Újabb helyen csap le a törvény a feketén kiadott lakásokra
Ingatlan

Újabb helyen csap le a törvény a feketén kiadott lakásokra

Portfolio
A dél-spanyolországi Valencia régiója a tömegturizmussal szembeni ellenérzésekre válaszul egyre szigorúbban lép fel az Airbnb-szerű üdülőbérlések ellen. A régió célja a feketepiaci bérbeadás visszaszorítása, így a szabályokat megszegő bérbeadókat akár 600 000 eurós bírsággal is sújthatják - közölte a Financial Times.

Nuria Montes, Valencia vezető turisztikai tisztviselője a lapnak elmondta, hogy bár az apartmanok fontos szerepet játszanak a regionális gazdaságban, azt akarják, hogy azok száma ne növekedjen ellenőrizetlenül.

Az új intézkedéscsomag célja a feketepiaci bérbeadás felszámolása.

Montes szerint Valencia régiójában az engedélyezett üdülőapartmanok száma 2015 óta 40 000-ről 106 000-re emelkedett, ugyanakkor becslése szerint a be nem jegyzett, feketepiaci lakások száma akár 50 000 vagy annál is több lehet.

Ez azért nagy probléma, mert az így működtetett egységek mindenféle ellenőrzés alól kivonják magukat, nem fizetnek adót, és azt sem lehet tudni, hogy a tulajdonosok teljesítik-e a dolgozóikkal szembeni kötelezettségeiket - mondta Montes.

A valenciai tervek szerint súlyos szabálysértések esetén apartmanonként akár 600 000 euróig is emelkedhetnek a bírságok. Év végére pedig az engedélyezett lakások is illegálisnak minősülnek majd, ha a tulajdonosok nem adják meg az ingatlan hivatalos kódját. Az engedélyeket ötévente meg kell majd újítani.

Valencia ugyanakkor nem akarja betiltani az összes nyaralót, mint Barcelona, ahol júniusban bejelentették, hogy 2028-tól teljesen megtiltják a turistáknak történő lakáskiadást. A város polgármestere ott 2028 novemberéig meg akarja szüntetni a jelenleg rövid távú bérbeadással hasznosított 10 101 darab lakás engedélyét.

Valencia régiójában viszont inkább arra ösztönzik a településvezetőket, hogy döntsék el, saját területük számára mi lenne legjobb. A helyi tanácsok korlátozhatják például a turisztikai célú lakások maximális számát épületenként vagy városrészenként - mondta Montes, hozzátéve, hogy figyelni kell az arányokra, nem lehet minden probléma okaként a turisztikai céllal hasznosított lakásokat okolni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
DSC_9439_cmyk