FONTOS Soha nem látott hiány a költségvetésben, a minisztérium érdekes félmondatot ejtett el
Kijöttek a legfrissebb számok: ennyibe kerül most egy budapesti új lakás négyzetméterenként
Ingatlan

Kijöttek a legfrissebb számok: ennyibe kerül most egy budapesti új lakás négyzetméterenként

Portfolio
Megjelent az Eltinga legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riportja, melyből kiderül, hogy mérsékelten tovább emelkedtek a budapesti új lakások négyzetméterárai. Jelenleg átlagosan 1,53 millió forintba kerül egy fővárosi új lakás négyzetméterenként. Eközben az értékesített lakások száma az előző negyedévhez képest 16 százalékkal csökkent.

Az aktuális felmérés 19 818 lakást tartalmaz, melyek olyan fejlesztésekben találhatók, ahol az elmúlt fél év során legalább egy lakást kínáltak eladásra. A szokatlanul alacsony új kínálat és a magas értékesítés miatt a listázott projektek száma 8 százalékkal, a felmérésben szereplő lakások száma pedig 4 százalékkal csökkent az előző negyedévvel összehasonlítva.

Az értékesített lakások száma az előző negyedévhez viszonyítva csökkent, de az elmúlt két év viszonylatában még mindig magasnak számított.

A harmadik negyedévben 1448 új építésű lakást vásároltak meg Budapesten, ami 16 százalékkal kevesebb, mint a második negyedévben.

A visszaesés oka a rendkívül alacsony új kínálatban és az újépítésű piac szezonalitásában keresendő. Az öt legtöbb lakást értékesítő fejlesztés közül négyben a második negyedévben indult csak el az értékesítés, az itt eladott lakások közel 60 százaléka 50 négyzetméternél kisebb volt, ami mutatja a befektetői aktivitás erősségét a piacon.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkozunk a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A szabad lakások száma csökkent, mivel a továbbra is magas kereslethez gyenge új kínálat társult: jelenleg így alig több mint 6200 lakás közül választhatnak az érdeklődők a fővárosi fejlesztésekben, ami 5 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél. Mindössze 15 új projekt értékesítése kezdődött el, melyből 10 nem éri el a 10 lakásos nagyságot sem.

A kínálati árak emelkedése az előző negyedévhez képest mérséklődött (1,2%), a budapesti új építésű lakások átlagára jelenleg 1,53 millió Ft/m2.

Éves szinten változatlanul 5 százalékkal nőttek a négyzetméterárak. Leginkább a kínálat nagyobb részét adó Belső-Pesten volt megfigyelhető drágulás, míg Külső-Pesten ezúttal közel 2 százalékos csökkenés volt regisztrálható. A szabad lakások kínálati árszintje több mint 2 millió Ft-tal nőtt, így

egy átlagos új építésű lakás már több mint 114 millió forintba kerül Budapesten.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
london, ház, gyorsulás, autó