Változtatott a rozsdaövezeti szabályokon a kormány
Ingatlan

Változtatott a rozsdaövezeti szabályokon a kormány

Portfolio
Két ponton is módosította a rozsdaövezeti akcióterületekre vonatkozó szabályokat a kormány. Az egyik változtatás az adó-visszatérítési támogatást érinti, a másik pedig a már korábban is említett rozsdaövezetek tulajdonjogának változásával kapcsolatos - derül ki a Magyar Közlönyből.

Az első változtatás a rozsdaövezeti akcióterületen létesített lakóingatlanban kialakított lakások vásárlásához kapcsolódó adó-visszatérítési támogatásról szóló rendeletet érinti. Eszerint a támogatás olyan lakás vásárlása esetén igényelhető, amelyet gazdálkodó szervezet vagy befektetési alap természetes személy részére való értékesítés céljára épített vagy építtetett, és az igénylő részére első alkalommal értékesített.

A másik változtatás értelmében, ha a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületen, a kijelölést követően változik a többségi tulajdonos, akkor a cégnyilvántartásba való bejegyzés napján a terület rozsdaövezeti státusza megszűnik.

Vannak kivételek:

  • A kizárólag telekalakítás eredményeként bekövetkezett többségitulajdonos-változás nem minősül változásnak, ha a telekalakítás után létrejövő új ingatlanon keletkező tulajdoni viszonyok tükrözik a telekalakítást megelőző forgalmi értékarányát.
  • Az sem minősül változásnak, ha az ingatlanon fennálló osztatlan közös tulajdon megszüntetése érdekében valamely tulajdonostárs lesz az ingatlan többségi tulajdonosa, ha ő már a kijelölés napján is résztulajdonos volt.
  • Ugyancsak kivételt képez, ha ingatlantársaság közötti átruházás eredményeként következik be a változás, és a befektetési alapkezelő személye azonos marad.
  • Nem minősül változásnak, ha mindez olyan többségi tulajdonos vonatkozásában következik be, amelynek részvényeit szabályozott piacon forgalmazzák, és a tulajdonosváltozásra szabályozott piacon kötött ügylet keretében került sor.
  • Szintén kivétel, ha a többségi tulajdonos személye jogutódlás folytán változik.

A fentiek mellett az esetleges bírság kiszabásának módja is megváltozott, a kincstár ugyanis nem szab ki bírságot, ha a bekövetkezett változás bejelentése a negyedéves ellenőrzést megelőzően megtörténik.

A bírság alapja az ingatlan beépíthető alapterülete négyzetméterszámának 10 000 000-szorosa. A bírság mértéke a bírságalap 10%-a. A kincstár a bírság megállapításával egyidejűleg tájékoztatja a bírsággal érintett többségi tulajdonost, hogy az ingatlan elveszítette rozsdaövezeti akcióterületi minőségét.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Valencia