40 millió forint felett a budapesti panellakások átlagára - Így alakulnak a számok az egyes lakótelepeken
Ingatlan

40 millió forint felett a budapesti panellakások átlagára - Így alakulnak a számok az egyes lakótelepeken

Portfolio
Töretlen népszerűséggel keresik a megfizethető és kiszámítható fenntartási költségekkel rendelkező házgyári lakásokat a fővárosban. A panelekért fizetett négyzetméterár a 2023-as átlagnál 9%-kal lett magasabb, így idén már 765 ezer Ft/m2-es áron, átlagosan 41 millió forintba került egy élhető, 53 négyzetméteres panel vásárlása. A legnépszerűbb lakótelepeken ugyanakkor már ennél is magasabb, akár millió közeli átlagra is készülhetnek a vevők a Duna House adatai szerint.

A tavalyi évben tapasztalt enyhülést követően újabb áremelkedést hozott a 2024-es év a lakótelepi lakások piacán a fővárosban. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, így a fokozódó érdeklődésnek köszönhetően 9%-kal, 765 ezer forintra emelkedett a budapesti panellakásokért fizetett átlagos négyzetméterár. Egy szokványos, 53-54 négyzetméteres lakás megvásárlása így már 41 millió forintos kiadást jelent a vevők számára az idei év első felének értékesítési adatai alapján a Duna House szerint. „Ami a 2023-as évben elmaradt, azt most bepótolták a budapesti panellakások, ugyanis a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is – amikor 717 ezer forintért lehetett egy négyzetméter panelhez jutni – 7%-kal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén.” – mondta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A lakáspiac legfontosabb kérdéseiről beszélnek a szakértők a szeptember 18-i REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum találkozón. Részletekért kattints!

Az ismertebb, nagyobb lakótelepeket illetően a fővárosi átlagnál is jelentősebb drágulás tapasztalható, ezeken a területeken átlagosan 14%-kal emelkedtek a lakásokért fizetett négyzetméterárak tavalyhoz képest. Míg 2023-ban 5 lakótelep esetében 3-20% között mérséklődtek az árak, 4 területen stagnálást, 3 esetben további növekedést mutattak az értékesítési adatok, addig az idei évben mindössze az újpalotai lakótelepen érezhető 5%-os enyhülés.

A hazai lakáspiaccal is részletesen foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!

A vizsgált, 12 lakótelep közül a Bécsi úton volt a legjelentősebb árcsökkenés 2023-ban, idén pedig itt emelkedtek leginkább az árak. A 2023-as átlagnál 30%-kal kellett többet fizetni a területen található lakásokért, a 2022-ben mért négyzetméterárnál azonban csak 4%-kal lett magasabb az átlagár, így 880 ezer Ft/m2-es kiadásra számíthatnak itt a vevők. Az óbudai elhelyezkedéshez ragaszkodók számára azonban van egy kicsit távolabbi, ám közel 100 ezer forinttal kedvezőbb alternatíva, hiszen Békásmegyeren 791 ezer forintos átlagra kell készülniük a III. kerületet választó otthonteremtőknek idén. Jelentős volt még a drágulás Káposztásmegyeren, ahol azonban a 20%-os emelkedést követően is bár átlag feletti, mégis viszonylag pénztárcabarát, 795 ezer forint volt a négyzetméterenkénti ár.

Millióhoz közelít az átlag a XI. kerületi Fehérvári úti, valamint a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepen idén.

Az előbbinél 12%-os emelkedés után 941 ezer forintra nőtt az egységár, míg az utóbbi esetében 16%-os drágulást követően 936 ezer forint az átlagos, ingatlanvásárlásra fordított összeg négyzetméterenként. Valamivel olcsóbban, 839 ezer forintért kaphatók 2024-ben a József Attila lakótelep lakásai, itt 16%-os volt az áremelkedés tavalyhoz képest. 8%-os növekedés után, 829 ezer forintos az átlag a Füredi úton, amely a Duna House ügyfélkörében a harmadik legnépszerűbbnek számít idén, itt szerződött ugyanis a panelvásárlók 17,5%-a. 20,2%-kal a második legkeresettebb az újpesti lokáció volt, ahol már kedvezőbb, 736 ezer forintos négyzetméteráron zárultak az adásvételek. Bár az árversenyt 11%-os emelkedést követően 644 ezer forinttal a Havanna lakótelep ingatlanjai nyerték, mégis a valamivel költségesebb, 663 ezer forintos árakon kapható Újpalota házgyári lakásai voltak a legkelendőbbek. Az összes fővárosi paneltranzakció közel negyede itt zárult az idei első félévben. Gazdagrét esetében 12%-os emelkedés látható, ami így rekordnak számító, millióhoz közeli, 980 ezer forintos átlagos négyzetméterárat, vagyis hosszabb intervallumban vizsgálva az adatokat, 2018-hoz képest 114%-os drágulást jelent.

Az ingatlanközvető segítségével értékesített, fővárosi panellakások a végső vételár és a négyzetméterár szempontjából is viszonylag széles spektrumon mozogtak idén, a négyzetméterárak tekintetében 500 ezer forinttól egészen a 1,19 millió forintig terjedt a skála, míg a lakásokért fizetett összeg 24-68 millió forint közé tehető.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
nyaralás-áremelkedés-olaszország-utazás-tengerpart-spanyolország-görögország-foglalás