Rekordok a fővárosi panelpiacon - Megéri ilyen lakást vásárolni?
Ingatlan

Rekordok a fővárosi panelpiacon - Megéri ilyen lakást vásárolni?

Portfolio
2024-ben is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően részben annak, hogy a tégla lakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetők el a vevők számára - derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. Az összeállítás egyúttal ismerteti a fővárosi panelpiac legjeit is.

“A lakótelepi lakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forint volt, míg a téglalakások esetében 1,1 milliós árról beszélhetünk, vagyis nagyságrendileg 30 százalékos a panellakások árelőnye a fővárosban. A legjelentősebb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben például 772 ezer forint az átlagár, ezzel szemben a tégla lakásokat 940 ezer forint jellemzi. A pécsi és miskolci panellakások esetében 442 ezer és 613 ezer forint a négyzetméterár, míg a tégla építésűeket 456 ezer és 748 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra” - ismertette az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátéve: “A panellakások iránti intenzív keresletet fokozza az alacsonyabb ár mellett az is, hogy jellemzően kedvező lokációjú, jó közlekedési adottságokkal rendelkező városrészekben találhatók.

Szeptember 18-án a lakáspiac kiemelt eseményeként kerül sor a REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum konferencia megrendezésére. Részletekért kattints!

Könnyebben lehet adni-venni

A következő időszakban Budapesten még egyszerűbbé válik a panellakások eladása és megvásárlása. Az ingatlan.com beszerezte a fővárosi panellakások alaprajzait a földhivatalokból és digitalizálta őket. Ennek segítségével a budapesti panelek hivatalos adatokon alapuló, pontos, arányos alaprajza néhány kattintással hozzáadható a hirdetéshez, ami a vevőknek is pontos és hiteles többletinformációt biztosít az ingatlanról. A budapesti panelek után a portál a székesfehérvári és a kecskeméti panelek alaprajzait szerzi be és digitalizálja.

Az egyik leggyakoribb budapesti panel alaprajz, Forrás: ingatlan.com

Budapest legjei

A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ingatlan található ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található.

A legnagyobb fővárosi lakótelep a békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az újpesti lakótelep a legnagyobb, 15,2 ezer lakással.

A legalacsonyabb budapesti panel háztömb kétemeletes, ilyennel a vevők szintén az újpesti lakótelepen, valamint a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találkozhatnak. A legmagasabb épületek 15 emeletesek, amelyeket hat lakótelepen is lehet látni: a III. kerületben a békásmegyeri lakótelep Duna és hegy felőli oldalán, az óbudai lakótelepen és a XI. kerületi kelenföldi lakótelepen, valamint a XIV. kerületi a Füredi utcai lakótelepen és a XXI. kerületi Csepel-Belvárosban.

A legkisebb budapesti panellakás mindössze 20 négyzetméteres:

ilyet a III. kerületi Pünkösdfürdői lakótelepen lehet vásárolni. A másik véglet a XXIII. kerületi, Soroksár-Újtelepen lévő lakótelep egyik lakástípusa, amely egy kétszintes, összesen 129 négyzetméteres, 5 plusz 1 szobás lakóingatlant jelent.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Kezdődnek a megszorítások

Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
sparuzlet