Mamahotel: kilátástalan helyzetbe kerülnek a fiatalok, a helyzet romlik
Ingatlan

Mamahotel: kilátástalan helyzetbe kerülnek a fiatalok, a helyzet romlik

Tízből négy 25-29 éves, és tízből kettő 30-34 éves fiatal még mindig a szüleivel élt 2022-ben az EU-ban. Magyarországon a 25-34 év közötti, már dolgozó fiatalok 29 százaléka mamahotelezett. A lakhatási válság az egyik legfőbb akadálya a fiatalok függetlenné válásának - derül ki az Eurofound elemzéséből.
Szeptember 25-én jön a XX. Property Investment Forum! Most érdemes regisztrálni:

Az Eurofound jelentése megállapítja, hogy bár a fiatalok foglalkoztatását tekintve pozitív jeleket látni, sok európai fiatal kiszorult a lakáspiacról, és képtelen megteremteni a családalapításhoz, megélhetéshez szükséges (jórészt anyagi) függetlenséget.

Bár a még tanulmányaikat folytató fiatalok sokkal nagyobb valószínűséggel élnek szüleikkel, mint a foglalkoztatottak, a dolgozó fiatalok egy jelentős része a szüleivel él. Európában egyre több fiatal kényszerül „mamahotelbe”:

2017-ről 2022-re átlagosan 24%-ról 27%-ra nőtt a szülői házban élő 25-34 éves, már dolgozó fiatalok aránya.

A tagállamok között szembetűnő különbségek rajzolódnak ki, Európa valósággal kettészakadt e tekintetben:

az északi országokban sokkal kevésbé jellemző, hogy a 20-as és 30-as éveikben járó fiatalok a szüleikkel élnek, mint Dél- vagy éppen Kelet-Európában.

Ez részben kulturális okokra vezethető vissza, de a munkaerő-piaci bizonytalanságnak is nagy hatása van erre. A fiatalok Európa délebbi részein például nagyobb valószínűséggel dolgoznak ideiglenes munkaviszonyban, és ez a bizonytalanság megakadályozhatja őket abban, hogy a szülői házon kívüli lakhatást szerezzenek.

A jelentés szerint Svédországban és Finnországban a 25-34 éves foglalkoztatottak mindössze 2%-a él a szüleivel, míg Horvátországban 65%, Görögországban 57%, Portugáliában pedig 52% ez az arány.

Magyarország e tekintetben valahol a középmezőnyben foglal helyet, a 25-34 éves fiatalok mintegy 29 százaléka él a szülői házban.

mamahotel01
Forrás: Eurofound, Becoming adults: Young people in a post-pandemic world tanulmány,

Sok országban rontott a helyzeten, hogy a lakhatási lehetőségek szűkültek, a bérleti díjak elszálltak. Írországban, ahol a bérleti díjak 2013 óta megduplázódtak, 13 százalékponttal, 27%-ról 40%-ra nőtt a szüleikkel együtt élő, és már dolgozó fiatalok aránya.

A 2017 és 2022 között növekedést regisztráló országok közé tartozott még Portugália, ahol az arány 41%-ról 52%-ra nőtt, valamint Spanyolország, ahol 35%-ról 42%-ra emelkedett. Franciaországban 10%-ról 12%-ra emelkedett, míg Olaszországban 41%-ról 48%-ra, Horvátországban pedig 58%-ról 65%-ra.

Jön a hazai ingatlanközvetítői szektor meghatározó szakmai rendezvénye. REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum. Minden részlet itt:

Pedig a foglalkoztatás terén némileg javult a helyzet: 2022-ben a fiatalok teljes foglalkoztatási aránya az EU-ban megközelítette az 50%-ot, ami magasabb, mint 2007 óta bármikor, és a foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben nem részesülő fiatalok aránya történelmi mélyponton, 11,7%-on állt. A fiatalok számára a munkahelyek minőségének javulására utaló jelek is mutatkoznak: kevesebb a nem önkéntes ideiglenes szerződés, nagyobb a munkahely biztonságérzete és jobb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a járvány éveiben.

A következő évek fontos és egyre nagyobb problémáját jelentheti, hogy a fiatalok a lakhatás terén nagy tömegben szinte kilátástalan helyzetbe kerültek. Magyarországon az állami programok (csok, babaváró hitel, falusi csok stb.) jelenthetnek segítséget a lakhatási függetlenség megteremtésében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

Bankmonitor

Mire elég egy átlagos személyi hitel?

Ha személyi hitel felvételét tervezed, érdemes átgondolni, mire használhatod fel. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet elegendő egy átlagos kölcsön, legyen szó autóvásárlásról, lakásfelújí

Holdblog

Balásy Zsolt: Kit érdekel a bitcoin?

Miért foglalkozna bárki egy ilyen obskúrus témával, ha nincs hedge fundja vagy kapucnis pulcsija? Béla bának nincs bitcoinja, nem is érdekli. Ahogy az arany se.... The post Balásy Zsolt: Kit érde

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sorra törölnek járatokat a világ legnagyobb légitársaságai biztonsági kockázatok miatt - Ezekbe a városokba nem repülnek

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború tank harckocsi harcjármű orosz tank ukrajna hadsereg haderő