Annyi a kiadó lakás, hogy nem bír vele a kereslet
Ingatlan

Annyi a kiadó lakás, hogy nem bír vele a kereslet

Portfolio
Egymástól teljesen eltérő irányba mozdult az országos lakásbérleti piac kínálati és keresleti oldala az idei szezonban- derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a pótfelvételik augusztus végi eredményhirdetésének apropóján mutatja be a bérlakáspiac jelenlegi helyzetét.

Számottevően megnőtt a kínálat az elmúlt négy hétben az országos bérlakáspiacon, jelenleg ugyanis több mint 16 ezer lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak a bérlők. A jelenlegi kínálat alapján az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal, az egy hónappal ezelőtti szinthez viszonyítva pedig 13 százalékkal több kiadó lakás van az országos piacon - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint a bővülés három dolognak is köszönhető:

  • Egyrészt a tulajdonosok igyekeznek a szezonban feltölteni a kiadó lakások hirdetéseit az ingatlanhirdetési portálokra, mert ilyenkor tudnak a leggyorsabban és leghatékonyabban bérlőt találni.
  • Másrészt sok bérleti szerződésnek ebben az időszakban van az évfordulója, amikor a bérlők körbenéznek, hogy van-e szebb, jobb vagy olcsóbb kiadó lakás a kínálatban. Ahonnan pedig kiköltöznek, azok a lakások visszakerülnek a kínálatba.
  • Az idei szezonban újdonságot jelent, hogy a kínálat bővülését nem követte le a kereslet növekedése részben a magas bérleti díjak miatt. Sok diák ugyanis a kivárásra játszott augusztusban, mert egyhavi várakozással akár több százezer forintot tudtak megspórolni. Augusztus első négy hetében a kiadó lakások iránt 130 ezer telefonos érdeklődést mért a portál, ami 30 százalékkal több júniushoz képest, de az előző év azonos időszakától 20 százalékkal elmarad. A kereslet ezért nem tudta felszívni a megnövekedett kínálatot a piacról.
Balogh László is előadója lesz a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferenciának. Részletekért kattints!

A KSH-ingatlan.com júliusi lakbérindexe éves szinten 10,2 százalékos drágulást mutatott az országos piacon, ami a tulajdonosoknak kedvezett, a bérlőknek viszont nem. “A kínálat elmúlt hetekben tapasztalt jelentős növekedése viszont már a bérlőknek jelentett segítséget. Nemcsak azért, mert több kiadó lakásból tudnak válogatni, hanem azért is, mert lakáskiadói oldalon mutatkozó versenyhelyzet miatt idén elmaradt az albérletszezon közepén megfigyelhető drágulási hullám.” - fogalmazott a szakértő.

Ennyi az átlagos lakbér, hajrázhat a kereslet

Budapesten augusztus végén közel 10 ezer kiadó lakás volt a piacon, amelyek az átlagos bérleti díja 250 ezer forintot tett ki. A legnagyobb kínálattal rendelkező kerületek közül a XI.-ben és a XIII.-ban is 250-250 ezer forintos átlaggal számolhatnak a bérlők. A legolcsóbb kerületek között van a XV., a XX., a XXI. és a XXIII., utóbbiakban 200 ezer forint alatt marad az átlagos lakbér, egész pontosan 170 ezer és 185 ezer forint között alakul.

Az egyetemvárosok körében továbbra is Debrecen számít a legdrágábbnak, ahol 230 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi a kiadó lakásokat. Győrben ugyanez az összeg havonta 190 ezer forint. Szegeden és Pécsen egyaránt 150 ezer forint az átlag. Veszprémben 160 ezer, Kecskeméten 145 ezer forintot kell fizetni kiadó lakást keresőknek. Miskolcon átlagosan 110 ezer forintért kínálják a tulajdonosok a kiadó lakásokat.

Balogh László szerint a pótfelvételik augusztus 29-én esedékes eredményhirdetése és a döntést halogató diákok piacra lépése viszont erősödést hozhat a kiadó lakások iránti keresletben a következő két hétben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakás belső modern airbnb