Meddig tarthat az ingatlanpiac szárnyalása? - Valaminek történnie kell
Ingatlan

Meddig tarthat az ingatlanpiac szárnyalása? - Valaminek történnie kell

Portfolio
Rekordalacsony irodapiaci üresedés, szárnyaló lakásárak és a jövőbe vetett bizalom jellemezte 2019-ben az ingatlanpiacot. A fejlesztési tervekben azonban több százezer négyzetméternyi irodaterület volt, így a szakértők az egészséges piac mellett is a bérlőkért folyó verseny élesedésére számítottak. A 15. Property Investment Forumon a logisztika és a retail is komoly figyelmet kapott, ahol az e-kereskedelem térnyerése, a digitalizáció és az omnichannel terjedése voltak a kulcsszavak. A mérheteten optimizmus mellett azonban a lehetséges veszélyekre is többen elkezdték felhívni a figyelmet. Nézzük, mi is történt 2019-ben a hazai ingatlanpiacon!

Az irodapiaci kerekasztalnál többek között a bérlők megváltozott igényei, a bérbeadói és bérlői piac sajátosságai, illetve a jelenlegi fejlesztések piacra gyakorolt hatásai kerültek fókuszba. Az év végére a fővárosi üresedési ráta elérte a rekordalacsony 5,6 százalékot. Mint utólag kiderült, ez volt a fordulópont, ahonnan különböző piaci folyamatok hatására azóta is folyamatosan nő az üres területek aránya.

Szakértők szerint az időzítés, lokáció, rugalmasság, gyorsaság azok, amelyekkel meg lehet fogni egy jó bérlőt az adott irodaházban. A 6% alatti üresedési ráta azonban a bérbeadók malmára hajtotta a vizet. A csőben lévő 200 ezer négyzetméternyi fejlesztést nem tartották soknak, hiszen a válság után sokkal magasabb üresedési ráták mellett is ennyi terület épült, amit sikeresen fel tudott venni a piac. 2019-ben ráadásul mindez a bérleti díjak növekedése mellett valósult meg. A szakértők emellett azt is kiemelték, hogy egy irodaválasztás már közel sem csak pénzügyi döntés, a HR költségeket és minden mást is számításba kell venni.

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferenciára, ahol a piac legfontosabb szereplői mondják el véleményüket a piac várható alakulásáról. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_RICS_kozos

Ami a logisztikai és a retail piacot illeti, az előadók úgy vélték, a logisztikával összeolvadó e-kereskedelem hatása mind a retail, mind a szállítmányozási szektorra nézve visszafordíthatatlan, és a digitalizáció térhódítása nem kíméli a plázák piacát sem. Az ipar/logisztikai piacon egyébként szintén 2019 utolsó negyedévében értük el a legalacsonyabb üresedési rátát, a Budapest környéki állomány kevesebb mint 2 százaléka állt kihasználatlanul.

Mi történt a lakáspiacon?

2019-re a lakásárak már országosan is meghaladták az egyensúlyi szintjüket, ennek ellenére a szakemberek többsége nem várt árcsökkenést, a korábbi évek növekedésének fennmaradását azonban újabb kormányzati intézkedések esetén látták csak reálisnak. Az év közepéig nagyon erős befektetői kereslet a MÁP+ megjelenésével gyengülni kezdett, miután a bérleti hozamok már kevésbé voltak versenyképesek, jóllehet az áremelkedés ezt még mindig kompenzálni tudta.

Egyre látványosabb probléma lett a lakásár/jövedelem mutató folyamatos romlása, azaz egyre nehezebb lett összegyűjteni egy átlagos lakás árát az átlagjövedelemből. Emellett európai szinten is magas lett a lakásbérlés költsége Budapesten. Összességében azonban a következő évekre még nem láttak rendszerszintű problémákat az elemzők, de a globális geopolitikai feszültség, az elérhető EU-s pénzek csökkenése, a Babaváró hitel kifutása, illetve a reálbér-növekedés lelassulása a potenciális kihívások között szerepelt, amelyek lelassíthatják a 2014 óta tartó áremelkedést.

Meghatározó fejlesztések és piaci szereplők

A 2019-es Property Investment Forumon immár tizedik alkalommal osztották ki a Portfolio Property Awards díjait, amelyek egyben az év legfontosabb fejlesztéseinek, eseményeinek a lenyomatai voltak. A konferencián számos kategóriában kaptak díjakat a szakma legfontosabb piaci teljesítményei, melyek között az alábbiak emelhetők ki:

  • Az év irodaprojektje 10 000 négyzetméter alatt: Advance Tower II. (Fejlesztő: Futureal)
  • Az év irodaprojektje 10 000 négyzetméter felett: Budapest ONE (Fejlesztő: Futureal)
  • Az év hotelprojektje: Párisi Udvar Hotel Budapest in The Unbound Collection by Hyatt (Fejlesztő/Beruházó: Mellow Mood Hotels)
  • Az év irodabérleti tranzakciója: Pillar (Fejlesztő: GTC) – Ügyfél – ExxonMobil
  • Az év befektetési tranzakciója: Roosevelt Irodaház – Vevő: OTP Ingatlanbefektetési Alap – Eladó: GLL
  • Az év Property Management cége: ESTON
  • Az év Facility Management cége: Dome FSG
  • Az év ingatlanpiaci finanszírozója: OTP Bank
  • Az év ingatlanpiaci tehetsége: Nagy Gergely (OTP)
  • Az év koncepciója: New Age (Fejlesztő: CPI)

A konferencia képekben

A cikksorozat korábbi részei az alábbi linkeken olvashatók:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
D__VG20180706001