Ezért aggódik most nagyon sok lakásvásárló
Ingatlan

Ezért aggódik most nagyon sok lakásvásárló

Portfolio
Idén júliusban belehúztak a lakásvásárlást tervezők: nyár közepén ugyanis erősödött a kereslet, ami részben a lakáshitelek drágulásától való félelemnek is köszönhető - derül ki az ingatlan.com kereslet és kínálat alakulását bemutató elemzéséből. Júniushoz képest 13 százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok, házak és lakások iránti kereslet, tavaly júliushoz képest pedig 10 százalékos a növekedés.

Az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések élénkülésében szerepet kaphat, hogy a lakáshitelkamatok csökkenése az előző hónapokban megállt, sőt, bizonyos bankok már emeltek is a kamatszinteken. Ez aktivizálta azokat a vásárlókat, akik eddig kedvezőbb feltételekben reménykedtek. Mivel idén a lakások áremelkedése is beindult, ezért ez még több olyan vevőt is a piacra csábított, akik eddig a kivárásra játszottak - értékelte a legfrissebb adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A részletes adatokat ismertetve közölte azt is, hogy júniushoz képest bizonyos régiókban az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt a kereslet. A portál adatai szerint a Veszprém és Somogy vármegyében található lakóingatlanok iránti érdeklődés 28-30 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, ami egyértelműen a Balaton környéki ingatlanoknak köszönhető, amelyek a nyári hónapokban sokkal keresettebbek. Emellett szintén jelentős, 20 százalékos vagy azt meghaladó keresletbővülést könyvelhetett el Szabolcs-Szatmár-Bereg, Baranya, Vas és Bács-Kiskun vármegye.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A júliusban feladott hirdetések száma ugyanakkor a szezonális trendeknek megfelelően enyhén csökkent. Ennek köszönhetően a lakásvásárlók elkezdték felszívni a kínálatot a piacról - ismertette a lakáspiac másik, kínálati oldalán látható júliusi változásokat a szakértő. Ezen a téren két év alatt 112 ezerről 147 ezerre nőtt a portálon hirdetett lakóingatlanok száma.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DSC_9439_cmyk