Egyetlen éjszaka alatt közel 600 milliárd forintot kötött le a kormány egy új Duna-hídra és egy új 4 sávos autóútra
Ingatlan

Egyetlen éjszaka alatt közel 600 milliárd forintot kötött le a kormány egy új Duna-hídra és egy új 4 sávos autóútra

Portfolio
Költekező kedvében volt a kormány, egy kis időre legalábbis: a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent két határozatával a következő évekre forrást biztosított két gigantikus építőipari projektnek. Az egyik a valaha volt legdrágább magyarországi Duna-híd, a másik az M49-es gyorsforgalmi.

A 389 milliárd forintos híd

Az egyik határozat értelmében a kormány egyetért a „Mohácsi Duna-híd és kapcsolódó úthálózat építése” projekt megvalósításával. A határozat második pontja kimondja, hogy ez a beruházás felmentést kap a beruházási stop alól, azzal a kitétellel, hogy "a beruházás megvalósítása érdekében megkötésre kerülő vállalkozási szerződés hatályba léptetése úgy történjen meg, hogy azzal kapcsolatos teljesítés csak a 2025. évtől kezdődően merülhet fel".

Kecskemétre is megérkezik a Portfolio Konferenciák!

Korábban már mi is több cikkben foglalkoztunk a híd megépítésével.

A legutóbbi hírek júliusban jeletek meg ezzel kapcsolatban: akkor jelent meg európai közbeszerzési lapszámban a Mohácsi Duna-híd és a kapcsolódó úthálózat tájékoztató dokumentuma az eljárás eredményéről. Ebből pedig kiderült, hogy június 21-én megkötötték a szerződést. A nyertes kivitelező a Duna Aszfalt, cég nettó 294,96 milliárd forintért vállalta a projektet. Ez átszámolva bruttó 374 milliárd forint, amit a jelek szerint a kormány már félre is tett a projektre.

Ugyanis a most megjelent határozat szerint

beruházásra a 2024–2031. évek vonatkozásában a kötelezettségvállalás mértékét összesen 389,3 milliárd forintban szabta meg a kormány.

A korábbi kiírás szerint a nyertesnek összesen ötven hónapja van a beruházás megvalósítására. A kiírás szerint az építkezést három szakaszra határolták: a csatlakozó úthálózat kialakítása a szigeti oldalon, illetve a városi oldalon, valamint maga a híd megépítése.

Így juttat forrást az állam a friss határozat értelmében:

  • 2025-ben 50 milliárd forint
  • 2026-ban 100 milliárd forint
  • 2027-ben 80 milliárd forint
  • 2028-ban 110 milliárd forint
  • 2029-ben 47,1 milliárd forint
  • 2030-ban 100 millió forint
  • 2031-ben 100 millió forint.

A 189 milliárd forintos autóút

A kormány egy másik döntésében pedig azt mondta ki: egyetért az M49 gyorsforgalmi út Ököritófülpös – Csenger (oh.) közötti szakasz (Kocsord mérnökségi teleppel együtt) megvalósításával.

Éppen pár napja számoltunk be arról, hogy terv szerint halad az M49-es gyorsforgalmi út építése, a fejlesztés eredményeként egy 28,15 kilométeres négysávos út jön létre Mátészalka és Ököritófülpös között.

Ezen beruházás esetében is ugyanaz a kikötés valósul meg: a projekt mentesül a beruházáselhalasztások alól, azzal a feltétellel, hogy csak 2025-ben teljesít a magyar állam.

A közútfejlesztési projektekre a 2024–2028. évek vonatkozásában a kötelezettségvállalás mértékét összesen 189 752 360 548 forint összegben határozza meg - derül ki a döntésből.

A kormány így teremtett pénzt a projekt mögé:

  • 2025-ben 15,3 milliárd forint
  • 2026-ban 70,1 milliárd forint
  • 2027-ben 80 milliárd forint
  • 2028-ban 23,5 milliárd forint

Érdemes felidézni, hogy az M49-es új szakaszának tenderének eredményét idén júliusban hirdették ki, a nyertes itt is a Duna Aszfalt, ahogyan a Duna-híd esetében is, és ahogyan az M49-es gyorsforgalmi első szakasza esetében is. Az eljárás dokumentumai szerint a nyertes cég feladata lesz egybefüggően 17,6 km hosszú 2×2 forgalmi sávos autóút építése 3 db különszintű és 4 db körforgalmi alcsomóponttal, 11 db műtárggyal, kétoldali tengelysúlymérőhellyel és közúti határátkelőhellyel, valamint a szükséges közműépítéssel együtt, illetve a kapcsolódó kocsordi üzemmérnökség kivitelezése is. A munkálatok időtartama 34 hónap, a szerződés nem hosszabbítható meg.

Vagyis az M49-es új szakasza kilométerenként közel 11 milliárd forintba fog kerülni.

A Magyar Építők pár héttel ezelőtt számolt be arról, hogy már aszfaltoznak a Duna Aszfalt kivitelezésében zajló beruházásban, ami az M3-astól Szatmárnémeti irányában épülő szakaszt jelenti. Ennek keretében egy 28,15 kilométeres négysávos út jön létre Mátészalka és Ököritófülpös között. 

tn4-m49terkep

Mennyi ez így összesen?

Összesen tehát a két projekt 578 milliárd forintnyi kiadást jelent a magyar államnak és költségvetésnek lényegében a következő 5 évben.

Érdemes azt is felidézni, hogy az elmúlt 2 évben a kormány sorra halasztott el állami beruházásokat, legutóbb idén 675 milliárd forint értékben. Most úgy tűnik, hogy a kormány már látja azt, hogy ezeknek a gigantikus építőipari beruházásoknak közép távon hogyan lesz meg a fedezete.

Külön érdekes, hogy ez a két projekt a fenti ütemezés alapján 2025-ben 65,3 milliárd forintos extra kiadást jelent az államkasszának, épp egy olyan időszakban, amikor minden költségvetési szakértő arról beszél, hogy vajon hogyan tudja teljesíteni a kormány a jövő évi hiánycélját és mekkora kiigazítást kell végrehajtania jövőre, amit egyébként már el is kezdett, adóemelések formájában.

Címlapkép forrása: Speciálterv

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Külföldön tartott magyar vagyonokra bukkant az MNB
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dublin, írország,