Egész Párizst felforgatták, olimpiai lázban ég Franciaország
Ingatlan

Egész Párizst felforgatták, olimpiai lázban ég Franciaország

MTI
Szűk egy héttel a párizsi olimpia egyedülállónak ígérkező megnyitója előtt zajlanak a munkálatok és előkészületek a Szajna érintett szakaszán, egyre nagyobb területeket zárnak le, miközben a turisták azért még bejuthatnak - ha nem is egyszerűen - a környéken lévő látványosságokhoz.

A folyó hat kilométeres szakaszán épülnek, a legtöbb helyen pedig már készen is állnak a lelátók, melyekről a szerencsések majd végig követhetik a versenyzőket szállító hajók vonulását. A máskor élettel teli rakpartokat csütörtökre lezárták - szerdán a turistahajókhoz még le lehetett jutni -, és már a felső rakpartokon sem lehet a Szajnához menni.

Számos területet elkerítettek a megnyitó és a belvárosi helyszínekre tervezett versenyek előkészületei miatt, így a szokásos útvonalakat sem a párizsiak, sem a turisták nem tudják bejárni.

Az Eiffel-torony környezete is körbe van kerítve, csak azok juthatnak be a területre, aki fel szeretnének menni, átmenő forgalom már nincs.

A nyári játékok számos eseményét rendezik majd emblematikus belvárosi helyszíneken. A Concorde téren lesznek az úgynevezett városi sportágak - szabadstílusú BMX, gördeszka, breaktánc, 3x3-as kosárlabda -, a nem messze lévő Nagy Palotában a vívás és a tekvondó kap helyet, a III. Sándor hídnál alakították ki a triatlonosok és a nyíltvízi úszók versenyének központját, a másik oldalon, az Invalidusok előtti téren szerepelnek az íjászok, a hídtól indulnak és a téren érnek célba az országúti kerékpár egyéni időfutamának résztvevői, és az atlétika maratoni számának a célja is itt lesz, a Mars-mezőn álló két létesítményben pedig a cselgáncs és a birkózás, valamint a strandröplabda küzdelmei zajlanak majd.

A jövő pénteki hajós felvonulás az Eiffel-toronnyal szemben lévő Trocadérónál ér véget. A megnyitó központi eseményeinek helyet adó parkban már áll a lelátó, felül a tér le van zárva.

Az érdeklődőket szerdán még beengedték egy kordonig, hogy onnan készíthessék el fényképüket az olimpiai ötkarikával feldíszített Eiffel-toronyról, de csütörtökön már egyáltalán nem lehetett bejutni. Sőt a mellette lévő metróállomást is lezárták és csak a megnyitó után vehetik majd újra igénybe a közlekedők. Épülnek-készülnek az ideiglenes tévéstúdiók, minden arról szól, hogy jövő pénteken a terveknek megfelelően bonyolódjon le a formabontó megnyitó.

Az olimpiai falu is megnyílt
Hivatalosan megnyílt csütörtökön a párizsi olimpiai falu, melyben már az első napon több száz versenyző, kísérő érkezését várják. A Párizs északi részében, Saint-Denis, Saint-Ouen és az Ile Saint-Denis között elterülő, 52 hektáros falu közel 14 500 hivatalos személynek, köztük 9000 sportolónak lesz majd az otthona a legforgalmasabb időszakban. "Készen állunk" - jelentette ki Augustin Tran Van Chaut, a falu igazgatóhelyettese a France Info rádiónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy kétszáznál több ország delegációja lakik majd itt. A szervezők már csütörtökön több száz - pontosabban ezer és kétezer közötti - versenyző, illetve edző, hivatalos kísérő beköltözésével számolnak. A magyarok első nagyobb csoportja - a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint - hétfőn érkezik, akkor a női kézilabdázók és a tornászok foglalják el a helyüket a faluban.

Thomas Jolly, a ceremónia művészeti igazgatója az olimpiai információs szolgálatnak nyilatkozva úgy fogalmazott: ahogy közeledik az esemény, egyre kisebb benne a feszültség, amit ő maga is különösnek nevezett. Mint mondta, három szakasza volt az előkészületeknek: az elsőben nem izgult, mert akkor csak kreativitásra volt szükség, de a másodikban, amikor az elképzeléseit összhangba kellett hozni a realitásokkal, nagy nyomás nehezedett rá. Februártól viszont részleteiben próbálják a műsort, és ahogy telnek a napok, és áll össze az egész, egyre nyugodtabb. A 42 éves színész-rendező beszélt arról is, hogy művészileg nagyon izgalmas és inspiráló feladat a Szajnára tervezni, megálmodni a megnyitót, mert nem volt követendő példa, mindent most kellett kitalálni, szabadjára lehetett engedni a kreativitást.      

Azt szeretném, hogy az ünnepség után mindenki úgy érezze, hogy őt is képviselték

- jelentette ki, hozzátéve, hogy a sokszínűséget szeretné ünnepelni.

Jolly kitért rá, a franciák körében és világszerte mindenkinek megvan az elképzelése arról, mi is az, hogy Franciaország. Ő pedig - árulta el - ezzel szeretne játszani, bátran nyúl a klisékhez, mert azok szerinte sok más dolgokat is magukkal hoznak, megmutatnak.    

A francia megközelítést úgy foglalta össze: különbözzön minden mástól, legyen benne pimaszság, merészség, ami néha arroganciának tűnhet. A francia megoldás mindig valami furcsa, néha meglepő elemek kombinációja, mint például a Piramis a Louvre-nál, vagy az Obeliszk a Concorde téren. "Ezek némiképp meglepőek, de nagyon franciásak" - vélekedett.

Az olimpia nyitóünnepségét több mint 300 ezren követhetik majd a helyszínen.

Az alsó rakparton kialakított fizetős helyeken 100 ezer néző fér el, mintegy 220 ezren pedig a felső partszakaszokról kísérhetik figyelemmel az olimpikonokat szállító hajók vonulását.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
duna, folyó, hajó