Mérsékelten drágultak a vidéki új lakások - Így alakulnak a négyzetméterárak
Ingatlan

Mérsékelten drágultak a vidéki új lakások - Így alakulnak a négyzetméterárak

Portfolio
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások vidéken, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit - ismerteti az Otthon Centrum elemzése a megyei jogú városok második negyedéves árlistáját.

Az Otthon Centrum (OC) második negyedéves felmérése szerint a 25 megyei jogú városban 260 projektben 5965 lakás épül, a kínált lakások átlagos négyzetméterára 1,064 millió forint. „Ezek a számok nagyjából megfelelnek az előző negyedéves adatoknak, egy projekttel azonban több van a piacon, míg az épülő lakások száma mindössze fél százalékkal csökkent. Az átlagos négyzetméterárak - mérsékelt emelkedés után - 2,8 százalékkal magasabbak az előző negyedévinél” – ismertette a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor.

Az OC elemzési vezetője elmondta, a legtöbb projekt továbbra is Debrecenben épül (51), ettől jóval elmarad Szeged (27) és Győr (24), majd a százezer főnél népesebb városok – Pécs, Székesfehérvár, Kecskemét, Nyíregyháza – következnek. A sorból Miskolc lóg ki, mindössze öt projekttel. A kisebb városokban kevesebb projekt indult el: a lista végét Esztergom, Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, utóbbi városokban mindössze egy-egy kisebb lakásszámú projekt van folyamatban, míg Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás.

A hazai újlakáspiaccal kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 25-i XX. Property Investment Forum konferencián. Részletekért kattints!

Darabszámban Szeged az élenjáró, 830 épülő lakással, Debrecen a második, majdnem 730 lakással, míg a sorban a harmadik Nyíregyháza (egy több száz lakásos beruházás révén) 645 ingatlannal.

Hogy alakulnak az árak?

Az új építésű lakások kínálati négyzetméterára átlagosan 1,064 millió forint, ami 2,8 százalékkal haladja meg az előző negyedéves értéket, és ez éves összevetésben tíz százalék alatti, 9,2 százalékos áremelkedést jelent. „Bár negyedéves szinten az áremelkedés üteme kis mértében nőtt, éves szinten továbbra is a korábbi években tapasztaltnál alacsonyabb a drágulás” – összegzett a szakember, aki megjegyezte:

a legtöbb esetben nem emeltek árat a fejlesztők, a drágulásért a legutóbb indított új projektek a felelősek.

A városok közötti ársorrend megegyezik az előző negyedévessel: Debrecen a legdrágább város, négyzetméterenként 1,24 millió forintos fajlagos átlagárral, ami az utóbbi negyedévben elindult több új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,19 millió forintos árral a második, míg Szeged 1,18 millió forinttal a harmadik. Egymillió forint feletti fajlagos átlagár öt városban – Érd, Győr, Pécs, Veszprém, Zalaegerszeg – fordult elő. De a többi nagyváros fajlagos átlagára is alulról közelíti az egymillió forintot, és már Miskolcon is 870 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét.

A kisebb városok olcsóbbak, de a kínálati négyzetméterár mindenhol meghaladja a 600 ezer forintot.

Továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb, ahol egy új építésű lakás négyzetmétere 605 ezer forint,

majd Eger (750 ezer) következik, míg a legtöbb városban 800 és 950 ezer forint közötti sávban kínálják a lakások négyzetméterét.

A megyei jogú városokban ebben a negyedévben elindított 25 projekt 286 lakása közül 22 projekt 257 lakásának az értékesítését kezdték el a fejlesztők, a többi tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárását indították el. A legtöbb, összesen nyolc projekt kivitelezése Debrecenben indult el.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
felújítás festés ház lakás