Befagyhat egy belvárosi kerület lakáspiaca, ha nem születik megfelelő döntés
Ingatlan

Befagyhat egy belvárosi kerület lakáspiaca, ha nem születik megfelelő döntés

Portfolio
Bár csak egy kerületre vonatkozik, de a budapesti és az országos bérleti díjakra, valamint az eladó lakások piacára is hatással lehet a VI. kerületben szeptember elején kezdődött és a hónap közepén záruló népszavazás, amely a rövid távú lakáskiadás, azaz az airbnb-zés esetleges betiltásáról szól - áll az ingatlan.com elemzésében. A voksolás eredménye mellett újraírhatja az eddigi forgatókönyveket az airbnb-s lakásokra vonatkozó kormányzati szabályozás is, amely néhány héten belül várható.

A legutóbbi népszámlálás adatai alapján a VI. kerületben 32 százalékot tesznek ki a nem lakott lakások, ami azt jelenti, hogy a 29 ezer terézvárosi ingatlanból csak 20 ezerben laknak életvitelszerűen. A maradék 9 ezer nem feltétlenül üres, ezek egy részében airbnb-znek, azaz rövid távra adják ki a tulajdonosok, de ugyanígy működnek lakásokban orvosi rendelők, kozmetikák, mérnök- és ügyvédi irodák vagy egyéb közületek. A budapesti nem lakott lakások arányát nézve Terézváros a második a sorban, az ötödik kerületi 37 százalékos nem lakott arányt követően. A teljes fővárosi lakásállományhoz viszonyítva közel duplája a VI. kerületi nem lakott lakások aránya, mivel Budapesten a lakások 17 százalékában nem laknak a KSH adatai szerint.” - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az airdna.co adatai alapján a fővárosban összesen 15 ezer airbnb-jellegű szálláshelyet tartanak nyilván, ebből 2700 található a VI. kerületben.

Amennyiben a voksolás eredményeként betiltják ezt a lakáskiadási formát, akkor a tulajdonosoknak muszáj lesz lépniük. Szóba jöhet például a hosszabb távú lakáskiadás, ami átrajzolhatja a kerületi bérlakáspiacot. Jelenleg ugyanis összesen 900 lakóingatlan vár bérlőre Terézvárosban, ami a teljes fővárosi kínálat 10 százalékát jelenti. Ezzel szemben az összes budapesti eladó lakáshoz képest a terézvárosi ingatlanok részesedése sokkal alacsonyabb, mindössze 5 százalékos.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkozunk a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A voksolás végeredménye áttörheti a kerület határait

“Az airbnb-szerű lakáskiadás magasabb hozamot kínál a hosszú távú bérbeadáshoz képest, emiatt a lakáshotelek esetleges betiltása mérsékelheti a terézvárosi lakások jövedelemtermelő képességét, így elméletileg az értékük is csökkenhet. A tapasztalatok alapján azok a tulajdonosok,

akik a tiltás miatt inkább az eladás mellett döntenek, várhatóan nem fogják lejjebb vinni az árakat. A vevők viszont valószínűleg nem fognak ugyanannyit fizetni ezekért az ingatlanokért, mint korábban, ez pedig befagyaszhatja az árakat a VI. kerületben,

ami árcsökkenés helyett stagnálást okozhat a lakáspiacon” - emelte ki a szakember. Ennek hatásaként első körben a főváros belső kerületeiben fékeződhet a lakásdrágulás, ami a külső kerületek lakásárainak emelkedését is visszafoghatja.

A bérlakáspiacot is átrajzolhatja a szabályozás

A szakértő rámutatott arra is, hogy ha a jelenlegi közel 3 ezer lakásnak csak a fele tér át a bérlakáspiacra, az több mint duplájára emelné a VI. kerületi kínálatot. “Mivel a bérleti díjakra is ugyanúgy igaz, hogy a kereslet és a kínálat egyensúlya határozza meg őket, ezért a drasztikus kínálatnövekedés rövid távon a bérleti díjak csökkenését is okozhatják.” - fogalmazott Balogh László. A szakember emlékeztetett, hogy ugyanez a forgatókönyv valósult meg a covid idején a fővárosban. Ráadásul 1-2 ezer extra kiadó lakás a fővárosi bérlakáskínálatot is 10-20 százalékkal bővítené, ami a budapesti bérlati díjak drágulására is fékezőleg hathat. Nem nehéz belátni, hogy ha csökkennek a terézvárosi bérleti díjak, akkor ezzel párhuzamosan az V. vagy a VII. kerületi bérleti díjak sem tudnak az eddigi tempóban emelkedni. A belvárosi helyzet így kigyűrűzhet a külső kerületekbe és a többi nagyvárosba is. A fővárosi peremkerületekben ugyanis a belvároshoz, a nagyvárosokban pedig Budapesthez is viszonyítják a kiadó lakások bérleti díjait.

Balogh László szerint az airbnb-re kivetett korlátozások láncreakciót indíthatnak el a lakáspiacon. Ez várhatóan nem jár jelentős árcsökkenéssel sem az eladó, sem pedig a kiadó ingatlanok esetében, de a keresetek jelenlegi növekedési üteme mellett már pár hónapnyi stagnálás is a megfizethetőbb irányba terelheti a lakásárakat és bérleti díjakat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
tipikus angol sorházak lakások, London