Példa nélküli döntés születhet az Airbnb jövőjéről egész Magyarországon
Ingatlan

Példa nélküli döntés születhet az Airbnb jövőjéről egész Magyarországon

Portfolio
Fontos szavazás zajlik Budapesten az Airbnb jövőjéről, a hatodik kerületben a rövid távú lakáskiadás betiltásáról szavaznak a kerületben lakók. Ám az itteni döntés országosan is nagy változásokat hozhat: Szentkirályi Alexandra ma azt ígérte, bármilyen döntés is születik, javasolni fogja a kormánynak, hogy Budapesten és országosan is ennek megfelelő szabályokat vezessenek be.

A VI. kerületben vasárnap éjfélig tart a szavazás arról, hogy teljesen betiltsák-e a rövid távú lakáskiadást. Amennyiben a többség igennel voksol, Terézváros lesz az első budapesti kerület, amely nulla napban korlátozza a magán- és egyéb szálláshelyek kiadható napjainak számát, ezzel gyakorlatilag megszüntetve az Airbnb-típusú szálláskiadást - írtuk meg korábban a 444.hu cikke nyomán.

A népszavazás már közel két hete tart, és a kerület lakói mind személyesen, mind online leadhatják szavazataikat. 

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP budapesti elnöke ma egy Facebook-videóban foglalkozott a témával, melyben azt mondja, a 6. kerületiek dönthetnek az Airbnb jövőjéről.

Vannak lakók, akiket zavar, hogy folyamatosan turisták élnek a szomszédban, a helyi turizmust viszont fellendíti a forgalom

- mondja Szentkirályi, és azt ígéri:

Bármilyen döntést is hoznak az emberek, javasolni fogom a kormánynak, hogy hozzon Budapesten és országosan is ennek megfelelő szabályozást.

Miért szavaznak erről?

A rövid távú lakáskiadás korlátozásának fő indokaként a túlturizmust jelölik meg. Ez a jelenség számos európai városban okoz problémákat, olyannyira, hogy egyes helyeken a helyi lakosok úgy érzik, kiszorulnak saját városukból.

Az Airbnb-típusú szálláskiadás szabályozása egyre több nagyvárosban napirendre kerül. Londonban, Párizsban, Amszterdamban és Bécsben már korlátozták az egy évben kiadható napok számát. Barcelona még radikálisabb lépésre készül: a tervek szerint 2029-től teljesen betiltják a rövid távú lakáskiadást a katalán fővárosban.

Terézváros ugyanerre készül, amennyiben a helyi népszavazáson az igenek kerülnek többségbe. Ez a döntés jelentős hatással lehet nem csak a kerület, de akár egész Budapest turisztikai és ingatlanpiaci helyzetére is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi platformja nagy rössel indult, de bedurranni sehogy... The post A nagy Trump

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
luxuslakás lakás belső