Két térkép, ami látványosan mutatja, hol fékeztek be legjobban a lakásárak
Ingatlan

Két térkép, ami látványosan mutatja, hol fékeztek be legjobban a lakásárak

Portfolio
Bár az inflációhoz viszonyítva valóban mérséklődtek a lakásárak tavaly, de nominálisan nézve 2023 is a - mérsékelt ütemű - laksár-emelkedésről szólt. Természetesen a korábbi éveknél több térség és kerületrész látható a negatív tartományban, de számos helyen továbbra is kétszámjegyű áremelkedés mérhető. Az alábbiakban az OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján 2023 lakásárváltozásait mutatjuk be a megyeszékhelyeken, az ország járásaiban és Budapest kerületeiben.

Tavaly az összes megyében ismét drágulást mutattak a számok, ami természetesen csak nominálisan jelentett pozitív irányú elmozdulást, reálértéken mindenhol csökkent az árszint. Az élen Csongrád-Csanád áll közel 14%-os árnövekedéssel, és még Bács-Kiskun, Vas és Nógrád értéke haladta meg a 11%-ot. A másik véglet Fejér, mindössze 1,4%-os áremelkedéssel, de az 5%-os szinttől még – Budapesten kívül – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Somogy maradtak el.

A forgalom jelentős részét adó megyeszékhelyek ármozgásai jellemzően – de nem minden esetben – nagy hatással vannak az egész megyére. Tavaly nagyvárosaink közül Szekszárd drágult legjobban (15,5%), és még Békéscsaba és Szombathely fértek fel a dobogóra 14–15% közötti arányszámokkal. Szombathely és Szekszárd egy évvel korábban sereghajtók voltak ebben a mutatóban, így esetükben az alacsony bázis is hatással lehet 2023-as jó eredményükre. A lista másik végén Veszprém, Tatabánya, Miskolc és Salgótarján vannak, 4% alatti árnövekedéssel.

Mi történt a járásokban?

A járási szintű árváltozást ábrázolja a következő tematikus térkép.

A budapesti kerületekkel együtt 197 járás közül tavaly 30-ban csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára (piros színezés).

Ezek nagyjából egyenletesen fedik az ország területét, ugyanakkor Baranya és Nógrád egyik járása sem került ebbe a kategóriába.

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére a piac legfontosabb szereplőinek részvételével, ahol a lakáspiac is kiemelt témaként szerepel. Részletekért kattints!

Az általánosan lassuló áremelkedési ütemnek megfelelően a tavalyelőtti 96 után 2023-ban már csak 33 járásban nőtt 20%-ot meghaladó mértékben az átlagár. A térképen a legmagasabb kategóriát az az 52 területi egység képviseli, ahol a 15%-ot meghaladta a drágulás tavaly (sötétzöld színezés). Ebből 19 esik a Dunántúlra; ennek déli részén (Tolnában és Baranyában), emellett az Alföld középső részén, illetve Pest megye keleti felében látszik ilyen járásokból sűrűsödés. Csak Somogy és Komárom-Esztergom megyékben nincs ilyen terület.

árváltozás országos
Forrás: OTP Jelzálogbank

Csakúgy ahogy korábban a forgalomváltozás esetében már érintettük, az árak alakulásában, annak éves mutatójának torzításában is nagy szerepet kaphat akár egy-egy nagyobb új építésű projekt lakásainak szokásosnál magasabb ára, pláne, ha a forgalom volumene alapból is csekély az adott járásban.

Kilőtt Budapest legolcsóbb kerülete

A fővárosi kerületek árváltozásrangsorára pillantva látszik, hogy 25%-kal a – 2022-ben még utolsó helyen szereplő – XXIII. kerület áll az élen, melyet jócskán lemaradva, 10–15% közötti drágulással az I., XVII., XXII. és XVIII. kerületek követnek. Kisebb újlakásprojektek ezek közül mindegyikben zajlanak, ugyanakkor csupán a fővárosi szinten legkisebb forgalmú, ám lakásfejlesztők által az elmúlt két-három évben látványosan felfedezett XXIII. kerület esetében egyértelmű a korábbinál drágábban eladott új lakások áremelő hatása. Mindez Soroksár esetében szabályosan korrelál a forgalom látványos növekedésével is. Utolsó helyen az – egyik fő befektetési célpontot jelentő, ugyanakkor tavaly a második legjelentősebb forgalomcsökkenéssel sújtott – V. kerületet találjuk, mindössze 0,4%-os drágulással, emellett még a IV. és II. kerületekben marad 1% alatt a mutató.

A hagyományosan nagy újlakásforgalmat elkönyvelő kerületek (VIII., IX., XI., XIII. és XIV.) az árváltozási rangsor középső részén kaptak helyet, ami jelzi, hogy ezres nagyságrendű forgalom mellett az új projektek lakásai kevésbé befolyásolják az összesített árszintet.

A budapesti 161 irányítószám-körzetből 23-ban legalább 15%-kal nőttek az árak 2022-höz képest tavaly (sötétzöld színezés). Ezek nagyjából egyenletesen helyezkednek el a város különböző részpiacain: vannak köztük külsőbb kerületek relatíve olcsóbb körzetei (XVII., XVIII., XXIII. kerületekben), belvárosi (a VII., VIII., IX., XIII. kerületekben), illetve budai hegyvidéki (XI. és XII. kerületek) területek is.

árváltozás budapest
Forrás: OTP Jelzálogbank

Többségüknél azonosíthatók kisebb-nagyobb új lakóprojektek, melyek áremelő hatása irányítószámkörzet szinten már könnyen megmutatkozhat. A 21 csökkenő átlagárú fővárosi irányítószám-körzet közül hat budai oldali. Összességében 3–3 található a II., IV. és V. kerületekben, teljesen eltérő típusú és funkciójú városrészekben.

Arról, hogy a változások hatására pontosan milyen négyzetméterárak mellett cseréltek gazdát a lakások, az alábbi cikkben írtunk:

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
felújítás festés ház lakás