a tranzakciós értékek 10 éve nem látott alacsony szintjéhez 2023-ban és bizonyára 2024-ben is - tette hozzá.

2024 első 9 hónapjában olyan alacsony szintre zuhant a befektetési volumen, mint 2008-ban – 300 millió euró alá. Az eladói árvárakozások és a vevői ajánlatok jelentős különbségét figyelhettük meg, elsődlegesen a vevők a magyar gazdaság sérülékenységéből, bizonytalan kilátásaiból fakadó óvatossága okán.

A lezárt tranzakcióknál szinte csak hazai vevők szerepeltek, a nyugat-európai befektetők jelenleg nem tanúsítanak élénk érdeklődést a magyar kereskedelmiingatlan-eszközök iránt.

Vagy azért, mert a piacot nem érzik kellően likvidnek, vagy mert a fennálló és várható politikai és gazdasági kockázatok tekintetében nem tudják azt a hozamszintet a tranzakció során elérni, amely véleményük szerint tartalmazná az általuk elvárt kockázati prémiumot. Ebből következően, a volumennövekedés, a befektetői bizalom visszaszerzése véleményem szerint kizárólag a gazdaság, ezen belül a gazdasági döntések hosszútávú, transzparens, kiszámítható jellegének növelése révén, EU-kompatibilis gazdaságpolitikával, stabilizált költségvetési folyamatokkal érhető el - emelte ki Furulyás Ferenc, az iO Partners Hungary ügyvezető igazgatója.

Mi jöhet a következő évben?

Az előttünk álló időszakot nézve reményt adhat, hogy néhány osztrák és német befektető ismét gondolkodik magyar befektetéseken, illetve a magyar nyilvános alapok is jelentős likviditással rendelkeznek,

melyet új akvizícióra fordíthatnak 2025-ben. Várható továbbá az alapkamatok csökkenésén keresztül finanszírozási költségek puhulása, mely jótékony hatással lehet a tranzakciós számra és szintre. Emellett számítunk még olyan komplexebb tőkepiaci megoldásokra is, melyek kereskedelmiingatlan-ügyleteket generálnak - osztotta meg várakozásait Mazsaroff Kata.

Számításaink szerint egymilliárd euró körül van azon ingatlanok összértéke, amelyekről ma tárgyalások folynak,

vagy amelyeket eladásra készítenek elő. Az, hogy ezek valóban üzletkötésbe fordulnak-e át, és hogy mikor, több tényezőtől is függ – részben nemzetközi, részben hazai vonatkozásban. A legnagyobb nemzetközi kérdés, hogy mikor történik meg a várva várt monetáris fordulat és indulnak el lefelé a kamatok mind a tengerentúlon, mind pedig az Európai Unióban. Ezzel sokat nem tudunk kezdeni, itt csak követjük az eseményeket. Ami viszont a hazai piacon elengedhetetlen a likviditás visszaállásához, az az, hogy találkozzanak, de legalábbis közeledjenek az árazási elképzelések a vevők és a potenciális eladók között - hangsúlyozta Kibédi Varga Lóránt.

Arra nem számítunk, hogy itthon a volument kényszereladások indítanák be, amire láttunk példát olyan, fejlettebb piacokon, ahol a banki finanszírozás sokkal kifeszítettebb.

Azt gondolom, vagy alacsony forgalom mellett döcög tovább a piac, hiszen nincs érdemi eladói nyomás, vagy történik egy-két tranzakció, ami beindíthatja a piacot – akár még meglepő árazás mellett is. Ami segíthet rendbe tenni az itthoni bizonytalan árazási várakozásokat, az a nyugaton meginduló befektetési forgalom. A klasszikusan benchmarknak tartott varsói vagy prágai piacon túl érdemes a másodlagos nyugat-európai városokat is figyelemmel követni, az ott elérhető hozamszintek továbbra is iránymutatók nekünk, hiszen hozzájuk képest biztosan alacsonyabb árazásban lehet és kell itthon gondolkodni. Ebben biztos, hogy segítséget jelent, ha a nagyobb likviditás megjelenik tőlünk nyugatra vagy pedig a régió nagyobb piacain. Összességében 2025-re vonatkozóan óvatosan optimista vagyok. Alacsonyabb kamatkörnyezet, erősebb gazdasági növekedés mellett optimistább ingatlanpiaci hangulatra számítunk, ez pedig reménnyel tölt el, hogy az idei évben tényleg elértük a mélypontot, és jövőre újra a fellendülés irányába mehet a piac - tette hozzá a szakember.

