Mélyrepülés és tartós válság - Egy emberként várta mindenki az ingatlanpiaci csodát
Ingatlan

Mélyrepülés és tartós válság - Egy emberként várta mindenki az ingatlanpiaci csodát

Sokak számára nagy csalódást okozott 2011 az ingatlanpiacon, miután a válság harmadik évében még mindig nem volt nyoma a kilábalásnak. Minden abba az irányba mutatott, hogy továbbra sem érte el a mélypontot a piac: a lakásárak tovább csökkentek, a lakásépítések száma szabadesésben zuhant és az irodapiaci üresedés is nagyon magas szinten stagnált, miközben a finanszírozási feltételek sem javultak, és megszületett a következő év elején életbe lépett "plázastop" törvény. Nézzük, mi történt még 2011-ben, és miről szólt az akkori Property Investment Forum konferencia!

2011-ben újabb negatív rekordokat döntött a hazai ingatlanpiac. A történelmi mélypontok a lakáspiacot, az építőipart, és az új fejlesztéseket is érintették. Az ország gazdasági megítélése romlott, amire a bankok még szigorúbb finanszírozási feltételekkel válaszoltak. Eközben a "plázastop" törvény előterjesztése a bevásárlóközpontok jövőjére volt nagy hatással. Az irodapiacon néhány átadástól eltekintve nem történtek jelentős események.

A hetedik alkalommal megrendezett Property Investment Forum konferencia szakértői szerint

bár a piaci helyzet nem romlott érdemben a megelőző évhez képest, de a kilábalással kapcsolatos optimizmus is elszállt, miután a korábban várt javulás nem következett be.

A hazai ingatlanpiaci kilátásokkal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián, ahol Kemenes László, a Panattoni Hungary Managing Director-a is az előadók között lesz. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Kemenes

Az irodapiaci üresedési ráta még mindig rekordmagasan, 25 százalék körül állt, de a bérleti díjak szintje stabilizálódni kezdett és továbbra is napirenden volt az irodaházak minősítése. A 2011-es Property Investment Forum néhány témája: 

  • Makrogazdasági várakozások - Adósságválság, recessziós félelmek
  • Zöld forradalom az irodapiacon - Milyen irodaházat lehet ma bérbe adni?
  • Bérlakások, bedőlt hitelek - Lesz kiút a lakáspiac számára?
  • Indul a hazai REIT-piac - Jogi szabályozás, adózási megfontolások
  • Ki alakul át REIT-té? - Hazai remények, külföldi példák

A konferencia egyik kiemelt témáját a frissen bevezetett SZIT-ek (szabályozott ingatlanbefektetési társaság) adták, azonban a 2011-ben bevezetett eredeti szabályozás olyan szigorú feltételeket szabott a SZIT-ek működésének, hogy 2017-ig egy ilyen társaság sem jött létre.

Mi történt 2011-ben a lakáspiacon?

A fejlesztési kedv továbbra is alacsony volt, de új lakásból valamivel többet adtak el a 2010-es évhez képest. A kínálat is széles volt, Budapesten 3200 azonnal költözhető új lakás volt a piacon. Emellett a - már használt lakásokkal kiegészített országos - tranzakciószámok is mélyponton voltak,

egy év alatt kevesebb mint 88 ezer adásvétel történt az országban, ami töredéke volt a néhány évvel korábbinak.

A keresletet a kormány a szocpol és a kamattámogatási rendszer segítségével igyekezett élénkíteni. Kamattámogatást új építésű lakás vásárlására lehetett igényelni, 30 milliós értékhatárig, míg a szocpol esetében a vissza nem térítendő támogatásnál a gyerekek számától függően minimális alapterületet is megállapítottak.

Ami az árakat illeti, a megelőző év enyhébb visszaesése után most ismét egy nagyobb mélyrepülés kezdődött, az év második felére éves alapon 5 százalék feletti lakásárcsökkenés következett be.

A forint árfolyamának romlása egyre nagyobb gondot okozott a devizahitelesek számára,

így a kormány szeptemberben kezdeményezte, hogy a meglévő devizahiteleket 180 forintos svájci frank árfolyamon és 250 forintos euró árfolyamon lehessen visszafizetni, miközben augusztusban már 270 forintnál járt a svájci frank árfolyama. A végtörlesztésre végül 2012 elején került sor, ami azonnal megmutatkozott a tranzakciószámok megugrásában is.

Mi történt még 2011-ben?

  • Előterjesztették a "plázastop" törvényt, amit nagy riadalommal fogadtak a szakmai szervezetek, leginkább az építőipar, a foglalkoztatás és a belső fogyasztás csökkenésének veszélye miatt. Egy bevásárlóközpont átlagosan ezer, egy hipermarket négy-ötszáz embernek ad munkát, így az akkor építés alatt álló körülbelül 300 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi egység több ezer ember munkahelyét jelentette.
  • Átadták a 41 ezer négyzetméteres Árkád Szeged bevásárlóközpontot, ami a 2011-es Property Investment Forumon az "Év projektje" díjat kapta meg a közönségszavazatok alapján. Ugyanebben az évben októberben pedig megnyílt a 60 ezer négyzetméteres KöKi Terminál.
  • A Moody's leminősítése miatt Magyarország a befektetésre nem ajánlott kategóriába került, a legfőbb indok az államadósság-csökkentés középtávú elérésének bizonytalansága, valamint a külföldi befektetőknek való magas kitettség volt, ami erős finanszírozási igénnyel párosult. 
  • Gazdát cserélt a belvárosi Gresham Palace Hotel, de a 180 szobás, ötcsillagos szálloda továbbra is a Four Seasons portfóliójának részeként üzemelt.
  • Elkészült a Laurus irodaház és a K&H új székháza .

Cikksorozatunk folytatódik, hamarosan megnézzük, hogyan alakult a lakáspiac a 2012-es mélypontkor, és miről szólt a nyolcadik alkalommal megrendezett Property Investment Forum konferencia. A korábbi évek összefoglalói az alábbi linkeken olvasható:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
cib fiók bem center