Lendületben a lakáspiaci kereslet - Tarolnak a budapesti belső kerületek
Ingatlan

Lendületben a lakáspiaci kereslet - Tarolnak a budapesti belső kerületek

Portfolio
Rákapcsolt az országos lakóingatlan-piac augusztusban. Az eladó lakások és házak iránti kereslet jelentősen erősödött az egy-két évvel korábbi gyenge szinthez képest, és alig maradt el a 2021 augusztusi értéktől, amikor a koronavírus-járványból lábalt ki a lakáspiac. A kereslet felfutása pedig a kínálatot is elkezdte felszívni, ami ennek megfelelően csökkenő tendenciát mutat - áll az ingatlan.com összeállításában, amely az országos lakóingatlan-piac keresleti és kínálati oldalán történt augusztusi változásait ismerteti.

Az eladásra kínálat lakóingatlanok iránt közel 300 ezer telefonos érdeklődést mért az ingatlan.com augusztusban, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2022 azonos hónapjához képest 12 százalékos a bővülés és mindössze 5 százalékkal marad el a 2021 augusztusában látott szinttől.

“A lakásvásárlók két-három évnyi lemaradást dolgoztak le idén augusztusban. Budapesten csak egy százalékkal volt kisebb a kereslet az eladó lakások és házak iránt mint 2021 augusztusában. Hajdú-Bihar vármegyében pedig a vevők aktivitása ugyanakkora volt mint három évvel ezelőtt, ami főként a debreceni lakáspiac lendületének köszönhető. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegye idén már a három évvel korábbinál nagyobb kereslettel zárta az elmúlt hónapot” - ismertette a részletes adatokat és tendenciákat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László is előadója lesz a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferenciának. Részletekért kattints!

Az éves összevetésben látható 18 százalékos keresletélénküléshez képest Békés és Pest vármegyében mindössze 3, illetve 8 százalékos növekedést történt. A szakember szerint a viszonylag gyenge Pest vármegyei adat azt mutatja, hogy

a fővárosi agglomeráció lakáspiaca még nem tért magához a tavalyi megtorpanást követően.

“A budapesti agglomeráció gyengébb szereplése nem meglepetés, ezt már látni lehetett az ingatlan.com lakásárindexének adataiból is.” - fogalmazott a szakember. Miközben a fővárosi agglomerációban gyengébb teljesítmény látható,

Budapest belső kerületeiben, az V.-ben, a VI.-ban és a VII.-ben az egy évvel korábbinál 33-62 százalékkal volt erősebb a kereslet,

2021 augusztusához képest pedig 45-51 százalékos a növekedés. Ez pedig a befektetők folyamatos visszatérésének köszönhető. A belső fővárosi kerületek piacára hatással lehetnek a VI. kerületi népszavazás eredményei és a tervezett kormányzati intézkedések is az airbnb-szabályozással kapcsolatban. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a keresleti térkép átrajzolódott az ingatlanpiacon.

A kereslet már elkezdte felszívni a lakáspiaci kínálatot

Augusztus végén 145 ezer eladó lakás és ház hirdetéséből válogathattak a vevők, ami havi és éves összevetésben 1, illetve 3 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ingatlan.com szakértője szerint ez annak köszönhető, hogy az élénkülő kereslet elkezdte felszívni a kínálatot a lakáspiacról.

Augusztusban 27 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők a portálon. Az év első nyolc hónapjában összesen 254 ezer friss hirdetés jelent meg országosan, ami stagnálást jelent az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Berobbant a halálos járvány: egy gyors húzással elkerülhető még a katasztrófa

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
adatközpont, datacenter, it