Mi történik a Balatoni lakáspiacon? - Eltűntek a befektetők és a külföldiek sem nagyon jönnek
Ingatlan

Mi történik a Balatoni lakáspiacon? - Eltűntek a befektetők és a külföldiek sem nagyon jönnek

Portfolio
Egyelőre a befektetők és a külföldiek is hiányoznak a vízparti lakáspiacokról és a saját célra állandó lakóhelyet keresők is eléggé óvatosak, bizonytalanok. Az OTP Ingatlanpont szakértői mégis biztosra veszik, hogy a Velencei-tónál és a Balatonnál ez az év – ha nem is lesz túl fényes, de – bizonyosan jobb, mint a tavalyi.

A Velencei-tónál erős érdeklődéssel, de szerény eredményekkel indult ez az év a lakáspiacon, aztán a tavasz és a kora nyár felpörgette a forgalmat is. Az OTP Ingatlanpont velencei irodájának szakértői bíznak abban, hogy ez a kedvező folyamat kitart, amit az a tapasztalatuk is alátámaszt, hogy egyre többen keresik már most az állampapír-befektetéseikből majd a jövő év elején felszabaduló pénzük helyét is az ingatlanpiacon.

A befektetési célú vásárlók egyelőre nem érkeztek meg a tóhoz, de a helyi piac erejét mutatja, hogy eltűntek a tavasszal még elő-előforduló nagy, akár 20 százalékos alkuk.

Sőt, már nem példa nélküli a vevői licit sem. A kereslethiány ellenére is kitartott hirdetői árakat lassan utoléri a feltámadó piac.

A kínálat bőséges, csak új építésekből van komoly hiány. Sokan szabadulnának az olcsó – ez itt 25-40 milliót jelent – nyaralóiktól, amin legfeljebb egy kis faház, vagy egy 35-40 négyzetméteres téglaépület van. Bár ezekre is van némi kereslet, de a kínálat annál jóval nagyobb. A Velencei-tónál vásárlók között még mindig a Budapestről érkezők a meghatározók. Nagyjából fele-fele arányban keresnek üdülési, illetve állandó lakhatási lehetőséget.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 Summit - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A fővárostól távolabbi Balatonnál az ígéretes évkezdést mostanra megtorpanás követte. Bár az eladási megbízások szaporodnak az OTP Ingatlanpont siófoki irodájában, a vevők eléggé elbizonytalanodtak. Hiányoznak a befektetésként vásárlók, nincs kereslet az új építésekre sem. Csak a 100 millió alatti használt lakóingatlanokat illetően látszik érdemi forgalom, ahogy azt az egyes élethelyzetek diktálják. Ennek megfelelően a tranzakcióknak viszonylag nagy arányát finanszírozzák az elérhető támogatott hitelekkel. Tapasztalatuk szerint

még mindig nagyon sok az egykori aranykorra szabott, túlárazott ingatlan a kínálatban, ahol az eladók nem igazították a hirdetési árat a kereslethez.

Emiatt még ma is rákényszerülnek a nagy alkukra, ha komoly érdeklődőre találnak. Az olcsó vásárlás kulcsszava a Balatonnál az agglomeráció. Siófoktól 15 kilométerre hőszigetelt családi házat lehet kapni 54 millióért, ezzel szemben Siófokon csak a telek 25-30 millió, de például fenn a Fokihegyen, ami egy új kertvárosi része a városnak, 50 millió forint is lehet egy 700 négyzetméteres telek.

Az északi parton ugyancsak nagyon ígéretesen indult az év, kora tavasszal gyorsan nőtt a vásárlók érdeklődése, majd május közepe felé leült a piac, így még az itt egyébként szokásos nyári felpezsdülés is elmaradt. A hálózat szakértői szerint bár jobb a helyzet, mint a Covid idején volt, a déli parthoz hasonlóan új ingatlanokra szinte itt sincs kereslet. A használtak közül leginkább az olcsóbbakat, a zártkerteket, a külterületi ingatlanokat és pincenyaralókat keresik.

Közvetlenül a tóparton, ahol 200 milliónál kezdődnek az árak, szinte megállt a piac. A vevők legtöbbje legfeljebb 25 millió körüli áron keres valamilyen üdülési lehetőséget, amihez azonban csak a tótól távolabb eső területeken találnak kínálatot. Különösen kedvelt a körükben mostanában a Káli-medence mellett a lesencei és a várvölgyi vidék, míg jóval kevésbé bizonyul vonzónak számukra Keszthely, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás környéke.

A befektetők továbbra is távol tartják magukat e térségtől is, legfeljebb a lakások iránt érdeklődik közülük egy-egy.

A külföldiek sem nagyon jönnek, pontosabban a belföldi magyar érdeklődők mellett megjelentek a külföldön élő vagy ottdolgozó magyarok is. Az eladókra nem volt nagy hatással a kereslet változása, általában tovább tartják a kigondolt áraikat még az évek óta eladatlan ingatlanoknál is. Noha júliusban ismét növekedett az érdeklődés, a szakértők nem számolnak komolyabb nyárvégi rohammal.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
raktár, logisztika, csarnok, ipari ingatlan