Mazsaroff Kata és Kibédi Varga Lóránt is előad majd a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Mazsaroff

Furulyás Ferenc rávilágított, hogy a 2024-es év jelentős változást hozott nemzetközi téren az előző évhez képest. A gazdasági recessziótól való félelmek csökkentek, egyre többen bíznak az úgynevezett soft landing-ben, azaz a gazdasági növekedés 1-2%-os növekedésében, az inflációs félelmek mérséklődése és ennek köszönhetően a kamatlábak fokozatos, óvatos csökkenése mellett. Ez a közép-európai régióra is igaz, azzal a megjegyzéssel, hogy Magyarországon is sikerült az inflációt a korábbi, Európa-rekorder szintről jelentősen lejjebb hozni, ugyanakkor ennek hatására és a hagyományos exportpiacaink gyengélkedése miatt a gazdasági növekedésünk jelentősen lelassult, és a magyar gazdaság recesszióba fordult. Ennek lenyomatát a magyar kereskedelmiingatlan-piac is magán hordozza.

Salamon Adorján elmondta, hogy befektetési szempontból az irodai szektor mélyponton van, az első félévben az összes tranzakció csupán 4%-át adta, és az elmúlt két évben is messze elmaradt az ötéves átlagtól. Számos megbízással rendelkeznek a tanácsadók a piacon, jelenleg több, mint egymilliárd euró összegű irodaállomány keresi új tulajdonosát, azonban a vevők és eladók között jelentős differencia mutatkozik az elvárt árazás tekintetében.

A limitált potenciális befektetői kör gyakran opportunista megközelítést alkalmaz, azonban az eladók nem érzik kényszerhelyzetben magukat, hogy ezt elfogadják.

Meglátásunk szerint most érjük/értük el a ciklus alját és – amennyiben további kamatvágások lesznek és javul a finanszírozási környezet – nagyobb aktivitást várhatunk az év második felétől.

Bár az ipari és kiskereskedelmi szektorok relatíve jobban teljesítenek, az elérhető projektek száma erősen korlátozott, így

irodaház-tranzakciók nélkül a korábbi évekhez hasonló - egymilliárd euró feletti - nagyságrendű volumen nehezen elképzelhető.

Amíg nem tér vissza a befektetői bizalom az irodafunkció iránt és/vagy nem kínál hozamprémiumot a magyar piac, ez nem fog változni. Tekintve azonban, hogy remélhetőleg elértük a mélypontot, innen csak felfelé vezet az út. A kamatlábak csökkenése javíthatja a befektetői hangulatot és mérsékelheti a finanszírozási költségeket. A monetáris enyhítés és a növekvő irodai jelenlét azt sugallja, hogy az irodapiac továbbra is számíthat keresletre és vonzóbbá teheti az irodabefektetéseket. Az ipari/logisztikai és kiskereskedelmi piac az ipari termelés és beruházási kedv javulásával, valamint a fogyasztás erősödésével növelhetné a befektetési piaci volument, azonban ezekre még várnunk kell - hangsúlyozta a szakember.

Ahogy a következő évekre tekintünk a magyar irodapiacon, több fontos tényezőre is oda kell figyelnünk. Az iroda-bérbeadási piacon a BRF adatokban továbbra is egészséges(nek tűnő) aktivitás látható.

Amennyiben fennmarad ez a kereslet és a kormányzati szektor (egy részének) a spekulatív állományból történő kiköltözésével megüresedő irodák is bérlőre, vagy új funkcióra találnak, egészséges verseny maradhat a jó adottságú irodaházak között. A kevésbé jó fekvésű és/vagy minőségű ingatlanok azonban komoly nyomást gyakorolhatnak a bérleti díjakra.

A befektetési piacon elképzelhető, hogy a következő 6-12 hónapban lehet még olcsóbban vásárolni, a piac esetleges fellendülése jelentős hozamokat hozhat azoknak, akik most lépnek.

Bár ez az időszak ígéretes lehetőségeket kínál, ébernek kell maradni a lehetséges jogszabályi változásokkal kapcsolatban. Az új szabályozások (pl. új építési törvény) különösen a fejlesztés előtt álló új projektek számára jelenthetnek kihívást. Ezek a változások növelhetik a költségeket, bonyolíthatják a tervezési folyamatokat, vagy új megfelelési követelményeket vezethetnek be, amelyek befolyásolhatják a jövőbeli projektek jövedelmezőségét és megvalósíthatóságát - tette hozzá Salamon Adorján.

A témáról a szeptember 25-i Property Investment Forum konferencián az alábbi szakértők, Dr. Ódor Dániel MRICS, Partner, Taylor Wessing moderálásában részletesen beszélnek:

Gereben Mátyás MRICS, országmenedzser, CPI Hungary
Kibédi Varga Lóránt MRICS, Managing Director, CBRE Hungary
Mazsaroff Kata, ügyvezető igazgató, Colliers Magyarország
Mikesy Álmos, elnök-vezérigazgató, Gránit Alapkezelő

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MM_Portfolio_PIF_2024_4A szekció-059