Még többet nőttek a lakásárak, mint gondoltuk - Felfelé módosította korábbi számait a KSH
Ingatlan

Még többet nőttek a lakásárak, mint gondoltuk - Felfelé módosította korábbi számait a KSH

Portfolio
Frissítette a KSH a néhány héttel ezelőtti, 2024 első negyedévére vonatkozó lakásárindexét. A sokkal magasabb feldolgozottság ezúttal magasabb lakásár-növekedést eredményezett, így 2023 első és 2024 első negyedéve között országosan 9,1 százalékos, 2023 utolsó és 2024 első negyedéve között pedig 5,2 százalékos áremelkedés következett be.

2024 I. negyedévében az ország legnagyobb részének lakáspiacán már megmutatkozott a korábbi visszaesés utáni kilábalás. A 2023. évi 23%-os csökkenést követően 36%-kal nőtt az eladott lakások száma az előző év azonos negyedévéhez képest, és ezzel párhuzamosan a lakásárak emelkedése is növekvő pályára állt. Az ország nagy részén érzékelhető volt a drágulás, kivételt ez alól csak a keleti országrészben lévő családi házak jelentettek, esetükben egyelőre nem történt érdemi változás.

Az élénkülő forgalom hajtotta a lakásár-emelkedést

A lakáspiaci forgalom 2022. évi 14%-os csökkenése után 2023-ban további 23%-kal esett vissza a lakáseladások száma. Az éves szinten csökkenő forgalom alakulásában azonban 2023 IV. negyedévében fordulat következett be, ekkor már 16%-kal több lakást adtak el az egy évvel korábbinál. 2024 I. negyedévében tovább emelkedett a forgalom, az előző év azonos időszaki alacsony bázishoz képest már 36%-ra becsülhető a növekedés a hasonló feldolgozottság mellett megfigyelt adatok alapján. A használt és az új lakások körében egyaránt nőtt az értékesítések száma.

A teljes lakáspiac 2023. évi árszintje 6,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a használt lakások éves szinten 5,1, az újak 16,3%-kal drágultak, mindkét érték elmaradt a korábbi évek gyorsabb ütemű áremelkedésétől. Az összevont lakásárindex elérte a 2015. évi bázis 271%-át. A használt lakások 165, az újak 213%-kal voltak drágábbak, mint 2015-ben.

A néhány héttel ezelőttihez képest több ponton is módosította számításait a KSH. Az adásvételekre vonatkozó adatok magasabb feldolgozottsága következtében 2023 első három negyedévére egy-egy százalékkal csökkentette, a tavalyi utolsó és az idei első negyedévre viszont egy-egy százalékponttal emelte a korábbi számokat, így a 2023. évi lassúbb ütemű áremelkedés után

2024 I. negyedévében az előző negyedévhez képest 5,3 százalékra gyorsult a használt lakások drágulása, az új lakások pedig 4,6 százalékkal kerültek többe, mint egy negyedévvel korábban.

Negyedéves alapon így összességében 5,2 százalékos, éves alapon 9,1 százalékos áremelkedés figyelhető meg.

A 2023. évi nominális lakásár-emelkedés elmaradt a fogyasztói árak emelkedésétől, így ebben az évben a teljes lakáspiac reálárszintje 9,4%-kal csökkent az előző évihez képest. 2024 I. negyedévében e téren is fordulat következett be: a használt lakások reálára 4,0, az újaké 3,4%-kal lett magasabb, mint egy negyedévvel korábban.

Az előző év azonos időszakihoz viszonyítva a használt lakások reálára 4,4, az újaké 10%-kal nőtt.

Már a kistelepüléseken is több lakást vesznek

A 2022-ben kezdődő visszaesés a nagyobb településeket súlyosabban érintette, azt követően azonban gyorsabban helyreállt a lakáspiac forgalma. A községek lakáspiaca csak 2024 I. negyedévében haladta meg az előző év azonos időszakit, miközben a nagyobb településeken ez már az előző negyedévben megtörtént.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A 2023. évi forgalom országosan 23, a fővárosban 27%-kal maradt el az előző évitől. A kisebb, nem vármegyeszékhely városokat érintette a legkevésbé a piac zsugorodása, ebben a körben 16%-kal csökkentek az eladások. 2024 I. negyedévében Budapesten 57, a községekben viszont mindössze 10%-kal több eladás történt, mint egy évvel korábban.

2023-ban a nem panel társasházi lakások forgalma az átlagot meghaladó (26%) mértékben csökkent, a családi házak és a panellakások eladásának visszaesése valamivel enyhébb, egyaránt 20%-os volt. 2024 I. negyedévében a társasházi lakások piaca több mint másfélszeresére bővült (panel és nem panel együtt), miközben a családi házaké 21%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A KSH korábbi és az MNB legutóbbi lakásárindexéről szóló elemzések az alábbi linkeken olvashatók:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
airbnb, magánszállás, lakáskiadás, turizmus, turista