Hol, mennyibe kerülnek a legolcsóbb kiadó lakások?
Ingatlan

Hol, mennyibe kerülnek a legolcsóbb kiadó lakások?

Portfolio
A felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével magasabb fordulatszámra kapcsol az egyetemvárosok és Budapest bérlakáspiaca. Az ingatlan.com országos kínálata jelenleg több mint 14 ezer kiadó lakáshirdetésből áll, ami 21 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A diákok körében népszerű, legolcsóbb lakások lélektani árszintje a fővárosban 200 ezer forintnál jár, az egyetemvárosokban pedig 120 ezer forintnál húzódik az a határ, aminél a tulajdonosok által kiadó lakások háromnegyede drágább - derül ki a keresőportál friss elemzéséből.

“A bérleti díjak tempós drágulást produkáltak az elmúlt másfél évben. A KSH-ingatlan.com lakbérindexének legfrissebb, júniusi adatai szerint éves összevetésben 10 százalékkal kell többet fizetni egy-egy kiadó lakásért. Van pár tényező, ami viszont a most piacra lépő egyetemisták és főiskolások keze alá dolgozik. Egyrészt a kínálat tavalyhoz képest 21 százalékkal nagyobb, és országos szinten már több mint 14 ezer kiadó lakóingatlanból tudnak válogatni a fiatalok. Másrészt pedig a kínálat legolcsóbb negyedébe tartozó lakások bérleti díja sokkal kedvezőbb az átlagos albérletáraknál.” - mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A hazai lakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT - Powered by Pénzcentrum konferencián. Részletekért kattints!

Hol, mennyibe kerülnek a legolcsóbb albérletek?

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti kerületekben a bérleti díjak középértéke 168-330 ezer forint között mozog, ha azonban a teljes kínálatnak azt a 25 százalékát nézzük, amelyek a legolcsóbbak a piacon, akkor városrésztől függően legfeljebb 148-250 ezer forintos bérleti díjakkal találkozhatnak a diákok Budapesten. A kínálat legolcsóbb negyedében található lakások tehát az átlagosnál 20-80 ezer forinttal olcsóbban elérhetőek a fővárosban.

Az egyetemvárosok piacát nézve kiderül, hogy Debrecenben a 245 ezer forintos átlagos lakbérszinthez képest 195 ezer forintért szerepelnek a teljes kínálat 25 százalékát adó legolcsóbb lakások. Pécsen és Szegeden az átlagos bérleti díj 150 ezer és 170 ezer forint, ezzel szemben az olcsóbb árkategória lélektani határát 129 ezer és 140 ezer forint jellemzi. Győrben 200 ezer és 160 ezer forint ugyanez a két érték, Miskolcon pedig 110 ezer forintos átlaghoz képest legfeljebb 90 ezer forintot kell fizetni a legolcsóbb lakásokért.

Budapesten már 98 ezer forint a kiadó szobák átlagára

Az átlagos lakbérekhez képest a kiadó szobák is visszafogott kiadás mellett nyújtanak lakhatási lehetőséget az egyetemistáknak. A fővárosban a kiadó szobák bérleti díja átlagosan 98 ezer forint. A fókuszkerületek közül a VIII. kerültben 93 ezer forint, a XIII.-ban 100 ezer, a XI.-ben 105 ezer. Ugyanakkor a IV., a X. és XVII. kerületben 55-60 ezerért is találhatóak kiadó szobák.

Debrecen, Szeged és Győr szobapiacán egyaránt 60 ezer forint az egyhavi díj, Pécsen majdnem 76 ezer forint, ezzel szemben a Miskolcon szobát kereső diákok 45 ezres átlagösszeggel kalkulálhatnak.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
beruházás, építkezés, kivitelezés, ingatlanfejlesztés, gyárépítés, építőipar