Túl nagyra nőtt a bankok kereskedelmi ingatlanokkal szembeni kitettsége
Ingatlan

Túl nagyra nőtt a bankok kereskedelmi ingatlanokkal szembeni kitettsége

Portfolio
Az Európai Bankhatóság (EBA) legfrissebb kockázati jelentése szerint a bankok több mint 1400 milliárd eurót kölcsönöztek a kereskedelmi ingatlanszektornak Németországban, Franciaországban és az EU más országaiban. Ez a hatalmas összeg egyes hitelezőket különösen sebezhetővé tesz a piac "repedései" miatt.

A jelentés kiemeli, hogy a bankok fokozott bizonytalansággal néznek szembe, amit részben geopolitikai tényezők okoznak. Az elemzők szerint a közelgő francia parlamenti választások is potenciális kockázatot jelentenek.

Az elmúlt évtizedben az uniós bankok kereskedelmi ingatlanokkal szembeni teljes kitettsége 40%-kal nőtt, elérve az 1400 milliárd eurót. Ez különösen kisebb bankokat tehet sebezhetővé egy esetleges piaci visszaeséskor.

Bár a franciaországi és németországi székhelyű bankok jelentették a legnagyobb kitettséget, csak a német bankok jelezték, hogy teljes ügyfélhitelezésük megemelkedett arányát kereskedelmi célú ingatlanhitelekre fordították - mondta az EBA. Az uniós bankok már 31 milliárd eurót tettek félre az ingatlanhitelek bedőlése ellen. Az EBA szerint ezeknek a kockázatoknak kezelhetőnek kell lenniük.

2023 decemberére az NBFI-szektor (nem banki pénzügyi közvetítők) által kibocsátott adósság a teljes volumen több mint negyedét tette ki. Az NBFI-k által közvetlenül nyújtott magánhitelek növekedése több uniós államban gyorsuló ütemben zajlik. Az ingatlanpiac visszaesése erősebb hatással lehet a piaci stabilitásra is, ami negatívan érintheti az NBFI-ket - állapítja meg a jelentés. Az uniós bankok NBFI-kkel szembeni kitettsége 2023-ban eléri teljes eszközállományuk 9,2%-át.

A potenciális fertőzési csatornák korai felismerése érdekében különös figyelmet kell fordítaniuk a felügyeleteknek és makroprudenciális hatóságoknak arra is, hogy milyen közvetlen és közvetett kapcsolatok vannak a bankok és NBFI-k között - hangsúlyozza az EBA. Az Európai Bizottság már megkezdte egy makroprudenciális keretrendszer kidolgozását az NBFI-k számára. Az EBA szerint javítani kell az átláthatóságot és jobb adatokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük ezeket a kapcsolatokat.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Londonban már érintéses kártyás fizetéssel is adakozhatsz a hajléktalanoknak