Lezárult a vizsgálat: kiderült, mi lesz a Gubacsi híd sorsa
Ingatlan

Lezárult a vizsgálat: kiderült, mi lesz a Gubacsi híd sorsa

Portfolio
Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a Csepel-sziget északi részén Budapest XXI. és XX. kerületét összekötő Gubacsi híd állapota az utóbbi években sokat romlott, így a korábbi üzemengedély június 30-ig volt érvényben. Emiatt a hídon a közelmúltban terheléses vizsgálatot végeztek, hogy megállapítsák, a híd alkalmas-e június 30-a után is a vasúti közlekedésre. Megkeresésünkre a vizsgálat eredményét megosztotta a MÁV, amelyből kiderül, milyen feltételek mellett lehet a jövőben is használni a hidat.

A jelentős vasúti teherforgalmat bonyolító Gubacsi híd eredeti szerkezetét 1923-1924 között építették, majd a második világháborút követően 1947-ben építették újjá. Mára azonban a híd állapota nagyon sokat romlott, statikai értelemben elöregedett, így egyre sürgetőbbé vált a felújítás.

A híd rossz állapota miatt 2020-ban 5 kilométer/órás sebességkorlátozást és 18-20 tonnás súlykorlátozást vezettek be a keresztülhaladó vasúti szerelvények számára, de szakértők szerint a valódi megoldást egy új híd építése jelentené.

Továbbra is lehet használni a hidat

Mivel a felújítás időpontja kérdéses, egy terheléses vizsgálat alapján nézték meg, hogy a jelenlegi állapotában üzemeltethető-e továbbra is a híd.

A júniusi állapotfelmérés és terheléses célvizsgálat eredményei, valamint a szakértői nyilatkozat alapján a Gubacsi hídon június 30-a után is tovább közlekedhet a vasúti forgalom, de csak a korábbinál szigorúbb feltételek mellett - közölte a MÁV.

E feltételek magukban foglalják az 5 km/órás sebességkorlátozás maradéktalan betartását és azt, hogy a jövőben már 2 havonta kell állapotfelmérést végezni.

A hidat használó vasúttársaságok tájékoztatást kaptak arról is, hogy a hídon a sebesség- és tengelyterhelésmérő berendezések teljesértékűen üzemelnek, így a MÁV folyamatosan monitorozni fogja, hogy minden vasúttársaság betartja-e a szabályokat. E szabályok megsértése szankciókat, végső soron a hídról való kizárást is maga után vonhatja.

A hossztartók tehermentesítését célzó ideiglenes megerősítésnek legkésőbb az idei év, azaz 2024 végéig meg kell valósulnia, ezt követően – a kéthavonkénti vizsgálatnál – részletesebb állapotfelmérést, valamint kiterjesztett próbaterhelést is végeznek majd a szakemberek. A jövő évi közlekedésről csak ezeket követően születhet döntés - hangsúlyozta a vasúttársaság.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
felújítás festés ház lakás