Mennyit ér a teljes budapesti lakásállomány?
Ingatlan

Mennyit ér a teljes budapesti lakásállomány?

Portfolio
Az amerikai lakáspiac továbbra is dinamikusan növekszik, amit jól mutat, hogy immár nyolc városban haladja meg az otthonok összértéke az 1000 milliárd dollárt. A Redfin csütörtökön kiadott jelentése szerint Chicago, Phoenix, Washington és Anaheim is csatlakozott New Yorkhoz, Los Angeleshez, Atlantához és Bostonhoz ebben a tekintetben - jelentette a CNN. Érdekességképp megnéztük, mit jelent ez a budapesti lakásállomány értékéhez képest.

A Redfin elemzése több mint 95 millió amerikai lakóingatlan 2024. júniusi értékbecslését vizsgálta meg. Az eredmények szerint a lakások összértéke az Egyesült Államokban egy év alatt 3,1 milliárd dollárral nőtt, elérve a rekordszintű 49 600 milliárd dollárt.

A legnagyobb értéke a New York-i lakásállománynak van, 2480 milliárd dollár,

amit Los Angeles 2190 milliárddal, Atlanta 1290 milliárddal, Boston pedig 1280 milliárd dollárral követ.

Érdekességképpen a budapesti 970 ezres lakásállomány becsült összértéke kevesebb mint 140 milliárd dollár.

Az amerikai lakáspiac értéke valószínűleg átlépi az 50 000 milliárd dolláros küszöböt a következő 12 hónapban - mondta Chen Zhao, a Redfin közgazdásza, miután továbbra sem kínálnak elég lakást ahhoz, hogy az árak lefelé mozduljanak.

Az amerikai ingatlanpiacon régóta fennálló probléma, hogy a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel. Ez különösen igaz mostanában, amikor az amerikaiak egyre nehezebben tudnak megfizethető otthont találni. A világjárvány idején sok család kihasználta az alacsony hitelfelvételi költségeket otthonaik korszerűsítésére vagy új ingatlan vásárlására. Ezt követően azonban a Fed agresszív kamatemelései jelentősen megemelték a jelzáloghitelek kamatlábát. Ez pedig drasztikusan növelte azok havi költségeit, akik új jelzáloghitelt vettek fel.

A Redfin jelentése szerint bizonyos városokban gyorsabban nőnek az ingatlanárak. Különösen két New Jersey-i város - New Brunswick és Newark - emelkedik ki ebben a tekintetben. New Brunswickben 13,3%-kal nőtt egy év alatt a lakások értéke, míg Newarkban ez az arány 13,2% volt.

A lakástulajdonosok számára ez jó hír lehet, azonban azok számára, akik most szeretnének otthont vásárolni, ez rendkívül elkeserítő lehet. A Gallup májusi felmérése szerint mindössze az amerikaiak 21%-a gondolja úgy, hogy most érdemes lakást venni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben nagyon gyorsan terjed a fertőző betegség Magyarországon, kellemetlen hír érkezett a felnőtteknek szánt vakcináról

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
velux, tetőablak, tetőtér