Elképesztő lakásárak Budapesten: van, ahol 3 millió felett egy négyzetméter
Ingatlan

Elképesztő lakásárak Budapesten: van, ahol 3 millió felett egy négyzetméter

Portfolio
Éves viszonylatban hatszázalékos, nem kirívó áremelkedést mért az Otthon Centrum a fővárosi új építésű lakások piacán, ahol az előző negyedévben is mindössze 1,9 százalékkal nőtt az átlagos négyzetméterár. Ugyanakkor a külső, illetve a belvárosi és budai kerületek között már háromszoros az árkülönbség.

Az új építésű projektekben kínált budapesti lakások átlagos négyzetméterára jelenleg 1,687 millió forint, ami az előző negyedéves adatokhoz képest mindössze 1,9 százalékos emelkedést jelent. Éves viszonylatban mindössze 6 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak. Az árnövekedés főként az új beruházásokkal magyarázható, a fejlesztők többsége ugyanis nem emelt árat az előző negyedévhez képest.

Budapesten 321 újlakás-beruházás van folyamatban, ezekben 23,8 ezer lakás épül. Az előző negyedévhez képest a projektek és a lakások száma is 5 százalékos visszaesést mutat. Az elkezdett beruházások 26,5 százaléka, összesen 6,3 ezer lakás hirdetése még el sem kezdődött, ami abszolút értékben és arányait tekintve is kevesebb az előző negyedévinél.

Ebben a negyedévben 23 projekt 942 lakásának kivitelezése kezdődött el, amelyből 18 projekt 335 lakása már kikerült a piacra. A folyamatban lévő projektek száma azonos, a lakások száma viszont most kevesebb, mint három hónappal korábban. A budapesti 1,687 millió forintos átlagos négyzetméterár felső és alsó határa között hatalmas a különbség.

A legdrágább kerületek sorrendjében lényegében holtverseny alakult ki az V., a II. és a XII. kerület között. Míg az V. kerületben négyzetméterenként 3,08 millió forintért, addig a II. kerületben 3,07 millió, a XII. kerületben pedig 3,06 millió forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét a fejlesztők. Alulról súrolja a 3 millió forintot az I. kerületben irányadó, 2,95 millió forintos átlagár. A kerületek döntő hányadában azonban ennél jelentősen mérsékeltebbek az árak.

A budai és a belvárosi kerületek többségében másfél és kétmillió forint között alakult az átlagos négyzetméterár. A jelentős újlakás állományú XIII. kerületben 1,59 millió, a III. kerületben 1,67 millió, a XI. kerületben 1,79 millió, a IX. kerületben 1,84 millió forint a kínálati négyzetméterár átlaga. Budai oldalon a XXII. kerület, a belváros részéről pedig a VIII. kerület árazása nem éri el a másfél millió forintot, csakúgy, mint a külső pesti kerületek esetében, ahol minden kerület 1-1,5 millió forint közötti átlagárral bír. A legolcsóbb a XXIII. kerület 1,03 millió forinttal, legdrágább pedig a XVIII. kerület 1,5 millió forinttal.

A legtöbb projekt és lakás továbbra is a XIII. kerületben épül: a 62 projekt és 7,7 ezer épülő és tervezett lakásszám kiemelkedő. Angyalföld legnagyobb kihívója a budai oldalon, hagyományosan, a XI. kerület, Kelenföldön 40 projektben 4,8 ezer lakás építése van folyamatban. Projektszámban a III. kerület a harmadik 35 beruházással, míg az épülő lakások számában a IX. kerület fért fel a dobogóra 3000 ingatlannal. A legkevesebb projekt az I., az V., a XVIII., a XX. és a XXI. kerületben indult el (2-2 darab), míg lakásszámban az V. kerület mellett a XVI. kerületben épül a legkevesebb lakás (kevesebb mint 50).

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
cib fiók bem center