Budapesti lakbérek: miért maradt el az augusztusi drágulás?
Ingatlan

Budapesti lakbérek: miért maradt el az augusztusi drágulás?

Portfolio
A kínálati lakbérek 2024 augusztusában országosan 0,5%-kal nőttek, Budapesten stagnáltak (+0,1%) az előző hónaphoz képest. Az előző év azonos időszakinál országosan 9,9, Budapesten 9,1%-kal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 113, illetve 102%-kal voltak magasabbak az augusztusi lakbérek - derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindexből.

Úgy tűnik, a bőséges kínálat is szerepet játszott abban, hogy az egyetemisták rohama ellenére elmaradt a szokásos augusztusi emelkedés a lakásbérleti díjakban. A lakbérek országosan 0,5%-kal, Budapesten pedig csak 0,1%-kal mentek feljebb az előző hónaphoz képest.

A reállakbérindex országosan 28, a fővárosban 22%-kal haladta meg a 2015. évi bázist. A stagnáló fogyasztói árindex miatt az előző hónaphoz mért változás megegyezik a nominális indexszel: 0,5%-kal emelkedett országosan és 0,1%-kal Budapesten.

A hazai lakáspiac alakulásával kiemelten foglalkozunk a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A kínálati lakbérek Budapesten, a budai hegyvidéki kerületekben 2,8%-kal nőttek, a budai egyéb kerületekben – az előző havi 3,0%-os növekedést követően – 1,5%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. A pesti oldal belső és külső kerületeiben hasonló mértékben, 0,5, illetve 0,4%-kal emelkedtek, az átmeneti kerületekben viszont 0,2%-kal mérséklődtek a lakbérek.

Egy év alatt a fővárosi kerületcsoportokban 8–11% közötti bérletidíj-növekedés következett be, a legnagyobb drágulás a pesti külső kerületekben történt.

2024 első nyolc hónapjában a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92%-a) többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8%-ban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,4%-a volt családi ház. 2024 január–augusztus közti időszakban a figyelembe vett hirdetések országosan 44, a fővárosban 43%-a származott magánszemélytől.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
heviz