FONTOS Indul a roham az otthonfelújítási milliókért: 10 dolog, amire nagyon figyelj!
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni
Ingatlan

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Portfolio
A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

A kétezres évek közepén a régió kereskedelmiingatlan-piacának alakulását meghatározóan a külföldi intézményi tőke irányította. A kimondottan aktív fejlesztési és tranzakciós piacok, valamint a meredeken zuhanó hozamok mögött nagyrészt a külföldi tőke "vásárlási kényszere" állt, így a konferencián is ehhez kapcsolódtak a központi témák:

  • Az európai lakáspiac fejlődési lehetőségei
  • Kelet-Közép Európa a spanyol és portugál példák tükrében
  • Fejlesztési lehetőségek Budapesten és a régióban
  • Intézményi vagyonkezelők - Az ingatlanalapok problémái, jelene és jövője
  • Old Europe vagy New Europe - Igazolható a hozamkonvergencia?
  • Miért éri meg Magyarországon befektetni?

A fentieken túl nagy figyelmet kapott az Egyesült Államokban a kedvezőbb adózás miatt már régóta népszerű REIT (Real Estate Investment Trust) konstrukció is, amit a régióban Bulgáriában vezették be először, de Magyarországon is tervezgették a bevezetést. Hazánkban végül ez néhány évvel később, 2011-ben szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) néven jelent meg, de a szigorú követelmények miatt 2017-ig egy cég sem választotta ezt a formát.

Bár a piac csúcsa csak egy évvel későbbre tehető, már 2006-ban is dübörgött a hazai és a közép-európai ingatlanpiac. Hatalmas fejlesztéseket jelentettek be, ami nemcsak egy-egy nagyobb irodaházat, vagy lakásprojektet jelentett, hanem akár egész városrészek átalakítását.

Ilyen volt a Corvin-Szigony néven elindított, majd később Corvin Sétány névre keresztelt VIII. kerületi óriásfejlesztés, amire akkor a régió legnagyobb városrehabilitációs programjaként tekintettek.

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére a piac legfontosabb szereplőinek részvételével, ahol a lakásfejlesztések is kiemelt témaként szerepelnek. Az előadók között lesz a Corvin Sétány megvalósításáért felelős Futureal-csoport társalapítója és társtulajdonosa, Futó Gábor is.
PIF2024_ea_velemeny_1200x628_Futo

A 2006. augusztus 30-án indított, mintegy 800 millió euró értékű beruházás első épülete egy 180 lakásos társasház volt. Az eredeti tervek szerint a 22 hektáros területre 2800 lakást terveztek, 130 ezer négyzetméternyi irodát, egy 34 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot, valamint egy 84 ezer négyzetméteres tudásparkot, kutatóközpontot. Bár az eredeti ütemezést részben felülírta a 2008-as válság, de ha némi csúszással is, mára lényegében minden megépült, így a rendszerváltás utáni Budapestnek kétségkívül ez lett az egyik legsikeresebb rehabilitációs fejlesztése.

2006-ra a lakáspiacon egyfajta kettőség kezdett megjelenni. A vásárlói kedv még kitartott, de míg a használt lakásoknál 3-5 százalékos éves áremelkedést vártak a szakértők, az új lakásoknál inkább stagnálást.

Egy spanyol fejlesztő ekkor még grandiózus tervekkel évi 3-4 ezer lakást ígért Budapestre, míg egy másik további 2 ezret tervezett. Eközben viszont a használatba vett lakások és a kiadott építési engedélyek száma is érdemi visszaesést mutatott.

Mi történt eközben a kereskedelmi ingatlanok piacán?

A már 2005-ben emlegetett kereskedelmiingatlan-tranzakciókhoz kapcsolódó tőkeáttételek drasztikus megnövekedése és a rekordalacsony hozamok miatt a nemzetközi piacokon egyre többen intettek óvatosságra.

A budapesti piacon régiós szinten is kiemelkedő volt az irodafejlesztések volumene, mintegy 220 ezer négyzetméternyi új A-kategóriás irodaházat adtak át, de az üresedési ráta továbbra is elég magas, 14 százalék körül volt.

Az ingatlanfejlesztők ekkor kezdték jobban felfedezni a IX. és a XI. kerületet, utóbbit sokan a 4-es metróvonal miatt, ahol akkor kezdődtek az első felszíni kapavágások. Újbudán 4 hektáros alapterületen ekkor indult el a 75-80 ezer négyzetméteres Office Garden irodaház építése, megépült az IP-West irodaház második fázisa, ami a korábbi ütemmel együtt összesen 15 800 négyzetméter irodateret jelentett, valamint az Átrium Park alapkőletételével megkezdődött a Váci úton is egy újabb fejlesztés, nettó 40 ezer négyzetméter alapterülettel. 

2006
Property Investment Forum 2006, Forrás: Portfolio

A logisztikai piacot a spekulatív fejlesztések dominálták, év végére a teljes bérbe adható ingatlanállomány túllépte a 900 ezer négyzetmétert. A kiskereskedelmi piacon az év legfontosabb folyamatát egyértelműen az Andrássy út felértékelődése jelentette. A Louis Vuitton üzlet megjelenése elindított egy folyamatot, melynek következtében egyre több exkluzív prémium márka lépett be a magyar piacra. A bérleti díjak két év alatt megduplázódtak, 2006-ra elérték a 60 eurót havonta négyzetméterenként.

Ami a plázákat illeti, az akkor tíz év körüli első épületeknél már felmerült a felújítás gondolata, míg a Westend-Mammut-Árkád trió forgalomban és bérleti díjakban is egyre inkább kiemelkedett a többi pláza közül. A Mammut vagy az Árkád 30-50 eurós bérleti díjai is magasabbak voltak az átlagnál, a Westend 80-100 eurós szintje pedig régiós szinten is kimagaslónak számított.

A fejlesztéseket tekintve pedig 2006 végén adták át az Új Buda Center bevásárló és szabadidő komplexum első, 15 ezer négyzetméteres ütemét.

Cikksorozatunk első része az alábbi linken olvasható:

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
felújítás festés ház lakás