Több mint 30 ezer milliárd dolláros piac, de egyelőre kevesen látják az értékét
Ingatlan

Több mint 30 ezer milliárd dolláros piac, de egyelőre kevesen látják az értékét

Portfolio
Magyarországon idén januárban lépett életbe az ESG-törvény, amely fokozatosan vezeti be a jelentéstételi kötelezettséget az érintett cégek számára. A PwC nemzetközi tanácsadócég legfrissebb adatai szerint az ESG-szabványoknak megfelelő beruházások értéke 2026-ra globálisan eléri a 33,9 ezer milliárd dollárt. Az építőiparban dolgozó szakemberek viszont rendre alábecsülik a digitális megoldások szerepét az ESG-megfelelőség biztosításában, mindössze harmaduk van tisztában a korszerű technológiák alkalmazásának előnyeivel - derül ki a PlanRadar felmérésből.

A felmérésből rávilágít, hogy 5-ből 3 intézményi befektető egyértelműen úgy látja, ezek a beruházások jóval hatékonyabbak, mint azok, amelyek nem ESG-kompatibilisek. Az építőipari vállalatoknak ez világszerte, így Magyarországon is komoly lehetőség, jelentős piac, ami teret nyit a fenntartható növekedésnek.

Az ESG jelentés a környezetvédelmi (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) szempontokat összefoglalva ad átfogó képet a vállalatok működéséről. A környezetvédelmi tanúsítvány megszerzéséhez a cégeknek energiahatékony gyakorlatokat szükséges alkalmazniuk, csökkenteniük kell a károsanyag-kibocsátásukat, hatékonyan felhasználni a természeti erőforrásokat és mérsékelniük a hulladéktermelést, valamint megőrizniük a természetes élőhelyeket.

Az ESG kérdéseivel kiemelten foglalkoznak a szakértők a szeptember 4-i Sustainable World 2024 konferencián. Részletekért kattints!

A PlanRadar két kutatásának legfontosabb tanulsága az, hogy a környezetvédelmi szempontok tekintetében nem mérik fel a digitális eszközök hatékonyságát és eredményességet.  Néhány beszédes adat a felmérésekből:

  • Magyarország tekintetében az építőipari szakemberek körében végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy van nyitottság a gondolkodásban, ugyanakkor hasonlóan a többi országhoz, van még terepe a fejlődésnek is.
  • Az ESG-tanúsítványok kezelésében a digitális platformok használatát a válaszadók több mint 40 százaléka tartotta nagyszerű támogatásnak, ami jóval meghaladja az átlagot és a második legmagasabb aránynak felel meg a vizsgált országok rangsorában.
  • A nemzetközi eredményekkel összhangban a válaszadók 62%-a gondolja úgy, hogy a digitális megoldásokkal csökkenthető a papírfelhasználás, 40%-uk pedig úgy gondolja, hogy az informatikai eszközök pozitív hatással lehetnek a pazarlás csökkentésére.

A digitális platformok legfőbb előnye, hogy megalapozott, naprakész dokumentációval, az érintett felek, partnerek között jól működő kommunikációval, átlátható jelentéstétellel, egyszerű módon integrálják az ESG-gyakorlatokat az építési, ingatlan- és létesítménygazdálkodási műveletekbe. A platformok által biztosított legfontosabb funkciók:

  • ESG- adatgyűjtés: Az egyes építési szakaszok részletes naplózása pontos helymegjelölési címkével ellátott fényképes bizonyítékokkal az ESG és a műszaki átvilágításhoz.
  • Automatizált jelentéskészítés: Az adatok átfogó jelentésekké alakítása az auditok, a beszállítói menedzsment, az ügyfélkommunikáció és a dokumentáció számára.
  • Hulladék és utómunka csökkentése: Hatékony dokumentáció és nyomon követés az utómunka minimalizálására, az idő- és erőforrás-megtakarítás biztosítására.
  • Kockázatcsökkentés: A kockázatok és a költségek gyors áttekintése, értékelése, a fenntartható és energiahatékony gyakorlatok alkalmazását szolgáló megalapozott döntéshozatal támogatása.
  • Biztonság és minőségellenőrzés: Ellenőrzések, QR-kódok és NFC-címkék alkalmazása a munkaterület biztonságának és minőségének javítása érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BFALU20220417030 (1)