Ismét adókedvezményt adna a külföldi lakosoknak Portugália
Ingatlan

Ismét adókedvezményt adna a külföldi lakosoknak Portugália

Portfolio
A portugál kormány újra bevezetné a külföldi lakosok adókedvezményeit, hogy szakképzett munkaerőt vonzzon az országba. A lépést azonban sokan bírálják, mivel ezek a fajta kedvezmények is hozzájárultak a lakásárak meredek emelkedéséhez. A tervet Joaquim Miranda Sarmento pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be.

Az eredetileg 2009-ben bevezetett program célja az volt, hogy a pénzügyi válság idején befektetőket és szakembereket vonzzon Portugáliába. Az évente több mint 183 napot az országban töltő letelepedett személyek számára 20%-os kedvezményes adókulcsot biztosítottak bizonyos "magas hozzáadott értékű tevékenységekből" származó jövedelmek után. Ilyen tevékenységek közé tartozik például az orvosi vagy egyetemi oktatói munka.

A "nem állandó lakhellyel rendelkező személyek" rendszere emellett adómentességet biztosított szinte minden külföldi jövedelemre, ha az a származási országban adózik, valamint 10%-os átalányadót a külföldi forrásból származó nyugdíjakra.

Noha az előző kormány tavaly úgy döntött, hogy megszünteti ezt a rendszert, a parlament végül meghosszabbította azt 2024 végéig azok számára, akik bizonyítani tudták, hogy 2023 folyamán költöztek Portugáliába.

Az új terv szerint továbbra is vonatkozna az adókedvezmény a fizetésekre, de nem terjedne ki nyugdíjakra, osztalékokra és tőkenyereségre. Pedro Reis gazdasági miniszter szerint a program célja, hogy olyan tehetségeket vonzzanak az országba, akik stratégiai jelentőségűek az ország számára és hozzáadott értéket teremtenek a gazdaságuknak.

A kormány csütörtökön jóváhagyta továbbá a normál társasági adókulcs csökkentését is: 2027-ig fokozatosan csökkentenék azt a jelenlegi 21%-ról 15%-ra. Emellett egy új, kötelezően alkalmazandó 15%-os minimum adókulcsot vezetnének be minden Portugáliában működő multinacionális vállalat és nagyvállalat számára.

Emellett új programot terveznek a magánberuházások és vállalatok összeolvadásának ösztönzésére is annak érdekében, hogy versenyképesebbek legyenek az európai társaikhoz képest. Elemzők szerint azonban az alacsony termelékenység továbbra is aláássa a portugál vállalatok versenyképességét. Az Eurostat adatai szerint Portugália munkatermelékenysége 2022-ben 28%-kal volt alacsonyabb az euróövezet átlagánál.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Németország útelágazás