Javában fújódott az ingatlanlufi, amit senki nem vett észre
Ingatlan

Javában fújódott az ingatlanlufi, amit senki nem vett észre

Portfolio
Utólag visszatekintve izgalmas év volt a 2007-es a hazai ingatlanpiacon. Az elmúlt két évtized Property Investment Forum konferenciáit bemutató cikksorozatunk harmadik részéből kiderül, hogy a válság előtti utolsó jó évben járunk, amikor szinte ömlött a pénz a régiós és a magyarországi ingatlanpiacra is, miközben Amerikában már bekövetkezett a másodlagos hitelpiaci válság. Sokan mégis úgy gondolták, hogy Magyarországot ez nem fogja elérni, így a piac szereplői továbbra is grandiózus fejlesztési tervekben gondolkodtak. Nézzük, mi jellemezte 2007-ben a hazai és a nemzetközi ingatlanpiacot!

Hatalmas vásárlásokról, tranzakciókról és fejlesztésekről beszélt mindenki 2007-ben a hazai ingatlanpiacon. A hangulat rendkívül optimista volt annak ellenére, hogy a nemzetközi másodlagos hitelpiaci válság drasztikus változásokat hozott számos ország kereskedelmi ingatlanpiacán. Míg azonban máshol már szenvedtek a meghiúsuló tranzakcióktól és a befektetők kivárásától, addig a régióban ennek még nyoma sem volt. A 2007-es Property Investment Forum konferencia fő témái az alábbiak voltak:

  • Ömlik a tőke - A globális úthenger
  • Mi újság a régióban? - Tranzakciók, tranzakciók, tranzakciók
  • Kelet-Európa forró piacai - Fókuszban Románia és Oroszország
  • Kereskedelmi ingatlanok: Nincs megállás - Irodafejlesztési özönvíz Budapesten
  • Outsourcing Magyarországon - Kik költöznek az új irodákba?
  • Van élet a Váci úton túl is? - Irodafejlesztési trendek Budapesten
  • Város a városban - Komplex fejlesztések Magyarországon
Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére a piac legfontosabb szereplőinek részvételével, ahol az aktuális ingatlanfejlesztések is kiemelt témaként szerepelnek. Az előadók között lesz Ágházi Gyula, a Gránit Pólus vezérigazgatója is. Részletekért kattints!
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Aghazi

A befektetési lehetőségek mellett kiemelt figyelmet kapott a hazai lakáspiac is. Míg a másodlagos hitelpiaci válság elsősorban az amerikai ingatlanpiacot és az európai kereskedelmiingatlan-szektort érintette, nálunk az volt a kérdés, hogy lesz-e ennek bármilyen hatása az európai lakáspiacra nézve.

Sokan úgy vélekedtek, hogy mivel minden országra egyedi lakáspiaci tényezők vannak befolyással, a globális hatás kevésbé érvényesül, így ez a szektor nincs veszélyben.

A lassulás azonban egyértelműen érződött, leginkább Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Írországban és a balti államokban. Az alulteljesítő piacokon, mint a német vagy a magyar, egyszerűen nem számítottak korrekcióra. A lakáspiaci programpontok a konferencián: 

  • Lakóingatlanok: Kullogunk a régió mögött - Lakáspiac Magyarországon
  • Miért alacsonyabbak a lakásárak Budapesten, mint a régióban?
  • A London-Dublin-Madrid tengely? - Külföldiek lakásvásárlása Magyarországon
  • Panelbeszélgetés: Mit várnak a fejlesztők a lakáspiacon?

Töretlen optimizmus a régióban

A válság előtti évben a globális likviditásbőségnek és a Közép-Európába vetett bizalomnak köszönhetően jelentős tőke áramlott a régiós és a hazai ingatlanpiacra.

A befektetők szinte versengtek a piacra kerülő ingatlanokért, a bankok pedig a finanszírozható fejlesztésekért.

Ennek hatására egyre alacsonyabb hozamszintek, grandiózus fejlesztések, jelentős tőkeáttételek és olcsó finanszírozás jellemezte a piacot. 2007 volt tehát a csúcsév, amikor a magyarországi ingatlanbefektetési volumen a 2 milliárd eurót közelítette. Érdekesség, hogy ezt a szintet tíz évvel később, a 2010-es évek második felében tudta csak ismét elérni a piac, a kimondottan gyenge tavalyi évben pedig - a magasabb értékeltségek ellenére - mindössze a 2007-es volumen harmadánál jártunk.

property-investment-forum-2007-326147
Property Investment Forum 2007, Forrás: Portfolio

A budapesti prémium ingatlanok hozamszintjei 6 százalék alá csökkentek, ami alig volt magasabb a nyugat-európai szinteknél. Az Aréna Plaza a hírek szerint mindössze 5,5 százalékos hozamszinten cserélt gazdát, de sok más tranzakció is megvalósult:

  • Az ING Real Estate 110 millió euróért megvásárolta a Campona bevásárlóközpontot.
  • Mintegy 72,2 millió euróért értékesítették a 26 ezer négyzetméteres Népliget Center irodaházat.
  • Az osztrák Immoeast 100 millió euróért megvásárolta a nettó 40 ezer négyzetméteres Átrium Parkot.
  • 7,5 millárd forintért eladta az Andrássy úton lévő volt Balettintézet-épületet az izraeli Plaza Centers és a Red Sea Hotels.
  • Átadták a Corvinus Egyetem új oktatási épületét, a több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű épület 10 milliárd forintos beruházás keretében készült el.
  • A II. kerületi Bécsi Corner kivitelezése elkezdődött, ahol 6 ezer négyzetméter iroda- és 4 ezer négyzetméter kiskereskedelmi területet terveztek. 
  • A XIV. kerületben, a Hungária körúton elindult az M3 Business Center második ütemének fejlesztése.
  • A Nyugati Pályaudvar mögé tervezett gigászi minisztériumi központ ügye is tisztázódni látszott, a kabinet év végére hivatalosan is kihátrált a projektből.
  • Az Echo Investment lengyel ingatlanberuházó bemutatta a zuglói Mundo Városközpont tervét a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács előtt, elindult az engedélyeztetési folyamat. A tervek szerint 2008 és 2011 között építették volna fel a Mundo Városközpontot mintegy 6,8 hektáros területen, amire végül nem került sor.  

Cikksorozatunk korábbi részei az alábbi linkeken olvasható:

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
_V5I0132