Meglepő adatok: egy csomó ingatlant árulnak a magyarok, de nincs, aki megvegye ennyi pénzért
Ingatlan

Meglepő adatok: egy csomó ingatlant árulnak a magyarok, de nincs, aki megvegye ennyi pénzért

MTI
Országos szinten júniusban stagnált az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődés a lakáspiacon havi és éves összevetésben is - közölte az ingatlan.com hétfőn az MTI-vel.

Ismertették, hogy júniusban mintegy 30 ezer eladó lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ami havi és éves összevetésben nem mutat jelentős változást, az összes eladó lakás és ház száma már megközelíti a 150 ezret.

Kiemelték, a felújítandó lakóingatlanok adják a kereslet 20 százalékát, de a júliusban elindult Otthonfelújítási program ráirányíthatja a figyelmet a korszerűsítésre váró lakásokra, és az energiahatékonyság jelentőségére.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a közleményben ismerteti, hogy az eladó lakóingatlanok száma 2022 június végéhez képest 33 százalékkal, 110 ezerről 146 ezerre nőtt. Ezzel párhuzamosan az összes eladó ingatlanhirdetés száma pedig 148 ezerről közel 200 ezerre emelkedett.

Hozzátette, ebből az látszik, hogy

bővült a kínálat, ám a kereslet stagnálást, minimális csökkenést mutat. A kereslet nem tudja felszívni az eladó lakóingatlanokat.

A közlemény részletezi, hogy Budapesten majdnem 1 százalékkal csökkent a kereslet éves szinten. A vármegyék közül Somogy könyvelhette el a legjelentősebb, 19 százalékos keresletcsökkenést.

Balogh László szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a Balaton környékén jelentősen nőtt a kínálat az elmúlt időszakban, de az eladók árai nem találkoznak a vásárlóerővel. A legnagyobb keresletélénkülés tavaly júniushoz képest Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben történt, ahol 14, illetve 12 százalékkal több telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra.

Az ingatlan.com hangsúlyozta, hogy hosszú távú hatása is lehet a most indult Otthonfelújítási programnak, amelynek keretében 1990 vége előtt épült házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani államilag támogatott konstrukció segítségével.

Jelenleg az eladó lakóingatlanok iránti kereslet legjelentősebb részét, több mint 60 százalékát a felújítottként, jó állapotúként és újszerűként hirdetett lakások fedik le. A felújítandó lakóingatlanok részesedése 21 százalék feletti az ingatlan.com adatai szerint.

Balogh László úgy vélekedett, hogy az Otthonfelújítási program, és más energiahatékonyság javítását célzó állami, piaci vagy EU-s erőfeszítések hosszabb távon is ráirányíthatják a figyelmet az energiatakarékosság és a korszerűsítés fontosságára. Ennek köszönhetően fejlődés előtt állhat a felújításra váró lakóingatlanok szegmense is a következő években.

Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
shutterstock_557396146