Elértük a lélektani határt, de nyoma sem volt a lakáspiaci visszaesésnek
Ingatlan

Elértük a lélektani határt, de nyoma sem volt a lakáspiaci visszaesésnek

Portfolio
A hazai ingatlanpiac minden szegmensében nagyon jó évnek számított 2018. Grandiózus fejlesztések, óriási tranzakciók és kimagasló befektetői érdeklődés jellemezte az évet, többek között ekkor adták át az irodapiac legnagyobb egy épülettömbben megvalósult irodaház-fejlesztését, a Telekom-székházat. Hogy milyen folyamatokra figyelt egyre inkább a szakma, azt az azévi Property Investment Forum konferencián vitatták meg a szakértők.

2018-ban készült el a Wing fejlesztésében a Telekom-székház, ami bruttó alapterületét tekintve a legnagyobb ilyen jellegű fejlesztésnek számított. Ezzel együtt elindult az ország legmagasabb épületének, a Mol Campusnak a kivitelezése is. A piacot azonban továbbra is a munkaerőhiány sújtotta, emellett a fenntarthatósági kérdések is egyre jobban előtérbe kerültek.

A konferencián több óriásprojekt is kiemelt figyelmet kapott, például a Liget Budapest, de szóba került a Westend mellé tervezett Central Park projekt koncepciója is, akárcsak a kelenföldi városrészfejlesztés, melynek keretében a Budapest ONE irodaház és az Etele Plaza adott gyökeresen új képet és funkciót a területnek. 

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferenciára, ahol Vágó László, a LEO elnöke, a NEO vezérigazgatója is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Vago

Miután már ötödik éve emelkedtek folyamatosan a lakásárak, egyre többen vélték úgy, hogy elértük a lélektani határt, 1 millió forintos négyzetméteráraknál már nem lesznek hajlandók többet fizeti a vevők. Voltak azonban, akik nem látták ebben a korlátot, és végül nekik lett igazuk.

A lakásáfa szintén fontos témája volt a konferenciának, a szakértők összességében örültek annak, hogy az újabb szabályozás az építések határidejét 2023-ra kitolta, amennyiben rendelkeztek 2018. november 1-je előtti építési engedéllyel. 

Néhány idézet a konferenciáról:

"A válság után azt próbáltuk megtanulni, miként szerezzünk munkát, most, hogy miként lehet visszamondani munkát harag nélkül." (Utalva az egyre komolyabb munkaerőhiányra.)

"11, 13, 15 millió. Mi ez a számsor? A budapesti reptér éves forgalma az elmúlt években." (A konferencián a turizmus és a hotelpiac is kiemelt figyelmet kapott.)

Mi történt 2018-ban a hazai ingatlanpiacon?

A CBRE által 2018 októberéig mért 1,3 milliárd eurós befektetett volumenből:

  • 450 millió eurót tett ki az irodapiac,
  • 735 milliót a kiskereskedelmi ingatlanpiac,
  • 70 milliót az ipari,
  • 45 millió eurót a hotel és egyéb fejlesztések.

A kiskereskedelmi ingatlanbefektetések piacán több nagy tranzakció is megvalósult, melyek a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központot, a MOM Parkot, a Mill Parkot, az Alkotás Pointot és a Margit Palotát érintették. A legnagyobb üzlet a Mammut értékesítése volt, de hasonló jelentőséggel bírt a MOM Park komplexumának eladása is. A harmadik negyedévi ingatlanpiaci befektetés elérte a 790 millió eurót, ez a második legerősebb negyedéves teljesítmény a 2007-es negyedik negyedév rekordja után.

Az irodapiacon a Telekom-székház átadása és a Mol-torony építése mellett az OTP M12 irodaházának, a Váci Greens E és F épületének, valamint a Millenium Gardens épületének kivitelezését is meg kell említeni. Miután egyre több irodaház készült el, a megelőző évinek a két és félszeresére növekedett a 2018-ban átadott irodafejlesztések összértéke.

A piaci mellett az állami szektor is fontos szabályozásokat hozott, többek között a világörökségi helyszíneken megvalósuló elővásárlási jog, az 5 százalékos lakásáfa meghosszabbítása, a SZIT-ek szabályozása, valamint a lakástakarékok állami támogatásának a kivezetése.

A lakáspiacon eközben már ötödik éve tartott az áremelkedés, így egyre több belvárosi lakás négyzetméterára érte el az 1 millió forintot, miközben az új lakásoknál az átlag budapesti négyzetméterár is 800 ezer forint fölé kúszott és mindez a vásárlói elképzelésekkel is találkozott.

A cikksorozat korábbi részei az alábbi linkeken olvashatók:

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Bankmonitor

Egészségbiztosítás a forróságban!

Hőhullám, olvadó aszfalt, elgörbült sínek. A forróság nemcsak a várost, de az egészségedet is próbára teszi. A biztosítási piacon szép számmal akadnak kritikus betegségekre szóló biztos

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Akkora a baj a magyar gazdaságban, hogy már nincs fény az alagút végén

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
budapest one