Sikeres évet zárt tavaly a GTC - Mik a tervek a jövőre?
Ingatlan

Sikeres évet zárt tavaly a GTC - Mik a tervek a jövőre?

Portfolio
A 2023-as ingatlanpiacot is jelentősen érintő makrogazdasági környezet, magas inflációs ráta és kamatköltségek, továbbá a regionális irodapiac bérbeadási nehézségei ellenére a GTC Group a 2023-as pénzügyi évben is sikeres időszakot zárt – jelentette ki Nagy Gyula, a cég vezérigazgatója. A számokat értékelve hozzátette, hogy a 2024-es évben tovább folytatják a cégcsoport növekedési stratégiájának megvalósítását, többek között megcélozzák a nyugat-európai piacokat, és még nagyobb hangsúlyt fektetnek a már megkezdett zöld átállásra.

A GTC Group Lengyelországra és a kelet-közép-európai fővárosokra fókuszálva építette fel ingatlanportfólióját. Az elmúlt 30 évben 82 modern irodaház fejlesztését valósította meg, mintegy 1,4 millió négyzetméteren. Kereskedelmiingatlan-portfóliója jelenleg 46 egységből áll, melynek teljes bérbe adható alapterülete 753 ezer négyzetméter.

A cégcsoport nemrég publikált éves beszámolója szerint portfóliójukat 2023 végén 87 százalékos bérbeadottság jellemezte, miután a tavalyi évben 144 200 négyzetméternyi területet adott bérbe a társaság. A bérleti szerződések átlagos hossza 3,5 év, a portfólió 88 százaléka biztosít folyamatos jövedelemtermelést, melynek 65 százalékát, nagyrészt zöld minősítéssel rendelkező irodaterületek teszik ki.

Szeptember 25-én újra találkozik az ingatlanszakma!

A vállalat hosszabb távú tervei között szerepel további 500 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi és irodafejlesztés megvalósítása, melyből 51 ezer négyzetméter már kivitelezés alatt áll.

Nagy Gyula, a cégcsoport vezérigazgatója a Portfolio-nak elmondta, hogy a 2023-as évben egyértelműen tapasztalták az ingatlanpiac stagnálást, ugyanakkor a 2024-es évben már javuló tendencia figyelhető meg.

„Az általános kihívást jelentő piaci körülmények ellenére a 2023-as év a stabilizálódás bizonyos jeleit mutatta, sikerült fenntartani a stabil kihasználtságot, bővíteni a portfóliónkat és növelni a bevételeinket. Az év végén kereskedelmi területeink 87%-a volt kihasználva 3,5 éves átlagos bérleti idővel, és az indexálással fellendített bevételeink 10%-kal 183 millió euróra nőttek, az FFO (müködési cash flow) pedig elérte a 71 millió eurót” – tette hozzá, kiemelve, hogy a cégcsoport nyitott az új lehetőségekre és kihívásokra, amelyeket a következő időszak hoz.

Ennek egyik fontos eleme, hogy régiós szerepükön (a magyar piac mellett Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szerbiában vannak jelen) túl Nyugat-Európában is terjeszkednek, a kereskedelmi ingatlanokon és az irodapiacon túl pedig érdemi potenciált látnak olyan szegmensekben, mint például a residential market.

A terjeszkedést elsősorban portfólióvásárlással és infrastruktúra-vásárlással tervezzük

– tette hozzá a vezérigazgató.

A hibrid irodai munkavégzés az irodapiac egyik legnagyobb kihívása

Ezzel párhuzamosan a csoport folytatja ingatlankezelési és -fejlesztési tevékenységét Lengyelországban és Magyarországon, valamint a régiós országok fővárosaiban és nagyvárosaiban. „Azok a piacok, amelyeken tevékenykedünk, hosszú távú növekedési potenciált kínálnak. Ezeken a piacokon a további befektetéseket szigorú hozamkritériumok mellett tervezzük növelni” – mondta Nagy Gyula.

Ezzel párhuzamosan Budapesten is a hosszú távú növekedési tervek megvalósítása folyik, amivel alkalmazkodnak az elmúlt években megváltozott piaci körülményekhez. Ennek tipikus példája a hibrid irodai munkavégzés irodapiacra gyakorolt hatása: bár több cég visszaállt már az ötnapos irodai munkahétre, sokan vannak, akik 2 vagy 3 otthoni munkanapot is alkalmaznak. A GTC Groupnál úgy látják, a piac az elmúlt években már beállt erre a megváltozott komplex működési modellre, a leghatékonyabban pedig a portfólió diverzifikálásával lehet reagálni a helyzetre.

A vezérigazgató kiemelte, hogy energiagazdálkodási és fenntarthatósági stratégiájuk fontos elemeként 2023 elejétől a GTC Group ingatlanjaiban törekszik a zöldenergia-fogyasztásra, és a legmagasabb környezetvédelmi előírásoknak való megfelelésre. A zöld átállás folyamatos valamennyi piacukon, ugyanakkor az ESG-megfeleltetés érdemi invesztíciót – például a szükséges know-how biztosításához – igényel.

A cikk megjelenését a GTC Group támogatta.

Címlapkép forrása: GTC Group

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ingatlan-város-etele-plaza-parkolás-mobil-fenntarthatóság-bevásárlóközpont-parkolóhely