Rémisztő kettészakadás az amerikai lakáspiacon: tíz éve nem láttunk ilyet
Ingatlan

Rémisztő kettészakadás az amerikai lakáspiacon: tíz éve nem láttunk ilyet

Portfolio
Az elmúlt évtizedek egyik legkevésbé megfizethető amerikai lakáspiaca befagyasztja a lakóingatlanok értékesítését, és kizárja a leendő lakástulajdonosok egy generációját. Egy csoportot azonban nem zavar a válság: a gazdagokat - írja a Bloomberg.

Az amerikai új lakások eladásai júniusban enyhén tovább csökkentek, és jóval a várakozások alatt maradtak a májusi 15%-os visszaesés után. A használt ingatlanoknál pedig már a negyedik egymást követő hónapban csökken az adásvételek száma.

A piac kivételét a luxus szegmens jelenti: az 1 millió dollár feletti lakások kategóriája volt az egyetlen, ahol júniusban emelkedtek az eladások

- derül ki a National Association of Realtors adataiból. Mivel a 30 éves fix jelzáloghitel-kamatláb 6,8% körül mozog, miközben 2019 végétől 2022 elejéig 3% körüli szinten volt, bárki, akinek hitelt kell most felvennie, lényegesen magasabb árat fizet ugyanazért a házért, mint néhány évvel ezelőtt.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A gazdag vásárlóknak azonban nincs ilyen aggodalmuk, miután ők leginkább készpénzért vásárolnak. "Nem is emlékszem, mikor hallottam utoljára, hogy egy vevő hitelfelvételről beszélt volna, mindannyian készpénzzel érkeznek" - mondta Lisa Rooks Morris, egy floridai luxusingatlanokkal foglalkozó ügynök. Az első negyedév végén

az amerikai felsőkategóriás lakásvásárlók 45%-a kizárólag készpénzt használt, amilyen magas arányra legalább egy évtizede nem volt példa.

Míg a vagyonosabbak a részvényportfóliójukhoz, és a frissen örökölt vagyonukhoz fordulnak lakásvásárláskor, addig az alacsonyabb jövedelmű vásárlók személyes megtakarításaikra és jövedelmükre támaszkodnak. Számukra nemcsak az emelkedő jelzáloghitel-kamatláb jelent problémát, sokan közülük hitelkártya- és autóhitel-tartozásokkal is küzdenek.

"A lakáspiacon tapasztalható kettészakadás tükrözi azt a szélesebb körű társadalmi kettészakadást is, amit gazdaságunkban látunk"

- mondta Ben Ayers, Nationwide vezető közgazdásza.

Bár az alacsonyabb árú lakások iránti igény sem tűnt el teljesen, de ezek építése kihívást jelent a mostani inflációs környezetben, miután nehéz olyan házakat építeni, amelyek vételára 400 ezer dollár alatt tud maradni. A fejlesztők próbálkoznak ugyan olcsóbb otthonokat kínálni, de ez azzal jár, hogy ezek a belvárostól távolabbi telkeken tudnak csak felépülni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Furulyás Ferenc 250 PS