250 ezres bérleti díjra számíthatnak az egyetemisták Budapesten, mutatjuk a többi várost is
Ingatlan

250 ezres bérleti díjra számíthatnak az egyetemisták Budapesten, mutatjuk a többi várost is

Portfolio
Az albérletszezon előszele már júniusban feljebb húzta a bérleti díjakat, ugyanis a korábbinál tempósabb drágulással kanyarodott rá júniusban a piac a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után induló főszezonra. Július elején Budapesten 250 ezer forint volt egy lakás átlagos bérleti díja, a legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 245 ezer, Győrben 195 ezer, Szegeden 163 ezer, Pécsen 140 ezer, míg Miskolcon 110 ezer forintos összeggel számolhatnak a bérlők - állapította meg az ingatlan.com.

Rövidesen, a felsőoktatási ponthatárok július végén várható kihirdetése után indul a főszezon az albérletpiacon, ezen belül Budapesten és a legnagyobb egyetemvárosokban lehet a legnagyobb aktivitásra számítani. Ahogy az elmúlt évben azonban most is már kicsit hamarabb elindult az élénkülés, amely a bérleti díjakban és a kínálat alakulásán is látható - derül ki az KSH-ingatlan.com lakbérindexéhez fűzött elemzésből.

Készül a piac a szezonra

Júniusban az országos átlagos bérleti díjak 1,9 százalékkal emelkedtek májushoz képest, a fővárosban pedig 1,6 százalékos volt a növekedés. Ez gyorsulást jelent a májusi szintekhez képest, akkor havi összevetésben országosan 0,7, a fővárosban pedig 1,4 százalékos volt a drágulás

- ismertette a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balogh László
ingatlan.com, vezető gazdasági szakértő, igazgatósági tag
Pályafutását a Deloitte Zrt. adótanácsadási osztályán kezdte, 2009-ben csatlakozott az ingatlan.com-hoz, ahol kezdetekben gazdasági és pénzügyi területen dolgozott. 2015. januárjától az ingatlan.com Z
Tovább
Pályafutását a Deloitte Zrt. adótanácsadási osztályán kezdte, 2009-ben csatlakozott az ingatlan.com-hoz, ahol kezdetekben gazdasági és pénzügyi területen dolgozott. 2015. januárjától az ingatlan.com Z Tovább

Az élénkülés a kínálat alakulásán is látható, de Budapesten és az egyetemvárosokban eltérő volt a forgatókönyv. Az albérletpiac legnagyobb része ezekre a településekre koncentrálódik, mert az országszerte több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan 85 százaléka Budapesten és a vármegyeszékhelyeken található. A fővárosban az elmúlt egy hónapban - június és július eleje között - szűkült a kínálat. Balogh László szerint ez azzal magyarázható, hogy a kereslet elkezdte felszívni a fővárosi kínálatban megjelent lakásokat. A bérlők egy része ugyanis megelőzte az egyetemisták és főiskolások rohamát.

A vármegyeszékhelyeken egyelőre erőt gyűjt az albérletpiac a szezonra, mert a kínálat egy hónap leforgása alatt közel 5 százalékkal bővült. Ez a jelentősnek mondható bővülés elsősorban az egyetemvárosoknak köszönhető.

Mennyiért kínálják az albérleteket?

Július közepén a fővárosban a kiadó lakások átlagos bérleti díja az ingatlan.com adatai szerint 250 ezer forint volt. Ahogy korábban, most is igen jelentős eltérések vannak a városrészek között. A legszélesebb kínálattal rendelkező kerület továbbra is a XI. és a XIII. előbbit 280 ezer, utóbbit 250 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemzi. Az egyetemisták körében keresett városrészek közé sorolható egyebek mellett a VIII., a IX. és a XIV. kerület is, ahol 230-250 ezer forint az átlagos bérleti díj.

Az egyetemvárosok közül Debrecen lényegében a fővárosi árszinten lehet kiadó lakást bérelni, ugyanis 245 ezer forint az átlagos bérleti díj. Miközben a győri kiadó lakásoknál 195 ezer, szegedi társaiknál 163 ezer ugyanez az összeg. A pécsi bérlőjelöltek 140 ezres átlaggal kalkulálhatnak, míg Miskolcon az albérleteket 110 ezer forintért kínálják. 

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
betontorzó, válság, épízkezés