FONTOS Duplázzák a családi adókedvezményt - Nem akárki tett bejelentést a kormány új gazdasági terveiről
Olcsón vennél budapesti lakást? - Ezekben a kerületekben nézelődj!
Ingatlan

Olcsón vennél budapesti lakást? - Ezekben a kerületekben nézelődj!

Portfolio
2024 első hét hónapjában 60%-kal több lakóingatlan cserélt gazdát a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában. A budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3%-kal 914 ezer forintra emelkedett, az otthonteremtésre fordított összeg megközelítette a 60 millió forintot. Hét kerület millió feletti négyzetméteráron kínálja az ingatlanokat, azonban nem érdemes elkeseredni a kevesebb büdzsével rendelkező vevőknek sem, hiszen a budapesti kerületek kétharmadában, például Soroksáron, Pesterzsébeten, Csepelen vagy éppen Budafokon még mindig fővárosi átlag alatti árszinten kaphatók az ingatlanok a Duna House szakértői szerint.

Nem apad a lendület a hazai ingatlanpiacon, ahol az előző, gyenge év azonos időszakához hasonlítva, a 2024-es év első hét hónapja közel 60%-os emelkedést hozott az ingatlaneladások számát tekintve a fővárosban. A kereslet fokozódását és a tranzakciószámok gyakoriságát enyhébb ütemben követte ezúttal az árak változása, ugyanis az összes ingatlantípus (ház és lakás, használt és új, tégla és panel) figyelembevételével,

az előző év azonos időszakához mérten mindössze 3%-kal, 914 ezer Ft/m2-re nőtt a fővárosi átlagár 2024-ben,

az ingatlanra fordított átlagos összeg pedig 4%-kal lett több, ami az élhető méretű, 65 négyzetméteres otthonok esetében 59,3 millió forintot takar.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

Erős kereslet és mérsékelt áremelkedés jellemzi idén a fővárosi lakáspiacot, ahol az ország többi területéhez mérten továbbra is tetemes kiadást jelent az otthonteremtés. Érhető tehát, ha a budapesti intézménybe felvételt nyert hallgatók szüleinek egyáltalán nem, vagy csak nehezen fér bele, hogy saját lakással támogassák gyermekük továbbtanulását. Mégis megéri szétnézni a kínálatban, hiszen az ingatlanok árazása tekintetében kiemelten fontos, milliókat érő szerepe van a városon belüli elhelyezkedésnek is – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Budapest legnagyobb része, a kerületeinek kétharmada megfizethetőbb, mint a fővárosi átlag, hét kerületben azonban az eladók átlagosan egymillió forint feletti négyzetméterárat kérnek.

Fővárosi viszonylatban Soroksár kínálja a legkedvezőbb árszinten az ingatlanokat, itt mindössze 546 ezer forint az átlag négyzetméterenként, de 20 ezer forinttal drágább egységáron már Pesterzsébeten is megoldható az otthonteremtés. A HÉV-vel jól megközelíthető, csepeli lokációt választók számára pedig 596 ezer forint körüli négyzetméterárra érdemes készülni az ingatlanvásárlás során, tehát

három fővárosi kerületben 600 ezer Ft/m2 alatt is lehet lakást venni.

Az ingatlanközvetítő 2024-es tranzakciós adatai szerint ezekben a kerületekben 59-66 négyzetméter körüli alapterülettel rendelkező, tágas otthonokat átlagosan 35-37,3 millió forint ráfordításával is meg lehet szerezni.

A Duna másik oldalára evezve, a hat budai kerületből mindössze a XXII. kerületben, Budafok-Tétényben lehet fővárosi átlag alatt ingatlanhoz jutni, itt a Duna House idei értékesítési adatai alapján 733 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméter. A terület nagyobb részt családi házas övezet, így az átlagos ingatlanméret is nagyobb, 94 négyzetméter, az átlagos ingatlanérték pedig 68,6 millió forint.

A budai lokációhoz ragaszkodó vásárlók számára a második legalacsonyabb árszinttel rendelkező kerület azonban már átlépte a milliós lépcsőt, hiszen Óbuda 1,06 millió forintos négyzetméterárral bekerült a 7 legdrágább budapesti kerület közé, míg a kerületben ingatlanvásárlásra költött összeg megközelítette a 82 millió forintot a 77 négyzetméter körüli ingatlanok körében.

Négyzetméterenként a legjelentősebb kiadást a hegyvidéki, a klasszikus pesti belvárosi, vagyis az V. kerületi, illetve újbudai ingatlanvásárlás jelenti. A három legdrágább kerületben 1,19-1,27 millió Ft/m2 közötti átlagra készülhetnek az érdeklődők. Az otthonteremtésre fordított összegben 123 millió forinttal ugyanakkor a II. kerület lett a csúcstartó.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakáskulcs