Az irodapiac működésére is hatással vannak a pusztító hőhullámok
Ingatlan

Az irodapiac működésére is hatással vannak a pusztító hőhullámok

Portfolio
Egymást érik a hőhullámok az országban, ami az irodai munkát is érinti. Az ICON Real Estate Management összeszedte azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket az irodavezetőknek figyelembe kell venniük, hogy megtalálják az egyensúlyt a dolgozók komfortérzete és a gazdaságos üzemeltetés között.

Hogyan gondoskodjunk a nyári hőhullámok alatt a megfelelő irodai hőmérsékletről? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a hűtésnél? Az irodavezetők célja kettős: a hűvös irodákkal fenn kell tartaniuk a munkatársak koncentrációját és munkakedvét, miközben a gazdaságos üzemeltetésre is figyelniük kell. Nem mindegy tehát, hogyan és hány fokra hűtik az irodákat.

Az irodapiaci folyamatokkal is kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!
  • Az ideális hőmérséklet 22-24 fok a munkaállomásokon és tárgyalókban, de fontos szabály, hogy ha lehet ne legyen 6-8 foknál nagyobb az eltérés a külső és a belső hőmérséklet között, mert a nagyobb különbség jelentősen megviseli a szervezetet. Az üzemeltető feladata a megfelelő hőmérsékletszabályozás, ami nemcsak komfort, hanem gazdaságossági kérdés is, hiszen minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb a hűtés környezeti terhelése és azt annál többe kerül megtartani.
  • A hűtésnél a legfontosabb szempont a klímaberendezések karbantartása és tisztítása. A tiszta klímaberendezés ráadásul sokkal hatékonyabban üzemel, így kevesebb energiát fogyaszt. A túlzott klímahasználat miatt a szűrökön gyakran kórokozók is megtapadhatnak, amelyek megfázáshoz vagy náthához vezetnek. Szintén az üzemeltetés felelőssége a berendezések, szűrők tisztán tartása és rendszeres fertőtlenítése, amellyel megelőzhetők az irodai betegségek. Emellett rengeteget lehet spórolni a klímahasználat központosításával is.
  • A harmadik szempont a nyílászárók helyes használata. A napsütötte ablakok külső árnyékolásával jelentősen csökkenthető a hőtermelés a belső térben. A forgóajtók, vagy dupla ajtók használatával pedig jobban megtartható a hőmérsékletkülönbség.
  • Végül nem szabad megfeledkezni a hűtés szabályozása kapcsán, hogy nem csupán energiafogyasztással, de zajterheléssel is jár, amely hatással lehet a környező lakóházakra is. Többek között ezért van az, hogy hétvégén és éjszaka jellemzően csak temperálást végeznek a klímaberendezések, így is csökkentve a zajkibocsátást.

A fenti szempontok is mutatják, hogy a mostanihoz hasonló hőhullámokban mennyire nehéz megtalálni az egyensúlyt a dolgozóknak biztosított komfortérzet és az épület energiafelhasználásának és ezáltal a környezeti terhelésnek a minimalizálása között. Egy felelős ingatlanüzemeltető ezeket a szempontokat mind mérlegeli és az ingatlankezelővel együttműködésben, a bérlői igények, használati szokások figyelembevételével végzi el a szükséges beállításokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
panel családi ház