Egyre népszerűbbek az építőipari szakmák a fiatalok körében
Ingatlan

Egyre népszerűbbek az építőipari szakmák a fiatalok körében

Portfolio
Évről-évre növekszik az építőipari szakmát választó tanulók száma. Ezzel együtt még mindig többen mennek nyugdíjba az építőipari szakmunkások közül, mint ahány végzős tanuló áll munkába. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezetei mozgósításával bővíti a pályaorientációs programokat az általános iskolások és szüleik irányába.

Négy évvel ezelőtt mindössze 9000 tanuló volt az iskolarendszerben, akik építőipari szakmunkásoknak tanultak. A 2023/2024. tanévben az összes tanuló száma már 16 060 fő, ahol az építőipari szakmacsoportot választó első éves, új diákok száma 6600 főre emelkedett. A kereseti lehetőségek, a képzés ideje alatt kapható ösztöndíj, a biztos munkalehetőség és az új szakképzési törvény adta lehetőségek egyaránt ráirányítják a szülők és gyerekek figyelmét az építőiparra. A javuló munkafeltételek, a nagyobb szakmai odafigyelés, a modern internetes eszközök használata is vonzza a gyerekeket.

Legtöbben Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron vármegyében választják az építőipari szakmákat.

Évek óta a legnépszerűbb a szobafestő-mázoló és a kőműves szakma.

Legnagyobb húzóerőnek az építőipari szakmunkások iránti nagy keresletet, a biztos munkalehetőséget és a növekvő béreket lehet tekinteni, hangsúlyozza Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A hazai építőiparral is kiemelten foglalkozunk a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!

Évente mintegy 25 000 nagy tudású szakmunkás éri el a nyugdíjkorhatárt, akiknek jelentős része ott is hagyja az építőipart. A biztató létszámbővülés ellenére pótlásuk az iskolarendszerben végzettekkel még továbbra sem megoldott. Ezért is hívta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) egy nagyszabású pályaorientációs szakmai programra az általános iskolákat és az építési vállalkozókat.

Az ÉVOSZ tagszervezetei közül az ország különböző pontjáról eddig 40 vállalkozás jelentkezett létesítményeik szakmai bemutatására a 7., illetve 8. évfolyamos általános iskolai tanulók részére a szeptembertől induló tanév elejére. A megszólított általános iskolák közül 80 tanintézet igazgatója reagált eddig pozitívan az építőipari pályaorientációs programban való részvételre.

Tanuljunk! De hol, mit és meddig? A Z generáció számára rendezzük meg november 13-án a Gen Z Fest 2024 konferenciát, ahol a téma szakértői válaszolnak a legfontosabb kérdésekre. Részletekért kattints!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakás belső modern airbnb