Jelentős hitelválsággal néz szembe az amerikai lakásépítési szektor
Ingatlan

Jelentős hitelválsággal néz szembe az amerikai lakásépítési szektor

Portfolio
Jelentős hitelválsággal néz szembe az amerikai lakásépítési szektor, miután a bankok drasztikusan csökkentették a lakásépítésre nyújtott hiteleket. A BankRegData elemzése szerint az idei második negyedévben 92 milliárd dollárra csökkent az egy-négy lakásos ingatlanok építésére nyújtott hitelkeret, ami 10%-os visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest - számolt be a Financial Times.

Ez a legnagyobb mértékű csökkenés az elmúlt évtizedben, és már az ötödik egymást követő negyedév, amikor szűkül a lakásépítési hitelezés. Cris deRitis, a Moody's Analytics helyettes vezető közgazdásza szerint a hatások nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, de hosszabb távon biztosan érezhetők lesznek.

A kormányzati adatok alapján idén várhatóan 16%-kal csökken a megkezdett lakásépítések száma az Egyesült Államokban. DeRitis szerint a hitelezés lassulása összefügghet a gyenge kereslettel, de a kamatlábak csökkenésével élénkülhet az értékesítés. A szűkös hitelkínálat ugyanakkor korlátozhatja az új lakások építését, ami valószínűleg magas árakhoz vezet.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkozunk a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A lakhatás megfizethetősége kiemelt gazdasági és politikai kérdéssé vált az USA-ban. Kamala Harris demokrata elnökjelölt olyan támogatási programot javasolt, amely akár 25 000 dolláros előleget is biztosítana az első lakásvásárlóknak, valamint adókedvezményeket nyújtana az építőknek.

A Federal Reserve felmérése szerint a megkérdezett bankok mintegy harmada szigorította az építési hitelekre vonatkozó feltételeket. Egyetlen bank sem jelezte, hogy növelte volna a lakás- és ingatlanfejlesztőknek nyújtott hiteleket.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
new york lakás