Portfolio signature

Újabb lakáspiaci fordulat van kilátásban: mi történik a bérleti díjakkal?

Lakásbérlés vagy vásárlás? Vajon a mostani árszintek és bérleti díjak mellett bérelni vagy vásárolni éri meg jobban? A legutóbbi, lakásárakkal foglalkozó összefoglalónk után ezúttal a bérleti díjak kerültek a középpontba, ami különösen Budapesten aktuális, ahol a lakosság mintegy 20 százaléka bérelt lakásban él. Hogy hogyan alakultak az utóbbi években a bérleti díjak, melyek az év legaktívabb időszakai a bérleti piacon, hol volt a legnagyobb a drágulás, illetve hol tartanak most jövedelemarányosan a budapesti bérleti díjak az európai fővárosokhoz képest, azt az alábbiakban foglaltuk össze.

A Covid okozta csökkenést követően 2021 eleje óta Budapesten és országosan is folyamatosan emelkednek a lakbérek. A járványt megelőző csúcsot 2022 első felében érték el a számok, az utóbbi egy évben pedig országosan 12, Budapesten 10 százalékos volt a drágulás. A 2015. évi időszakhoz képest így országosan 103, a fővárosban 93 százalékos volt az emelkedés.

Mikor érdemes lakást kiadni?

Az év során hagyományosan vannak aktívabb és kevésbé aktív időszakok a kiadó lakások iránti keresletben. A nyár hagyományosan a legélénkebb időszak, amikor a szokásos kereslethez hozzáadódik az egyetemisták költözései miatti többletkereslet is. Ez elsősorban Budapesten és a nagyobb egyetemvárosokban okoz élénkülést a ponthatárok júliusi kihirdetését követően.

Az elmúlt négy év átlagát nézve a július és az augusztus a bérleti piac két legaktívabb hónapja, amikor a kereslet mintegy harmadával haladja meg az éves átlagot.

Amire választ kaphatunk a cikkben:

  • Az év melyik hónapjaiban a legnagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt?
  • Hogy alakult a kínálat 2020 óta?
  • Budapest melyik részein volt a legnagyobb a lakbérek emelkedése?
  • Mennyire drága a budapesti bérlakáspiac Európa többi fővárosához képest?
  • Bérelni vagy vásárolni éri meg jobban a mostani piacon?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés