FONTOS Tényleg zuhan egyes élelmiszerek ára: mutatjuk a rekordereket
Megrohanták a külföldiek a lakáspiacot a 10-15 milliós új lakások hírére
Ingatlan

Megrohanták a külföldiek a lakáspiacot a 10-15 milliós új lakások hírére

Portfolio
Közel 20 évvel ezelőtt, 2005-ben rendezte meg először a Portfolio az első ingatlanbefektetési konferenciáját, a Property Investment Forumot. Az azóta eltelt két évtized alatt hatalmas hullámhegyeket és hullámvölgyeket élt át a piac, a válság számos céget elsodort, de nagyon jelentős új szereplők is születtek. Az időszak elejét jellemző optimista hangulatot hamar lehűtötte a 2008-as válság, ami hosszú évekre befagyasztotta a fejlesztéseket, átalakította a kamatkörnyezetet és a lakáshitelekbe, valamint a gazdaság jövőjébe vetett bizalmat is megrengette. Néhány év után azonban kezdett helyreállni a piac, és minden korábbinál nagyobb szárnyalás vette kezdetét, amit a világjárvány is csak részben tudott megtörni. Az elszálló infláció és a rendkívüli kamatemelések azonban az utóbbi két évben már határozottan érezhetők voltak. Hogy pontosan hogyan jutottunk el a mai ingatlanpiachoz, milyen fontosabb események történtek az egyes években, azt egy 20 részes cikksorozatban foglaljuk össze. Most viszont kezdjük az elején: nézzük, miről szólt az első Property Investment Forum és mi történt 2005-ben az ingatlanpiacon!

A 2005-ös Property Investment Forum előadásainak középpontjában a befektetési piac, ezen belül a befektetési lehetőségek és kockázatok álltak. A téma aktualitását az adta, hogy 2005-re Magyarország egyértelműen felkerült a külföldi befektetők térképére, különösen ami a lakáspiacot illeti. Általános lakáspiaci roham indult a britek, írek és spanyolok részéről, akik arra számítottak, hogy a saját országukban tapasztalt robbanásszerű áremelkedéshez hasonló folyamat előtt áll a magyar lakáspiac is. Tervasztalról vásároltak, akár 10-15 százalékos felárral néha úgy, hogy korábban még az országban sem jártak.

A tipikus újlakásár 45 ezer euró (akkori árfolyamon 11 millió forint) volt egy garzonért és 60-70 ezer euró (15-17 millió forint) egy kétszobás lakásért.

Miután a befektetők sok esetben csak az árnövekedési várakozásaik miatt szálltak be a kelet-európai piacokra - sok esetben még a bérbeadással sem foglalkoztak - több helyen szellemházak alakultak ki.

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére a piac legfontosabb szereplőinek részvételével, ahol a lakáspiac is kiemelt témaként szerepel. Az előadók között lesz Noah Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója is.
PIF2024_ea_velemeny_1200x1200_Steinberg

Húsz éve, a 2005-ös konferencia témái között szerepeltek az

  • ingatlanbefektetések kockázati tényezői;
  • Európa és a régió ingatlanpiaca;
  • régiós ingatlanbefektetések kockázati tényezői;
  • banki finanszírozás, mint a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás;
  • befektetési lehetőségek Magyarországon 500 millió és 5 milliárd forint között;
  • lehetőségek és kihívások a magyar ingatlanpiacon.

2005. november 29-én került sor az első Portfolio Property Investment Forum konferenciára. A nemzetközi és hazai előadók által fémjelzett esemény jelentős szakmai érdeklődést vonzott az ingatlanszakma minden területéről, mintegy 150 fő vett részt rajta. Bár ez mai szemmel kevésnek tűnhet, de akkor abszolút teltháznak számított.

A lakáspiacon ez volt az az év, amikor az állam elindította a Fészekrakó programját, miközben a finanszírozást egyértelműen a devizahitelek dominálták. A megelőző évek szárnyalása után azonban már ekkor elindult a lendületvesztés, a használt lakásokat nehezebben lehetett eladni, az újaknál pedig egyre inkább szétvált egymástól a minőségi és a tömegtermék. Erre a piacra érkeztek meg a külföldi befektetők, akik arra számítottak, hogy a következő években Magyarországon is több nyugat-európai országhoz hasonló árrobbanás fog bekövetkezni, ami végül elmaradt.

Eközben globálisan már az ingatlanlufi kialakulásáról kezdtek vitatkozni a szakértők, különösen a tengerentúli piac esetében, miután az USA-ban is hosszabbodni kezdtek az értékesítési idők. Magyarországon viszont a legérdekesebb kérdés a finanszírozás körül volt, amiből az állam szinte teljesen kivonult, miközben a kereskedelmi bankok a devizahitelek felvételére ösztönözték a lakosságot.

property-investment-forum-2005-322983
Property Investment Forum 2005, Forrás: Portfolio

Kereskedelmiingatlan-piac fejleményei

A lakáspiacon túl, a retail szektorban is történtek változások, 2005 végén jelentették be ugyanis az Arena Plaza építését, az akkor 30 milliárdos beruházás során a pláza mellé még egy szállodát, és egy irodaházat is terveztek. Eközben elkezdődtek a győri Árkád építési munkálatai, Budapesten felújították a Gozsdu Udvart és 90 millió euróért eladták a Pólus Centert. 

Az irodapiacon már 2003-ban elindult a kereslet élénkülése, ennek ellenére a kihasználatlanság még 2005-ben is olyan magas volt (14 százalék), hogy nem tudtak érdemben növekedni a bérleti díjak. A kiadó irodaházak többségében 12-14 euró/négyzetméter/hó bérleti díj mellett keresték a bérlőket.

2005 második negyedévére a budapesti irodaállomány már elérte a másfélmillió négyzetmétert, a következő évre pedig további 260 ezer négyzetméternyi új iroda elkészülését várták.

A most indult cikksorozatunk hamarosan folytatódik a 2006-os év legfontosabb ingatlanpiaci történéseivel, amelyben többek között beszélni fogunk a lakásépítési számok visszaeséséről, és arról, hogy a külföldi piacokon már egyre többen kongatták a vészharangot a tőkeáttételes termékek megnövekedett aránya miatt.

Szeptember 25-én kerül sor a XX. Property Investment Forum konferencia megrendezésére a piac legfontosabb szereplőinek részvételével, ahol a lakáspiac is kiemelt témaként szerepel. Részletekért kattints!

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
lakáspiac-ingatlan-olaszország-lakásépítés-svédország-nyaraló-telek-otthon