FONTOS Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?
Öt olimpiai arany is kevés lenne egy párizsi lakás megvásárlásához
Ingatlan

Öt olimpiai arany is kevés lenne egy párizsi lakás megvásárlásához

Portfolio
Nemrég ért véget a foci-Eb, de a szurkolók már a következő nagy sporteseményre készülhetnek, hiszen pár nap és kezdetét veszi a 2024-es nyári olimpia. A játékoknak ezúttal Párizs ad otthont, ennek apropóján a Duna House szakemberei összevetették a francia és a magyar főváros ingatlanárait.

Franciaország központja, Zürich és London után a kontinens harmadik, az Európai Unió fővárosai között pedig a legdrágább lokációnak számít, ha a városközpontban található ingatlanok árait vizsgáljuk. A Numbeo adatai szerint ha valaki egy Párizs központjában lévői lakás vásárlásában gondolkodik, akkor több mint 4,5 millió forintos négyzetméterárral kell kalkulálnia, míg a magyar főváros központjában egy négyzetméterért a párizsi összeg harmada fizetendő.

Budapest belvárosát illetően azonban a Duna House Barométer második negyedéves adatai valamivel kedvezőbb árakat mutatnak, az ingatlanra fordított átlagos összeg közel 62 millió forint volt, négyzetméterenként 1 millió forint körüli átlaggal, alapterület tekintetében így megközelítőleg a 60 négyzetméter jelentette a normát. Ha ebből kiindulva vizsgáljuk a párizsi ingatlanvásárlás lehetőségeit,

egy 60 négyzetméteres átlagos otthon megvásárlása 270 millió forintos kiadást jelentene a francia főváros központjában,

amihez még 5 aranyéremért járó jutalom sem lenne elegendő a hazai jutalmazási rendszer szerint (50 millió Ft/aranyérem).

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

A bérleti piacon már nem ilyen mértékű, de így is jelentős a különbség a két főváros között, hiszen Párizsban egy egyhálószobás lakást átlagosan havi 512 ezer forintért lehet a városközpontban bérelni, míg a magyar fővárosban már kevesebb mint a feléből, 234 ezer forintból is megoldható egy hasonló lakás bérlése.

A francia és a hazai ingatlanpiac között jelentős párhuzam mérhető, ugyanis hasonló nehézségeken ment keresztül 2022 óta a két ország. A tranzakciószámok csökkenése és az értékesítési folyamat lassulása mellett a kamatszintek emelkedése egyik országban sem kedvezett a piaci aktivitásnak. A párizsi közjegyzői kamara jelentése szerint az ország legnépesebb és gazdaságilag legfejlettebb régiójában a használt lakások ára 7,83%-kal esett az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 6120 eurót négyzetméterenként. A párizsi árak 11 egymást követő negyedévben mérséklődtek, a 2024 első negyedévi 7,95%-os csökkenés a legmeredekebb negyedéves visszaesést jelentette az 1990-es évek óta a használt lakások piacán.

„A francia szegmens változásaival szemben a haza ingatlanpiac számára meghozta a fellendülést a 2024-es év, a Duna House országos lakásárindexe nominál értéken enyhébb ingadozást követően jelenleg is mindenkori csúcson áll.” – árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
beruházás, építkezés, kivitelezés, ingatlanfejlesztés, gyárépítés, építőipar