Startvonalon várják az igénylők az otthonfelújítási támogatás indulását - Ezek lehetnek a legnépszerűbb munkák
Ingatlan

Startvonalon várják az igénylők az otthonfelújítási támogatás indulását - Ezek lehetnek a legnépszerűbb munkák

Portfolio
Sokan várják rajtra készen, hogy beadják kérelmüket az új államilag támogatott Otthonfelújítási Programra – állítja Juhász Attila, a gödi székhelyű Újház Piramis Építőház Kft. tulajdonosa. A csoport az eddigi több mint 2000 érdeklődő körében felmérést végzett arról, melyek lehetnek a program keretében a legnépszerűbb munkálatok.

„A regisztrációs kérdőívekből és a lefolytatott beszélgetésekből az látszik, hogy már most vannak olyanok, akik felkészültek a pályázati dokumentációval, azaz lényegében a július elsejei nyitás napján meg tudják kezdeni a pályázati folyamatot az MFB pontokon” – mondja Juhász Attila. Ők beszerezték a szükséges dokumentumokat, kész tervük van, és többüknek a kivitelezői és építőanyag-beszerzési ajánlatai, valamint a szerződésük is elő van készítve.

A regisztrációs kérdőívekből az is kirajzolódik, hogy milyen munkákat akarnak elvégeztetni a pályázók.

A támogatás keretében megvalósítható munkák közül a legnépszerűbb a nyílászárócsere,

ezt a regisztráltak 57 százaléka szeretné elvégeztetni, a homlokzatszigetelés (56 százalék), valamint a fűtéskorszerűsítés (47 százalék), de sokan akarnak födémszigetelést (35 százalék), tetőszigetelést (30 százalék) és gázkazáncserét (28 százalék) is. „Fontos megjegyezni, hogy az utóbbi napokban talajvízszerűen tör fel a hőszivattyúk iránti érdeklődés, mert ez csak a pályázati felhívás múlt hétfőn megjelent végleges verziójában vált támogathatóvá” – tette hozzá a szakember. A jelentkezők mindösszesen 7 százaléka mondta, hogy még nem tudja mit szeretne felújítani, ebből az derül ki, hogy meglehetősen tudatosak az érintettek.

A regisztrációs kérdőív arra is kiterjed, hogy milyen egyéb – a pályázatban nem elszámolható – munkákkal akarják az ügyfelek egybekötni a támogatott beruházásokat. Eszerint a legtöbben a tetőfelújításban, praktikusan tető héjazat cserében gondolkodnak (31 százalék), sokan akarják lecserélni az ereszcsatornát (27 százalék), újraburkoltatni a teraszokat, épületek körüli járdákat (27 százalék), vagy padlófűtést alakítanának ki . Látható, hogy zömmel olyan tervekről van szó, amelyek logikusan következnek a támogatott munkákból, mert például a homlokzati hőszigetelés csökkenti a tető túllógását, és jó eséllyel az ereszcsatornát is javítani kell.

„Bár sokan érkeznek felkészülten a konzultációra, elmondható az is, hogy a tanácsadói programra  jelentkezők nagyon sok részletszabállyal nincsenek tisztában. Ennek az az oka, hogy rendkívül bonyolult és összetett a feltételrendszer, ahol össze kell hangolni az energetikai nyitó és záró auditot, a kivitelezői és kereskedői árajánlatokat, amelyeknél figyelembe kell venni a fajlagosan elszámolható költségeket, valamint az építőipari kulcstermékeket, mindezek mellett egy banki hitel igénylési folyamatot is le kell bonyolítani, igény szerint előleg lehívással kiegészülve. „Ez nekünk nem probléma, erre való a teljeskörű tanácsadásunk, de azt javasoljuk, hogy az emberek ezt a folyamatot ne az MFB pontokon vigyék végig , mert azokon minden bizonnyal túlterheltség várható, különösen a program indulásának első néhány hetében” – mondja Juhász Attila.

Véleménye szerint nemcsak itt keletkezhetnek szűk keresztmetszetek, hanem a kivitelezőknél is, különösen a homlokzatszigetelő szakembereknél, a nyílászáróbeépítőknél, valamint az épületgépészeknél. Ezekre a szakmákra már most érzékelhetően megnőtt a kereslet.

Ami az építőanyagokat illeti, azokból a kulcstermékek bevezetése után sem lesz hiány, mert mind hőszigetelő anyagból, mind nyílászáró üzemből és manufaktúrából sok magyar cég áll rajtra készen, és a támogatás áprilisi bejelentése óta az építőanyagkereskedők is feltöltötték már a raktárkészleteiket - tette hozzá.

otthonfelujitasi-program-668827

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
BFALU20220417030 (1)