Berobbant az ingatlanpiaci növekedés - A legmerészebb álmokat is túlszárnyalta, ami ezután jött
Ingatlan

Berobbant az ingatlanpiaci növekedés - A legmerészebb álmokat is túlszárnyalta, ami ezután jött

Portfolio
A 2014-ben elindult pozitív ingatlanpiaci fordulat 2015-re gyorsult be igazán, amikorra ismét jelentős akvizíciók, emelkedő lakásárak és a lakáspiacot támogató kormányzati döntések jellemezték a piacot. A kedvezményes lakásáfa híre és a CSOK első verziója is ebben az évben jelent meg, ami elsősorban az újlakáspiacnak adott lökést. Nézzük, mi történt a hazai ingatlanpiacon és a Property Investment Forum konferencián 2015-ben.

A korábbi bizonytalanságok után ebben az évben már optimista hangulat jellemezte a 11. alkalommal megrendezett Property Investment Forum konferenciát. A szakértők egyetértettek abban, hogy ez egy hosszabb, felfelé tartó időszak kezdete, ami utólag be is igazolódott. Az irodapiacon folytatódott a felívelés, az üresedési ráta 12 százalékra csökkent, ami kevesebb mint fele volt a néhány évvel korábbi csúcsértékeknek.

Nem véletlen, ugyanis a kereslet egy év alatt 16 százalékkal emelkedett, és a bérbeadók egyre jobb helyzetbe kerültek. A cégek egyik legnagyobb félelme a jövőre vonatkozóan már ekkor a munkaerőhiány volt, miközben az iroda a cégek életében egyre inkább a HR eszközévé vált. A konferencia témái között az alábbi témakörök szerepeltek:

  • Robban a lakáspiac?
  • Új fejlesztések Budapesten - Kihívások, lehetőségek
  • Fordul a kocka az irodapiacon - Eljött a bérbeadók ideje
  • Dübörög a reptér – Üzleti lehetőségek, fejlődési irányok
  • Működő üzleti modellek a hazai vendéglátásban
Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferenciára, ahol Takács Ernő, a Wing Deputy CEO-ja is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Takacs

Az iroda- és a kiskereskedelmi piac egyik legnagyobb felvásárlása is ehhez az évhez kötődött, amikor a TPG Real Estate - a TPG globális befektetési vállalat ingatlanbefektetésekkel foglalkozó ága - megvette a TriGranit egy jelentős részét. A tranzakció részeként a TPG a platformmal együtt a TriGranit iroda és kiskereskedelmi ingatlanportfólióját is megszerezte. A portfólió része volt Lengyelországban a Bonarka Shopping Centre és a B4B, Budapesten a Millennium Towers, Szlovákiában a Lakeside Park irodaház, valamint fejlesztési telkek ugyanezen országokban és Horvátországban.

Az év során a turizmus is egyre jobb számokat produkált, a vendégforgalom egy év alatt bő 11 százalékkal, a szobaárak 14 százalékkal emelkedtek, miközben új szállodákat is nyitottak: Budapesten 4-et, a fővároson kívül pedig további 12-t.

Emellett továbbra is voltak nagyívű városfejlesztési projektek, és még az olimpiai pályázat is napirenden volt. Budapest legfontosabb város- és közlekedésfejlesztési projektjei közül az alábbiakat lehet kiemelni:

  • Hosszú idő után megújult a Nyugati tér
  • A TÉR-KÖZ elnevezésű városrehabilitációs pályázat keretében megújult a belvárosi Szervita tér
  • Beindult a Városliget új és épületeinek tervezése
  • Zajlott a készülődés a Puskás Ferenc Stadion építésére
  • Év elején pedig elkezdődött a Széll Kálmán tér rekonstrukciója

Mi történt a lakáspiacon?

Erőteljes növekedés jellemezte a hazai lakáspiacot 2015-ben, aminek egyik fő motorját a befektetési célú lakásvásárlások adták. Ez az év abból a szempontból is érdekes volt, hogy elindították a családi otthonteremtési kedvezmény első változatát 2015 júliusától, majd 2016 januárjától érkezett az újabb módosítás, amikor már 10 millió forint lett a vissza nem térítendő támogatás mértéke. Önmagában a CSOK  is nagy hatással lehetett volna az újlakáspiacra, de ehhez még hozzáadódott a kedvezményes, 5%-os áfa 2016. január 1-i bevezetése, ami szintén jelentős lökést adott.

A piac szereplői egyetértettek abban, hogy ez nagy hatással lesz a fejlesztésekre, de hogy ez mennyire épül majd be az árakba, arról megoszlottak a vélemények. Volt, aki - utólag visszatekintve teljesen tévesen - lakásárcsökkenésre számított az emelkedő kínálat miatt, de a hosszú évek lefelé tartó lakásárai után a legtöbben stagnáló, vagy mérsékelten emelkedő árakra számítottak. A következő években viszont az új (és a használt) lakások ára is rakétaként lőtt ki.

A több évnyi kivárás után a frissen piacra kerülő kínálatot szinte azonnal felszívta a piac, amit ekkor még főként a befektetési célú vásárlások hajtottak.

A cikksorozatunk korábbi részei az alábbi linkeken olvasható:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
svédország stockhold