Megjelent a fény az alagút végén - Az év, amikor már megérte ingatlant venni
Ingatlan

Megjelent a fény az alagút végén - Az év, amikor már megérte ingatlant venni

Portfolio
Vegyes hangulat jellemezte a 2013-as évet a hazai ingatlanpiacon. Miközben a kereskedelmi ingatlanoknál már egyre optimistábbak lettek a kilátások, addig a lakáspiacon az év nagy része még mindig a fellendülésre való várakozás jegyében telt. A lakásépítések terén elértük az abszolút minimumot, egy év alatt kevesebb mint 7300 lakás épület fel Magyarországon, amire sem előtte, sem azóta nem volt példa. Az év vége felé azonban már megjelent a fény az alagút végén és a következő év igazolta is, hogy nem alaptalanul. Nézzük, mi történt az évben, és mi volt a fő téma a kilencedik Property Investment Forum konferencián!

A 2012-es rossz év után 2013-ban már mindenki tűkön ülve várta, hogy beindul-e végre a hazai ingatlanpiac. Az év első fele még kissé ekkor is pesszimistán telt, de év végéhez közeledve már volt, aki látta a kilábalásra utaló jeleket. Noha a fejlesztési piac még ebben az évben is gyengélkedett, érkeztek pozitív hírek is. Egyre több bérlő érdeklődött az irodapiacon új területek iránt, és a befektetési étvágy is erősödni kezdett.

A megelőző év után 2013-ban is fontos téma volt a Property Investment Forumon a városfejlesztés, ami két nagyobb közlekedésfejlesztési projektre fókuszált: ekkor kezdtek el beszélni a 3-as metró felújításának terveiről, miközben a 4-es metró vonalának megépítése a végéhez közeledett.

A konferencia főbb témái az alábbiak voltak:

  • Budapest 2030 - Készül a városfejlesztési stratégia
  • Fejlesztési lehetőségek Magyarországon - Állami beruházások
  • Növekedési Hitelprogram - Lehetőségek, esélyek ingatlanosoknak
Szeptember 25-én, az RICS szakmai partnerségével kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére, ahol Schőmer Norbert, az RICS Magyarország elnöke is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_RICS_kozos (1)

A 2013-as évben már az irodaterületek iránt is enyhén növekedett az érdeklődés, ami a rekordmagas üresedési ráták csökkenésének elindulásához vezetett. A bérleti díjak stagnálása jellemezte a piacot, de spekulatív fejlesztéseket még ekkor sem mertek finanszírozni a bankok. A főbb témák: 

  • Nyílik az olló az irodapiacon
  • Megszerezni és megtartani a bérlőket 20 százalékos üresedés mellett
  • Befektetési trendek Magyarországon - Trófeától a C-kategóriáig
  • Fellendülőben a régiós piac - Milyen ingatlant keres az intézményi tőke KKE-ben?

Mi történt 2013-ban a hazai ingatlanpiacon?

Az irodapiacon ebben az évben már látszott a fény az alagút végén, de a lakáspiacot az év nagy részében még ekkor is egyre türelmetlenebb várakozás jellemezte. Eközben a választási év előtt járva az állami beruházások volumene is egyre erősödött.

Az irodapiacon a belvárosi prémium irodaházak bérleti díjai 13 euró körül alakultak négyzetméterenként, a hozamszintek stabilizálódtak, és kis mértékben csökkentek is, 7,5 százalékos szintre. A megelőző év minimális 20 ezer négyzetméternyi átadása 2013-ban 30 ezer négyzetméterre nőtt, ami visszatekintve még mindig hihetetlenül kevés, de ez is a kilábalás első jeleire utalt.

Ebben az évben adták át a Váci Greens hatszintes irodakomplexum bruttó 16 ezer négyzetméteres első ütemét, a 2012 decemberében átadott 17 800 négyzetméteres Green House irodaház ebben az évben nyerte el a kilencedik Property Investment Forumon az "Év projektje" díjat. Az Örs Vezér téri Árkád egy új, 20 ezer négyzetméteres szárnnyal bővült, Árkád2 néven. Az Andrássy úton pedig megnyílt a Gattyán György nevéhez köthető - azóta már bezárt - il Bacio di Stile luxusáruház.

Ahogy már említettük, az új projektek jelentős része a kormányhoz vagy a fővároshoz volt köthető, a magántőke továbbra is óvatos volt. Ebben az évben készült el a bruttó 30 ezer négyzetméteres Bálna, de számos infrastrukturális fejlesztés - útépítés, vasútépítés, köztérfejlesztés, stadionépítés - is zajlott, többek között a Ferenciek terének, a Kossuth térnek és a Várkert Bazárnak a felújítása is napirenden volt.

Ami a lakáspiacot illeti, a fejlesztési és a vásárlási kedv még ebben az évben is alacsony volt, de a bátrabb befektetők az év második felében már kezdtek megjelenni, elsősorban a belvárosi piacon, utólag visszatekintve hatalmas profitot realizálva ezzel. 2013 utolsó negyedévében a budapesti lakásárak elérték az abszolút mélypontot, ami éppen megegyezett a tíz évvel azelőtti, 2003 utolsó negyedéves értékkel. 2014-ben azonban végre tényleg eljött a fordulat.

Hamarosan folytatjuk cikksorozatunkat, és megnézzük, 2014-ben hogyan fordult át nagyon gyorsan a korábban lefelé tartó ingatlanpiac. Korábbi cikkeink az alábbi linkeken olvashatók:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Furulyás Ferenc 250 PS