Jól néznek ki a Duna House számai
Ingatlan

Jól néznek ki a Duna House számai

Portfolio
Rekordbevétellel zárta a második negyedévet a Duna House, a csoport EBITDA-szintű eredményessége is szépen bővült, az adózott eredményt viszont rontotta, hogy idén a csökkenő kamatkörnyezetben már jóval alacsonyabb kamatbevételt tudott realizálni a csoport. A társaság alaptevékenységének alakulása szempontjából a csökkenő adózott eredmény ellenére biztatók a számok.

Folytatódik a növekedés

Duna House az erős évkezdést követően folytatta a növekedést második negyedévben is. A csoport negyedéves konszolidált árbevétele 9,6 milliárd forint volt, ami 34 százalékos növekedés jelent év/év.

dhbevétel1
  • Az olasz tevékenységek árbevétele 2024. második negyedévében 22 százalékkal emelkedett év/év alapon. A negyedéves EBITDA költségcsökkentés következtében 40%-kal ugorva 754 millió forintot tett ki.
  • Magyarországon a Forest Hill projekt átadásai jelentős ingadozást okoznak a konszolidált kimutatásokban. Az ingatlanfejlesztési tevékenység összesen 393 millió forint árbevételt és 153 millió forint negyedéves EBITDA-t generált 2024. második negyedévében, így a magyar EBITDA 491 millió forint, core EBITDA pedig 339 millió forint volt (+15% év/év).
  • A Cégcsoport lengyel leányvállalatainak árbevétele 65 százalékkal ugrott 2023. második negyedévéhez képest, EBITDA-ja 52 millió Ft-ot tett ki.
  • A csehországi leányvállalatok 66 millió forint árbevétellel és 4 millió forintos EBITDA-szintű veszteséggel zárták a negyedévet.

A csoport számviteli EBITDA-ja így összességében 1 293 millió forinton alakult, ami 31 százalékos növekedésnek felel meg. Ez elsősorban a magyar és az olasz piac fellendülésének volt köszönhető.

dhEBITDA12

A 2022-2023-as évek extrém magas inflációja és kamatkörnyezete negatívan befolyásolta a csoport piacait és alaptevékenységét, ugyanakkor jelentős kamatbevételt eredményezett a DHG számára. Az infláció és a kamatok csökkenése a csoport alaptevékenységeinek fellendüléséhez és a kamatbevételek normalizálódásához vezettek.

Az negyedév során a csoport 4 millió forint nettó árfolyamnyereséget könyvelt el deviza tételeken (2023. második negyedévében 42 millió forint árfolyamnyereség). Ezen felül 75 millió forint kamatbevételre tett szert a negyedévben (2023. második negyedév: 320 millió forint). Pénzügyi ráfordításai között a Duna House NKP Kötvény 2030/I. és 2032/I. kötvények negyedéves kamata összesen 110 millió forint volt.

Vagyis 2024 második negyedévében a kamatbevételek és a devizaátértékelések miatt a pénzügyi eredmények 440 millió forinttal csökkentették a csoport adózás előtti eredményét a 2023 második negyedévéhez képes.

Az adózott eredmény így 30 százalékos visszaesést követően 591 millió forinton alakult, míg a társaság részvényeseire jutó eredmény 24 százalékkal 503,9 millió forintra esett.

dhAE12

Core eredmények

A csoport a transzparencia érdekében 2019. második negyedévétől „tisztított core” korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a csoport folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel.

  • A 2023. második negyedévi visszapattanást követően enyhén csökkenő tisztított core EBITDA pályán zárta az évet a csoport, ám 2024. első félévében szignifikáns fellendülés mutatkozott. A csoport tisztított core EBITDA-ja 1 182 millió forintot tett ki 2024. második negyedévében (+40% év/év).
  • A tisztított core adózott eredmény 2024. második negyedévében 664 millió forintot (+8% év/év) tett ki.

Olaszországban lendületbe kapcsolt a Credipass, éves 3%-kal bővülő jelzáloghitel piacon 33% ugrást ért el a csoport által közvetített hiteltípusok összvolumene, ezzel 787 millió forintra ugrott az országból származó tisztított core EBITDA.

Lengyelországban a támogatott hitelprogramok kifutása után a várakozásoknak megfelelően mérséklődött a piaci aktivitás. A hitelezési volumenek ugyan 67%-kal bővültek év/év alapon, az ingatlanközvetítés közel stagnált, ezzel a tisztított core EBITDA hozzájárulás 52 millió forintot tett ki.

Magyarországon a folytatódó hitel-, és ingatlanpiaci fellendülés következtében a core tevékenységek 347 millió forint tisztított EBITDA-t generáltak.

Szegmensek

  • A Pénzügyi közvetítés árbevétele év/év 42%-ot bővülve 8,2 milliárd forintot tett ki, a szegmens EBITDA-ja 1 067 millió forintra bővült (+50% év/év), az árbevétel-arányos EBITDA 13%-ra javult a negyedévben. Olaszországban tart a piaci fellendülés, a hitelvolumenek 338 millió eurót tettek ki (131,9 milliárd forint), ami 33%-os forint és 28%-os euró értéken vett emelkedés 2023. második negyedévéhez képest. A 2024. első negyedévhez képest 27%-kal növekedtek a volumenek euróalapon.
  • A Csoport ingatlanközvetítő franchise szegmensének árbevétele a magyar és lengyel növekedés ellenére 2%- kal mérséklődött az olaszországi ingatlanközvetítési tevékenység bezárása miatt. EBITDA-ja megduplázódva 93 millió forintra ugrott, míg az EBITDA-marzs 17%-ra emelkedett.
  • A saját iroda üzemeltetés szegmens árbevétele 10%-kal nőtt, EBITDA-ja azonban 56%-kal csökkenve 8 millió forintot tett ki.
  • A teljes ingatlanbefektetési tevékenység összesen 158,5 millió forint EBITDA-szintű nyereséget generált a negyedévben. A MyCity ingatlanfejlesztési tevékenység 393 millió forint árbevétel mellett 190 millió forint fedezetet és 153 millió forint EBITDA-t termelt. A Cégcsoport ingatlanportfóliója 5 millió forint EBITDA szintű nyereséget termelt.

Mit mond a menedzsment?

A vezetőség előrejelzésével összhangban alakult a csoport első féléves teljesítménye, így az igazgatóság megerősítette a 2024. évre adott vezetőségi előrejelzését, mely szerint

  • a tisztított core EBITDA 3 865 – 4 550 millió forint,
  • a tisztított core adózott eredmény pedig 1 770 – 2 340 millió forint között alakulhat.

A Duna House árfolyama idén 41 százalékot emelkedett, ezzel jelentősen felülteljesítő a BUX indexhez képest.

duna house0830

Címlapkép forrása: Duna House

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megszállták a magyarok Horvátországot - Ezek a legkedveltebb uticéljaink