Vérszemet kaptak az építőiparosok: szorgalmazzák, hogy feltörhessük a nyugdíjcélú megtakarításainkat
Ingatlan

Vérszemet kaptak az építőiparosok: szorgalmazzák, hogy feltörhessük a nyugdíjcélú megtakarításainkat

Portfolio
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kifejezetten szorgalmazza, hogy az önkéntes pénztárakban megtakarítók szabad önrendelkezése alapján, adómentesen használhassanak fel pénztári megtakarításokat otthonteremtés, lakásfelújítás céljából is. Ezzel a kormány ezirányú elképzelésére reagált a szervezet, amelyről itt és itt írtunk.
A hazai ingatlanpiac ünnepe! - Az elmúlt egy év legkülöngesebb piaci teljesítményei és az elmaradhatatlan üzleti networking! Részletekért kattints!

Közleményük szerint (kiemelések tőlünk):

„Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a belföldi lakossági fogyasztás kiemelt területének tekinti az otthonteremtésre, a lakásfelújításokra fordított értékteremtő fogyasztást. Olyan fogyasztás, melyet évtizedek alatt használunk, miközben az otthonteremtés, a lakásfelújítás egyben vagyoni értékállóságot, értéknövekedést is jelent.

A Kormány Gazdasági Kabinetjének erre irányuló javaslata több mint fogyasztásélénkítés, egyszerre szolgálja az otthonteremtést, az energiamegtakarítást és az építésgazdaság munkaellátottságának javítását.

A napokban a Gazdasági Kabinet megvizsgálta a gazdaság újraindításának feltételeit és a kidolgozás alatt lévő újraindítási akciótervet. Az akcióterv lakosságot érintő részeként többek között áttekintette a családi adókedvezmény növelését, a lehetséges lépéseket az otthonteremtés tekintetében.

A kabinet megvizsgálta azt is, hogy a hosszútávú lekötött megtakarításokat miképpen lehetséges opcionálisan, a lakosság döntésének függvényében, adómentesen felhasználni otthonteremtés céljából.

Az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy az önkéntes pénztárakban megtakarítók szabad önrendelkezése alapján, adómentesen használhassanak fel pénztári megtakarítást otthonteremtés, lakásfelújítás céljából is.

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások szigorú feltételekhez kötött felhasználhatóságát indokolt újragondolni. A 10 év utáni tőkemegtakarítások lakáscélú felhasználása esetén adókedvezményt kapva elősegítenék a magasabb korosztályú állampolgárok elavult otthonainak megújítását, új otthonokba való költözésének jobb finanszírozhatóságát. Az ÉVOSZ hangsúlyozza, hogy van elegendő hazai gyártású építési termék és kivitelezői kapacitás ahhoz, hogy a lakáscélú, otthonteremtési fogyasztást növekvő mértékben kiszolgálja.

Az elavult, felújításra szoruló lakóingatlanok nagy száma a vidéki kistelepülésekre jellemző, ahol ráadásul elöregedő otthontulajdonosok lakják az épületeket.”

Az ÉVOSZ közleménye természetesen az építőipari szereplők nézőpontjából, az otthonteremtés támogatásának a szándékával íródott, nem veszi figyelembe az intézkedés várható káros hatásait a gazdaság más szegmenseiben. Ezek között megemlítendő a hosszú távú pénzügyi öngondoskodás társadalmi üzenetének újbóli meggyengítése, a nyugdíjcélú megtakarítások részbeni felelése miatt a hazai öngondoskodási penetráció várható csökkenése, a nyugdíjcélú megtakarítások mögötti állampapír-befektetések likvidálásának potenciális káros következményei és a nyugdíjmegtakarítási piac szereplőinek érdeksérelme.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb, magánszállás, lakáskiadás, turizmus, turista