Mikor érjük már el a gödör alját? - Soha nem látott negatív rekordokkal szembesült a hazai ingatlanpiac
Ingatlan

Mikor érjük már el a gödör alját? - Soha nem látott negatív rekordokkal szembesült a hazai ingatlanpiac

Portfolio
A válság negyedik éve kezdődött el zsinórban 2012-ben, de még mindig lefelé tartott a piac. Sokan már biztosra vették, hogy ez már a mélypont, de a felpattanásra még mindig nem utaltak jelek. Újabb negatív rekordok dőltek meg a kereskedelmiingatlan- és a lakáspiacon egyaránt mind az átadások, mind az árak, mind a befektetési volumen tekintetében. Hogy mi történt az egyre kilátástalanabb helyzetben, arról a 2012-es Property Investment Forum konferencián beszéltek a szakértők.

Egy teljes év alatt mindössze 20 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak át 2012-ben Budapesten, a befektetési volumen pedig mindössze 120 millió euró volt, ami a nyolcadik Property Investment Forum konferencia hangulatára is rányomta bélyegét. A piacot egyértelműen a bizonytalanság uralta egy egyre türelmetlenebb várakozás közepette, ami arra vonatkozott, hogy vajon mikor érnek véget a szűk esztendők, és kezdődik el a fellendülés. A piaci szereplők persze a korábbi időszakhoz képest jóval óvatosabbak és körültekintőbbek voltak, aminek következtében a tranzakciók ideje is jelentősen meghosszabbodott.

A konferencián az általános piaci trendek, tapasztalatok és kilátások mellett az irodapiac, a kiskereskedelmi és hotelpiac, az üzemeltetés, a létesítmény- és vagyongazdálkodás, a lakáspiac és az értékbecslés területei is szóba kerültek. Emellett napirenden volt a budapesti tömegközlekedés, a még mindig épülő 4-es metró, valamint a dugódíj esetleges bevezetése, de szó volt a világ nagyvárosainak infrastrukturális kihívásairól és arról, hogy hova megy a tőke az elhúzódó globális recesszióban.

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére a piac legfontosabb szereplőinek részvételével, ahol Mikesy Álmos, a Gránit Alapkezelő elnök-vezérigazgatója is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_6_Mikesy

A lakáspiac kapcsán többen úgy vélték, hogy mindaddig nem érdemes belépni vásárlóként a piacra, amíg nem oldódik meg a bedőlt hitelek által kialakult helyzet, és nem indul el átlátható irányba a szabályozási környezet. Sokan gondolták úgy, hogy nem az új építésű projektek jelentik a kiutat a nehéz helyzetben lévők számára, hanem a meglévő üresen álló ingatlanok felújítása és használatba vétele. A konferencia témái többek között az alábbiak voltak:

  • Finanszírozási, befektetési klíma a KKE régióban és Magyarországon
  • Harc a bérlőkért - Hogyan, hol, mit vesznek ma bérbe?
  • Nemfizető bérlők kezelése - Jogi eszközök, lehetőségek
  • Javuló trendek a hotelpiacon - Most kell beszállni?
  • Kisker piac recesszióban - Jön fel az e-kereskedelem?
  • Dugódíj, hídpénz, sétálóutcák - Budapest a 21. században
  • Lakáspiaci kilátások - Két lépést hátra

Vicc, ami az irodapiacon zajlott

A korábbi évek trendjei alapján megjósolható volt, hogy 2012-ben különösen gyenge teljesítményt nyújt majd a hazai irodapiac, a végleges számok viszont így is sokkolták a piacot. Megdőlt az egy év alatt átadott irodaterület negatív rekordja, a korábbi több százezer négyzetméterrel szemben ebben az évben mindössze 20 ezer négyzetméternyi irodát adtak át.

A kihasználatlansági mutató továbbra is 25 százalék körül hullámzott, és a befektetési piac sem tett hozzá sok jót az akkori helyzethez. A 2011-es, viszonylag erős 620 millió eurós eredmény után, 2012-ben mindössze 120 millió volt a befektetési volumen, aminek a felét az ötcsillagos Le Meridien hotel értékesítése tette ki, a többi rész pedig az Infopark E épületének és a csődbe ment Interfruct 23 áruházának a tulajdonosváltásából adódott.

Városfejlesztési és lakásprojektek

Ebben az évben kezdődött el a Ferenciek tere környékének átalakítása, ekkor kezdték el a frissen átnevezett Széll Kálmán tér fejlesztésének tervezését, miközben a 4-es metró építése is haladt.

A lakásépítési számokban viszont egyre borúsabb volt a helyzet, és az értékesítési számok is zuhantak, azaz új projekt sem indult és a vásárlók sem akartak új lakást venni. A folyamatban lévő projektek nagy részét átütemezték, a fejlesztők hosszabb/rövidebb időre leállították az építkezéseket.

A lakásárak is tovább csökkentek, éves alapon mintegy 6 százalékkal, így a legbátrabb befektetők már a partvonalról figyelték, mikor indul el a felpattanás.

Mi történt még 2012-ben?

  • Átadták a XII. kerületi Hegyvidék Központot, egy 6500 négyzetméteres modern szolgáltatóházat.
  • Elkészült a 17 ezer négyzetméteres siófoki Sió Pláza.
  • Csődbe ment a Malév.
  • Megnyílt a 102 szobás Buddha Bar luxusszálloda az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában.

Cikksorozatunk korábbi részei az alábbi linkeken olvashatók, hamarosan pedig jelentkezünk a 2013-as év történéseivel:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
bét