Korlátoznák a lakások turisztikai hasznosítását a déli szomszédunkban
Ingatlan

Korlátoznák a lakások turisztikai hasznosítását a déli szomszédunkban

MTI
A horvát kormány korlátozná a lakások turisztikai hasznosítását, hogy megfizethetőbbé tegye az ingatlanokat; az erről szóló törvényjavaslatot csütörtöki ülésén fogadta el a kabinet.

Branko Bacic építési, tervezési és állami vagyonügyi miniszter elmondta: először születhet olyan törvény, amely szabályozná a többlakásos épületek fenntartását és kezelését. Az egyik újdonság, amellyel visszavetnék a lakások turisztikai célú, rövid távú bérbeadását, hogy az épület társtulajdonosai 80 százalékának hozzá kell járulnia az ilyen típusú hasznosításhoz.

A Horvát Statisztikai Hivatal adatai szerint Horvátországban a lakásállomány 40 százalékát nem lakhatásra használják.

Ezért a cél az, hogy az a valamivel több mint 900 ezer lakás visszakapja elsődleges és eredeti funkcióját. "Ahelyett, hogy a lakások kikerülnének a piacra és bővítenék a kínálatot, hogy azok megfizethetővé váljanak a fiatal családok számára, más tevékenység folyik bennük, ami így a négyzetméterárak és bérleti díjak növekedéséhez vezetett" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy a törvény egyben a hamarosan bemutatásra kerülő, új lakásstratégiai intézkedések része.

Horvátországban óriási problémát jelent a fiatalok számára a lakásvásárlás, de a bérlés is. Ez főleg a tengerparti városokra jellemző, ahol sok esetben többgyerekes családok kerülnek utcára a turisztikai szezon kezdetével, mert a tulajdonosok felmondják a bérleti szerződéseket, hogy egész nyáron turistáknak adhassák ki az ingatlanokat. Ugyanakkor Zágrábban sem jobb a helyzet, a lakások átlagos négyzetméterára meghaladja a 3000 eurót (1,18 millió forint), az albérleteké pedig a 14 eurót (5500 forint), ami egy 60 négyzetméteres lakás esetében 840 eurónyi (330 ezer forint) kiadást jelent egy család számára havonta - írta korábban a Jutarnji List című horvát napilap.

A lakások turisztikai célú hasznosításának szabályozása számos országban napirenden van, legutóbb két spanyolországi város, Barcelona és Valencia kapcsán írtunk erről, de Budapesten is van olyan kerület, amely a helyi lakosok megkérdezése után dönt az esetleges szigorításról.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
lakáskulcs