A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek
Ingatlan

A holland lakásviszonyokat idézik a belvárosi kerületek

Tavaly év végén a hazai lakásállomány elérte a 4,6 milliót, melynek közel harmada (32 százaléka) Budapesten és Pest megyében található. A lakásszám területi eloszlása mellett azonban azok tulajdonviszonyai között is nagy eltéréseket láthatunk. Bár Magyarországon hagyományosan magas a saját tulajdonú lakásban élők aránya, egyes településeken és fővárosi kerületekben ez a holland vagy a francia arányokat idézi, miközben sok helyen a településen élők 100 százaléka saját lakásban él. Hogy ezen a téren mi jellemzi az országot nemzetközi viszonylatban és mekkorák az országon belüli különbségek, azt a KSH legfrissebb számai alapján néztük meg.

A tulajdonosi lakáshasználat súlya a lakáspiac működése és a lakáshoz jutási lehetőségek szempontjából is meghatározó mutató. Uniós összehasonlításban Magyarországon kimagasló a tulajdonosok által lakott lakások aránya, amely a tagállamok közül csak Horvátországban és Romániában magasabb. Hasonlóan magas arányok elsősorban azokban a kelet-közép-európai országokban figyelhető meg, ahol a rendszerváltáskor a magyarországihoz hasonló lakásprivatizáció zajlott le.

A posztszocialista országokra általánosan jellemző az is, hogy a jelzáloggal rendelkező lakások aránya alacsonyabb a nyugat-európaiaknál. Míg Hollandiában a lakott lakások több mint fele (56%) jelzáloggal terhelt magántulajdon, és Svédországban, Dániában vagy Belgiumban is 40% fölötti a jelzáloghitelt törlesztő lakástulajdonosok aránya, addig Csehországban 18, Magyarországon 12, Lengyelországban pedig 10 százalék.

Romániában és Bulgáriában viszont a lakásállomány mindössze 1 százalékán van jelzáloghitel.

Németország az egyetlen uniós ország, ahol többen laknak bérelt lakásban, mint saját tulajdonúban, de Ausztriában is szinte fele-fele az arány. Mindez a széles tömegek számára elérhető fejlett bérlakásrendszernek is köszönhető. Hollandiában még ennél is nagyobb a támogatott lakhatás aránya, ugyanakkor az ottani lakbérszabályozásoknak negatív hatásai is vannak.

Magyarországon belüli különbségek

A legutóbbi népszámlálás eredményei szerint a teljes lakásállomány 12%-ának, mintegy 572 ezer lakásnak nem volt lakója. A lakott lakások 90%-ában a tulajdonosok laktak. Az önkormányzati bérlemények állománya a rendszerváltás óta folyamatosan fogy:

2022-ben a lakott lakások 2,4%-át bérelték önkormányzatoktól, további 7,5% volt a magántulajdonosoktól bérelt vagy egyéb jogcímen használt lakások aránya.

A kistelepüléseken szinte kizárólagos a tulajdonosi lakáshasználat, míg az egyre nagyobb településeket tekintve ennek súlya mérséklődik, és a tulajdonos által lakott lakásokat különféle lakásbérleti formák váltják fel.

A hazai lakáspiac alakulásával kiemelten foglalkozunk a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A legkisebb arányú tulajdoni és egyben legnagyobb arányú bérleti lakáshasználat Budapest belső kerületeire jellemző, ezen kívül néhány olyan kistelepülés tartozik még ide, ahol a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt alacsony a lakástulajdonosi arány.

A fenti ábrán látható, hogy Budapest belvárosának közepén, azaz

az V. kerületben a legalacsonyabb a tulajdonosi lakáshasználat. A 65 százalékos érték alacsonyabb mint a holland, és éppen csak megelőzi Franciaországot.

Ha településenként térképen nézzük a különbségeket még látványosabb a főváros és a legtöbb megyeszékhely világos színe, ami az alacsonyabb lakástulajdonlásra utal.

A budapesti kerületekkel együtt számított 3177 település közül 115-ben 100%-os a tulajdonosi lakáshasználat.

tulajdonosi szerkezet térkép
Tulajdonos által lakott lakások aránya településenként, Forrás: KSH

Végül érdemes a fővárost külön is kiemelni, ahol a már említett belvárosi kerületekben jóval alacsonyabb a tulajdonosi lakáshasználat aránya, és itt a tágabb belvárost kell érteni, hiszen 72 százalékos arányával még a XIII. kerület is ide sorolható. A budapesti lista végére a külső kerületek kerültek, közülük is a XVI., XVII. és XXIII. emelhető ki, melyek mindegyikében az országos átlaggal megegyező a lakástulajdonlási arány, ami mögött részben az alacsony befektetői érdeklődésből adódó kisszámú lakásbérlő húzódik meg.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi platformja nagy rössel indult, de bedurranni sehogy... The post A nagy Trump

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakáspiac-lakás-lakásárak-szavazás-airbnb-bérleti-díj-bérlakás-terézváros